logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ukryć łączenia desek w drewnianej obudowie kolumny?

gdL 23 Sie 2005 22:26 7397 33
REKLAMA
  • #1 1758862
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Zdecydowałem się na drewnianą obudowę kolumny. Dociąłem deseczki, nadchodzi czas ich złożenia w całość i tu pojawia się kilka dylematów.

Jak połączyć ze sobą dwie deski, zeby nie było widać śruby ? Spotkałem się już z propozycjami łączenia tylko na klej, dla mnie to chyba za słabo. Źle bym się z tym czuł. Można łączyć na kołki drewniane, od środka, ale zazwyczaj zostaje szpara, którą ciężko zniwelować. Wychodzi na to, że najlepsze są konfirmaty.
    Można je wpuścić w wyfreowanie, wsadzić tam kołek do drewna i go ściąć i później wyrównać z powierzchnią papierem ściernym. Może macie jakieś inne ciekawe metody łączenia, tak, żeby nie było widać. Byłbym wdzięczny za podzielenie się wiedzą i doświadczeniami, bo wkrótce zaczynam składanie...

Druga rzecz to powierzchnia drewniana, która w miejscu cięcia piłą jest nierówna i matowa. Jaki papier ścierny użyć, żeby ją wyrównać i wstępnie nabłyszczyć ?

Dzięki za wszystkie wypowiedzi, bedą mnie one [ i mam nadzieje, że nie tylko mnie ] wielce pomocne.
  • REKLAMA
  • #3 1759174
    Stefan99
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    hmm, trzeba było ścinać deski pod kątem 45stopni. Teraz bedzie troszke ciężko z tym. Co do łączeń desek to zależy co to bedzie: jak jakieś nieduże monitorki to myśle że na klej wystarczy. Dzisiejsze kleje są naprawde bardzo mocne. Jeśli podłogówki to możesz dołożyć jakieś wzmocnienia wewnątrz i też wszystko na klej. Powinno sie wszystko mocno trzymać. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 1759231
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    o tak:) na wkręty
    hmm musze cos jeszcze dopisać, bo za mało textu:P
    Załączniki:
    • Jak ukryć łączenia desek w drewnianej obudowie kolumny? łączenie.GIF (1.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 1759436
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Jezu normalnie skręcasz od zewnętrznych stron tylko śróbke tak dociskasz by nie odstawał a potem szpachlujesz i już.
    Pozdro
  • #8 1759539
    gdL
    Poziom 27  
    Hmm, jak zaszpachluję, to będzie widać szpachlę... Chyba, że idzie dobrać szpachlę pod kolor drewna ? Ale na 100% to się nie dobierze.
  • #9 1759652
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Z tyłu przecież mogą być wkręty na zewnątrz. Mi to by nie przeszkadzało.
    Można też z przodu dać wystające wkręty, tylko jakieś fajniejsze.

Albo monżna np tak: i nie musi być czarne.
    Załączniki:
    • Jak ukryć łączenia desek w drewnianej obudowie kolumny? dynaudio bm6a.jpg (18.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1759737
    Wymiatacz
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Zawsze można zrobić to tak: wszystkie ścianki zrobić metodą de Virez, tylko przednią inaczej. Na początku przykręcić nieco głębiej te listewki do bocznych ścian. Potem do tych listewek dokręcić przednią ściane normalnie na wkręty od przodu. Tylko by ta przednia ścianka była na równi z krawędziami. Otrzyma sie skrzynkę solidną z widocznymi śróbami tylko z przodu.
    Teraz na przód przyklejamy właściwą przednią ściankę, np z zaokrąglonymi bocznymi krawędziami. Powierzchnia kleju będzie tak durza, że nie ma szans odklejenia tego. Ja bym tak pokombinował.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 1760280
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    a moze po prostu podwiercic otworek? ja chowałem w ten sposób wkręty bez problemu...
  • #13 1760318
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    sam klej robilem ze znajomym stolarzem kilka kompletów z drewnabez ani jednego gwozdzia czy wkreta dobry klej do drewna np wikol i sciski 2 dni schniecia nie rozwalisz na klejeniu predzej peknie deska, troszke z grubsza pisalem o tym opisujac w diy retro kolumny na tanich glosnikach ani jednego gwozdza i ani grama szpachli tylko zeby tak zrobic to pasuje dostep do warsztatu stolarskiego
  • Pomocny post
    #15 1760451
    zioolass
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    co do kleju proponuję RAKOL ekspress 25 ,naprawdę mocny.
    GDL-->>
    jeśli nie chcesz wkrętów,a boisz się o wy3małość połączenia,to kołki,albo lamelki.do kołków trzeba użyć znaczników:wiercisz otwory pod kołki w jednej krawędzi,wkładasz znaczniki,składasz oba elementy,znaczniki zaznaczają miejsce wiercenia w drugiej krawędzi,rozkładasz,nawiercasz,klej,kołki,składasz i ściskasz na dobę,nie puści na bank.potem szlifujesz i nic nie widać.
    albo ten patent,co z konfirmantem(tu uwaga:rzeczone służą do łączenia wiórówki,kruchej z natury,przy drewnie nie ma sensu ich stosować)
    i jeszcze a propo's tej matowej powierzchni,jeśli chodzi Ci o tę krawędż deski,gdzie wlókno jest przecięte w poprzek,to nic nie zrobisz,jedynie fornir naklejony pomoże.po bejcowaniu i lakierowaniu ta krawędż będzie się różnić jeszcze bardziej,więc najlepiej ją umieszczać na górze/dole obudowy.
    a jeśli chciałeś deseń drewna,trzeba było robić z płyty i fornirować gotową,nie ma problemu z krawędzią przeciętą wzdłuż włókna.druga sprawa,że płyta lepiej "gubi" drgania niż drewno,zwłaszcza twarde.pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #17 1761475
    gdL
    Poziom 27  
    Ja robie z drewna całość i narazie poradziłem sobie ze zrobieniem bocznych ścianek szerokości 40cm z dwóch 20cm desek , na kołki właśnie. Do tego w poprzek deska wzmacniająca + wzmocnienia wewnątrz kolumny myślę, że da radę.

Ścianki chyba połączę na kołki i 2 konfirmaty, żeby dociągnąć do siebie ścianki. Zobaczymy.
  • REKLAMA
  • #18 1761510
    zioolass
    Poziom 20  
    naprawdę nie widzę tu zastosowania dla konfirmantów,zwykłe wkręty lepsze chyba,a jeśli masz możliwość dobrze ścisnąć,to wogóle wkręscanie zbędne,bo niebezpieczne.jeśli się upierasz,to koniecznie otwór pod konf.zrób nieco większy niż trzon tegoż(bez gwintu) ,przy wkretach też zresztą,bo przy drewnie jest niebezpieczeństwo rozłupania go.najlepiej sprawdź na jakimś pozostałym kawałku deski czy się to nie dzieje,wzdłuż i w poprzek włókien.jakie drewno użyłeś?
  • #19 1761899
    gdL
    Poziom 27  
    Użyłem dość miękkiego drewna sosnowego 2cm, zdaję sobie sprawę, że ma to gorsze tłumienie wewnętrzne niż MDF, czy HDF. Zakupiłem z prozaicznego powodu. Chciałem, żeby całość była tańsza. Za [szerokie] deski zapłaciłem koło 140zł, czyli tyle ile kosztowałby mnie MDF. Na MDF musiałbym dać fornir, w który pewnie włożyłbym kolejne 200 zł. Nie było mnie na to stać. Liczę, że drewno będzie również dobrze wyglądać - przecież firnir to właśnie drewno.

Kolumnę usztywnię, założę wzmocnienia, także pewnie będzie to nieźle brzmieć.

To dość trywialne, bo dość łatwo doszedłem do podziałów zwrotnicy, obliczenia odpowiedniego litrażu, strojenia itp. Największy problem, to fizycznie poprawne wykonanie tego.
  • #20 1762191
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Hmmm ja jak robiłem obudowe do subwofera a raczej moj wujek robił bo jest stolarzem, to nei użył do tego ani jednego gwoździa i wkręty wszystko na kołki i klej, dodam że obudowa robiona byłą z dębu (co widać na emblemacie) następnie wyszlifowana i pomalowana..... No ale fakt jest faktem w domu bym tego nie zrobił chodźbym nie wiem jak chciał. Więc wątpie czy obudowe z mdf-u opłaca sie robić na kołki. Normalnie wkręty tak wkręcasz żeby zostało wgłębienie ale brońboze by nie odstawał. Tą dziure szpachlujesz na glanc (równo) a na to wchodzi okleina lub fornir, i już. Nic trudnego....
  • #21 1762281
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Ja proponuje na czarne śruby do regipsów i na to szpachel co by zakryć łby a na całość fornir jak chcesz zachować oryginalna strukturę drewna...
  • #22 1762332
    majster_popsuj
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Oto polaczenie MDF z klejem do drewna "Pattex", wkretami karton-gips i lekko pociagnieta szpachla. Koszty obudowy ok 75l to: MDF-65zl, klej-7zl, wkrety- 3,51zl (i wykozystalem z polowe) szpachlowka (3zl).
    Załączniki:
    • Jak ukryć łączenia desek w drewnianej obudowie kolumny? glo.jpg (34.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 1763460
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    ==> gdL drewno zacznie sie po roku do poltora rozlazic i po czesci wypaczac ( schnie ). Drewno pracuje caly czas w odroznieniu do MDF-u czy plyty wiorowej. Miejsca klejone zaczynaja pekac.
    Pozdrowienia.
  • #24 1763582
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    No to trzeba drewno dobrze wysuszyć zanim się zacznie robote. To taka ciekawa odmiana zrobić kolumny ze sośnioka :). Ale jaki to miałoby sens jakby potem to i tak fornirem okleić ? Ja miałem robione z drewna kolumny i fakt, popękały ale najwidoczniej drewno nie było dobrze wysuszone. Akustycznie pewnie i jest gorsze, ale np. drewno dębowe ma podobną gęstość do MDFu, może trochę gorsze tłumienie drgań. I również polecam klej Rakoll, mój wujek go używa w stolarce (zarobkowo, do robienia okien drewnianych) i jest zadowolony.
  • #25 1763599
    zioolass
    Poziom 20  
    niestety to prawda.zwłaszcza szerokie deski...żeby temu zaradzić,tnie sie je na wąskie klapki,składa odpowiednio (kierunek włókien i klei,powstaje płyta stolarska("klejonka"),którą z dwóch stron okleja się obłogiem(gruby fornir,często nieozdobny) i dopiero forniruje.cały ten zabieg wymyślono po to właśnie,żeby się meble nie wypaczały,kiedy jeszcze nie było płyt wiórowych czy mdf.obecnie jest to zabieg luksusowy,jeśli ktoś chce meble 100% drewna.
    do czytających ten temat: nie robić kolumn z drewna.lepiej poszukać na śmietniku nawet starej meblościanki z wiórówki i zainwestować w ładny fornir.
    gdL,jak będziesz wykańczał swoje skrzynki?bejca i lakier?pytam jeśli potrzebujesz jakiś rad o bejcowaniu właśnie.np.z wodnymi bejcami trzeba uważać,bo łatwo można porobić plamy od nierównomiernego nakładania.osobiście polecam bejce nitro.[/code]
  • #26 1765396
    gdL
    Poziom 27  
    Tak. Zastanawiam się czy nie kupić lakierobejcy od POLIFARBU w kolorze mahoń. Wygląda ładnie. Bejcę trudno u mnie dostać, z lakierem oczywiście nie byłoby problemu.

Mam kilka pytań.
    1.Czy lakierobejca jest gorsza od konfiguracji bejca + lakier ?
    2. czy na lakierobejce można nakładać lakier ?
    3.Słyszałem, że lakierobejce nie uzyskują odpowiedniej twardości. Czy są jakieś wyjątki od reguły ?
    4.Jak nabłyszczyć powierzchnię lakieru ?

Dzięki za pomoc, jeśli chodzi o takie parastolarskie umiejętności, jestem słabowity.
  • #27 1766604
    zioolass
    Poziom 20  
    witam.zaden wstyd że ze stolarki ktoś jest słaby,ja miałem to szczęście,że 10 miesięcy pracowałem w stolarni,to się trochę dowiedziałem.ale za to elektronika to dla mnie magia jeszcze;) nie jestem też superfachowcem od lakierowania,ale z tego co wiem,to lakierobejce daja faktycznie dość miękką powłokę,wygląda to jak powierzchnia drewna,tylko barwna.jeśli chcesz mieć twardy błyszczący lakier,to raczej jakiś bezbarwny do parkietów,są twarde z założenia.a pod niego bejcę.najpierw próby z barwieniem i lakierowaniem odpadów,bedzie wszystko widać.powierzchnia tylko zabejcowana jest jaśniejsza niż po lakierowaniu końcowym,więc jak pobejcujesz i chcesz sprawdzić kolor jaki będzie z lakierem,mozna jekko zwilżyć powierzchnię (np.poślinionym palcem),i widać,jak to będziewyglądać.
  • #28 1767296
    Wymiatacz
    Poziom 14  
    zioolass napisał:
    ja miałem to szczęście,że 10 miesięcy pracowałem w stolarni,to się trochę dowiedziałem.

Nie wiesz przypadkiem jak można dokładnie zaokrąglać deski np. fi=1cm na krawędziach? Jak wycina sie otwory w drerwnie? Widziałem w Leroju otwornice, ale one były o średnicy góra 10cm. Da się coś takiego kupić i nie wywalić z min 200zł za powiedzmy 20cm średnice regulowaną?

Pozdrawiam
  • #29 1767336
    zioolass
    Poziom 20  
    i otwory i krawędzie można robić ręczną frezarką,najtańsze chińskie to teraz poniżej 100 zł,+frezy.ale chyba warto zainwestować,bo można dokładnie obrobić każdą krawędź,w tym również krawędź wyciętego otworu,frezujesz gniazdo pod kosz głośnika bez żadnego wysiłku.wyglądają te urządzenia tak(to jest Einhell z Allegro,dwieście coś złotych,ale to jako przykład):
    Załączniki:
    • Jak ukryć łączenia desek w drewnianej obudowie kolumny? frezarka Einhell.jpg (11.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 1767701
    Wymiatacz
    Poziom 14  
    Hmmm o coś takiego mi właśnie chodziło. W miare precyzyjne i tanie. Rozejrze się po sklepach jak już będę miał projekt kolumn gotowy. Budowa kolejnej kostki nie jest zła, ale jak można coś dodać bardziej oryginalnego to czemu tego nie zrobić? Nie wiem czy by nie zrobić kolumn z MDF włącznie z przednią ścianką, a dopiero na to nalepić deske z obrobionymi ładnie krawędziami i pod głośniki. Odstrasza mnie tylko Twój post, ale to jeszcze daleka przyszłość :) Chodzi mi o to, że fornirowanie tak pozakrzywianych powierzchni raczej nie jest możliwe, a drewno ma naturalny deseń.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod łączenia drewnianych desek w obudowie kolumny głośnikowej tak, aby ukryć śruby i uzyskać estetyczne, trwałe połączenia. Proponowane rozwiązania obejmują stosowanie kleju do drewna (np. Rakol ekspress 25, Pattex), kołków drewnianych z użyciem znaczników do precyzyjnego wiercenia oraz wkrętów z zagłębieniem łbów i późniejszym szpachlowaniem. Konfirmaty są dyskusyjne ze względu na ryzyko rozłupywania drewna, szczególnie miękkiego sosnowego. Wzmocnienia wewnętrzne i ściski są zalecane dla stabilności konstrukcji. W kwestii wykończenia powierzchni po cięciu piłą, sugeruje się użycie papieru ściernego o różnej gradacji do wyrównania i wstępnego nabłyszczenia, a także stosowanie bejcy (np. nitro) i lakieru, przy czym lakierobejce dają miękką powłokę i mogą wymagać dodatkowego lakierowania dla twardości i połysku. Do obróbki krawędzi i otworów polecane są frezarki ręczne z odpowiednimi frezami, co umożliwia precyzyjne zaokrąglanie i wycinanie otworów pod głośniki. Drewno, zwłaszcza sosnowe, wymaga odpowiedniego wysuszenia, aby uniknąć pęknięć i wypaczeń, a fornirowanie zaokrąglonych krawędzi jest możliwe, choć wymaga doświadczenia. MDF jest alternatywą, ale drewno naturalne daje estetyczny, naturalny wygląd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA