logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec kondensacyjny dwufunkcyjny do 80m² - Termet Ecocondens Gold 25 czy inny?

ireczu 02 Lis 2014 20:12 2571 5
REKLAMA
  • #1 14096338
    ireczu
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam.Zamierzam kupić piec dwufunkcyjny kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania. Zastanawiam się nad Termetem Ecocondens Gold 25.Chciałbym doradzić się czy to dobry wybór czy raczej skłonić się ku innej marce. Nadmienię że powierzchnia do ogrzewania to około 80m² z niewielką powierzchnią ogrzewania podłogowego. Kwestia ceny to 5000 pln. Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14100009
    serwo66
    Poziom 25  
    Ocena: 292
    Uruchomiłem już cztery Goldy i muszę powiedzieć że ładnie pracuje ten kocioł, plusy praca na ciśnieniu od 0.5 bar, prosta zmiana krzywej grzewczej no i najważniejsze niska moc minimalna, minus w stosunku do poprzedniego modelu czyli Crystal jest brak możliwości podłączenia czujnika OpenTherm a właśnie te urządzenie ma ciekawe właściwości. Z tego co wiem w przyszłości będzie taka opcja.
  • REKLAMA
  • #3 14104535
    ireczu
    Poziom 9  
    Jestem laikiem w tych tematach,jesli mogłbyś mi wytłumaczyć do czego służy ten czujnik OpenTerm. Czy 25 nie jest za duży na taką pow. grzania?
    Czy ten piec jest oszczędny?
  • REKLAMA
  • #4 14104874
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    ireczu napisał:
    25 nie jest za duży na taką pow. grzania?

25kW to moc maksymalna, jaką można z niego wykrzesać.
    Dla Ciebie dużo ważniejszym parametrem będzie moc minimalna.
  • REKLAMA
  • #5 14118161
    ireczu
    Poziom 9  
    Czy mógłbym prosić o przybliżenie tematu?
  • #6 14118211
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    ireczu napisał:
    Czy mógłbym prosić o przybliżenie tematu?

Co Ci przybliżyć? Dlaczego minimalna jest tak ważna?
    Otóż kotły, których moc zaczyna się od niższych wartości są pożądane, gdyż w zależności od zapotrzebowania mogą pracować z niską mocą. Ma to bezpośrednie przełożenie na zużycie gazu. No i kocioł dłużej może dochodzić do zadanej temperatury na sterowniku w pokoju. A to z kolei przekłada się na zwiększenie komfortu cieplnego.
    Ja na przykład mam do ogrzania 60m.kw. Jakiś fantasta kiedyś wsadził tu kocioł, który ma moc minimalną ok. 9kW. A moje maksymalne zapotrzebowanie to około 6kW.
    Więc mój kocioł chleje sporo gazu. No i co prawda w miarę szybko dochodzi do zadanej temperatury, ale potem do następnego załączenia kaloryfery mam zimne. Przez co komfort cieplny jest nieciekawy.

To tak pokrótce. Poszukaj wątków o taktowaniu, o doborze kotła do powierzchni. Wiele się dowiesz i jeszcze bardziej Ci się rozjaśni.

Dodano po 2 [minuty]:

Ściągnij sobie instrukcję tego termeta, o którym mówisz i np. mojego immergas zeus mini.

Są tam tabele zużycia gazu w ciągu godziny pracy. Podejrzewam, że mój w pół godziny zużywa więcej gazu, niż niejeden w 2,5 godziny.
REKLAMA