ireczu napisał: Czy mógłbym prosić o przybliżenie tematu?
Co Ci przybliżyć? Dlaczego minimalna jest tak ważna?
Otóż kotły, których moc zaczyna się od niższych wartości są pożądane, gdyż w zależności od zapotrzebowania mogą pracować z niską mocą. Ma to bezpośrednie przełożenie na zużycie gazu. No i kocioł dłużej może dochodzić do zadanej temperatury na sterowniku w pokoju. A to z kolei przekłada się na zwiększenie komfortu cieplnego.
Ja na przykład mam do ogrzania 60m.kw. Jakiś fantasta kiedyś wsadził tu kocioł, który ma moc minimalną ok. 9kW. A moje maksymalne zapotrzebowanie to około 6kW.
Więc mój kocioł chleje sporo gazu. No i co prawda w miarę szybko dochodzi do zadanej temperatury, ale potem do następnego załączenia kaloryfery mam zimne. Przez co komfort cieplny jest nieciekawy.
To tak pokrótce. Poszukaj wątków o taktowaniu, o doborze kotła do powierzchni. Wiele się dowiesz i jeszcze bardziej Ci się rozjaśni.
Dodano po 2 [minuty]: Ściągnij sobie instrukcję tego termeta, o którym mówisz i np. mojego immergas zeus mini.
Są tam tabele zużycia gazu w ciągu godziny pracy. Podejrzewam, że mój w pół godziny zużywa więcej gazu, niż niejeden w 2,5 godziny.