logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie układem TTL przez USB zamiast RS232+MAX, Delphi 7 komponenty?

Remx 04 Maj 2005 18:02 1421 9
REKLAMA
  • #1 1461108
    Remx
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Niewiem czy w dobrym miejscu zamiescilem owy post ale zobaczymy...

A o to moje pytanie: Mam układ elektroniczny w ktorym wyjscie jest TTL'owe :) +5V, RxD, TxD, Vss.
    Chcialem sie dowiedziec czy dalo by sie taki uklad sterowac za pomoca USB ?? a nie RS232+max ?
    Uklad jest zasilany napieciem +5V a USB owe posiada wiec na wstepie bym się pozbyl problemu zasilania.
    Oraz czy do USB sa kommponety do Delphi 7 cos wstylu Cportu ??

Za informacje bede wdzieczny..
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1461154
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmmm Chcesz tym ukladem wyslac cos do portu USB?
    wykorzystaujac TX jako nadawanie a RX - odbior?. W USB nie ma linii TX i RX. Jest jedna linia roznicowa D+ i D-
  • REKLAMA
  • #3 1461224
    Remx
    Poziom 11  
    Yhm to wiedzialem ze jest D+ D- ale niewiem jak one dzialaja myslalem ze na podobnych zasadach jak Rx i Tx..

A co do samego ukladu to minimum to aby przynajmniej PC pobieral sygnal
    bo nadawanie jest tylko po to aby zaprogramowac uklad kontolera raz to zrobimy i puzniej nie trzeba wiec to przez rs232 moge teraz zrobic. A juz przy normalnej pracy uzywac USB do pobierania sygnalu no i za pomoca USB zasilac uklad.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1461320
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Remx napisał:
    Yhm to wiedzialem ze jest D+ D- ale niewiem jak one dzialaja myslalem ze na podobnych zasadach jak Rx i Tx..
    No bo działają na podobnej zasadzie, tyle że D+ i D- tworzy linie różnicową, która jest dwukierunkowa, a dane przesyłane na niej są opakowane w pakiety. W prosty sposób tego nie zrobisz, zobacz specyfikacje układów FT232, oraz projekt IgorUSB.
  • #5 1461706
    Remx
    Poziom 11  
    yh jednym sloem nieobejdzie sie bez zlozonego ukladu :(

chyba pozostanie mi wczepic sie kabelkiem usb w kabelek RS232 po stronie kompa i tylko 5V pobierac :(

Hmm jeszcze mam takie glupie pytanie ale byc moze i sluszne czy ta druga żyła w USB -V to odpowiednik GND w RS232 ??
    Bo cos tam se przypomnialem o zasilaniach symetrycznych a nieznam sie wiec wole zapytac aby puzniej nie zalowac :)

Dziekuje i pozdrawiam
  • #6 1462083
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3829
    Proszę...
    Sterowanie układem TTL przez USB zamiast RS232+MAX, Delphi 7 komponenty?
  • REKLAMA
  • #7 1462390
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...ja wiem czy potrzena az tak bardzo skomplikowanego ukladu...polecam projekt Igora Cesko...w sumie MCU AT90S2313 i kilka elementow dyskretnych...mzoesz byc pewny ze bedzie dzialac..zlozylem i przetestowalem
  • #8 1511151
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1511505
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    bizi napisał:
    sorry nie wiem gdzie o tym napisac :/ potrzebuje zrobic cos takiego by ładowało odtwarzacz mp3 ktory ma usb, chodzi mi o jakas ładowarke sieciowa do podrozy :) z wyjsciem :) USB nie potrafie tego inaczje opisac , prosze o pomoc jak to zmontowac.Pozdrawiam

Jeśli odtwarzacz jest ładowany napięciem 5V - to masz bezproblmowe podłączenie. Wystarczy spreparować kabelek USB od strony komputera - wtyczka jaka pasuje do odtwarzacza.

W przypadku innego niż 5V napięcia ładowania dodatkowo potrzebny jest układ zamieniający 5V na potrzebnąwartość.
  • #10 1643139
    Mad Bekon
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    To ja się podepnę troszke do tematu bo również mnie to interesuje...
    Czy nie możnaby było zastosować takich kabli do GSM: np. http://allegro.pl/show_item.php?item=56178551 ??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości sterowania układem elektronicznym z wyjściem TTL (+5V, RxD, TxD, Vss) za pomocą interfejsu USB zamiast tradycyjnego RS232 z układem MAX. Wskazano, że USB nie posiada linii Tx i Rx, lecz wykorzystuje dwukierunkową linię różnicową D+ i D-, na której dane przesyłane są w pakietach, co wymaga bardziej złożonego układu pośredniczącego. Zaproponowano zapoznanie się ze specyfikacją układów FT232 oraz projektem IgorUSB, który wykorzystuje mikrokontroler AT90S2313 i elementy dyskretne do konwersji sygnału USB na TTL. Poruszono także kwestię zasilania, gdzie linia -V USB pełni funkcję masy (GND). W kontekście programowania w Delphi 7 zasugerowano poszukiwanie komponentów podobnych do CPort, umożliwiających komunikację przez USB. Dodatkowo pojawiła się wzmianka o kablach do GSM jako potencjalnym rozwiązaniu do komunikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA