logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet / Viessmann / Valliant - Zmiana pieca, otwarta komora -> zamknięta kom

NelsonTT 23 Paź 2012 10:48 5157 18
  • #1 11441060
    NelsonTT
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Poszukując wielu pytań odnośnie mojej instalacji c.o. i c.w.u. trafiłem tutaj. Zamierzam zmienić piec dwufunkcyjny z otwartą komorą o mocy 23,5KW, piec jest już dość leciwy i coraz częściej szwankujeTermet / Viessmann / Valliant - Zmiana pieca, otwarta komora -> zamknięta kom. Na dwufunkcyjny, kondensacyjny. Mieszkanie jest na parterze w starym budownictwie, ma powierzchnie 100 m2 i wysokość 3,8m. Dwie skrajne ściany + trzecia od strony klatki schodowej, wszystkie nieocieplone. Instalacja jest w miedzi w połączeniu z grzejnikami metalowymi Purmo. Przewód kominowy fi60 doprowadzenie powietrze, powietrze doprowadzana będzie z świetlika, który znajduje się zaraz za ścianą na której osadzony jest piec. Piec zamontowany w łazience. Jaką mocą powinien dysponować nowy piec? Piec nad którym się zastanawiam to Termet Ecocondens 25 2F. Czy sprawdzi się w mojej instalacji? Nie chcę trafić na sprzedawcę lub fachowca eko magika, który opowiada niestworzone bajki, a na koniec będę się bujać po serwisach. Dlatego zadaję pytanie Wam fachowcom z praktyką. Dodam tylko, że serwis odgrywa tutaj ważną role.

Pozdrawiam
    Damian
  • #2 11441216
    EkoGrzew
    Poziom 20  
    Ocena: 231
    Cześć. Podaj jakie masz odległości do kurkow CWU. a szczególnie najdalszy odbiór i średnica rur doprowadzających.

Dodano po 3 [minuty]:

Oraz dane kazdego pomieszczenia wg wzoru: m2 x wys. przegrody zewn ( sciany, podł, okna strop orientacja NSEW)
  • #3 11442666
    NelsonTT
    Poziom 9  
    Ściany zewnętrzne cegła 50cm nieocieplona, podłoga nieocieplona, pod spodem piwnica. Najdalszy kurek ok.8m. Rurki doprowadzające do kurków 3/4. Wszystkie okna nowe. Czy piec kondensacyjny zda tutaj egzamin?
    Plan mieszkania:
    Termet / Viessmann / Valliant - Zmiana pieca, otwarta komora -> zamknięta kom
  • #4 11442776
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1257
    Kondensacyjny zawsze będzie lepszy.
  • #5 11443522
    NelsonTT
    Poziom 9  
    Zgadzam się w zupełności, tylko czy tak naprawdę inwestycja w tym wypadku będzie rentowna?
  • #6 11443654
    EkoGrzew
    Poziom 20  
    Nie mam orientacji stron swiata wiec przyjmuje ze połnoc jest od ulicy.
    Prrzyjąlem ci wytyczne jak do klasztoru zabytku :)
    Pok1 2900 W pok 2 2970 W PP1 1320 W PP2 770 W Łazienka (nie podaleś wiec przyjąłem 1,5x2x3,3) 240 W Nyża 2640 W Pok podwórko 1485 W Kuchnia 1300W Razem straty ciepła ok: 13 700 W.
    Moc kotła na potrzeby C.O. max 15 kW Woda uzytkowa: duza odległośc do kuchni wiec szukaj kotła dwufunkcyjnego z zasobnikiem chociaż 10 L i z mozliwoscia właczenia cyrkulacji. Czy kociol kondensacyjny? to zalezy jakie masz gabarytowo grzejniki... Powinny byc przynajmniej: P1= 22/600x1800 P2= 2x 22/600x1000 PP1= 22/600x900 PP2= 22/600x500 Łaz: odp. 22/600x400 Nyza: 22/600x1400 Pok.podw.= 22/600x1000 Kuchnia= 22/600x700. Jesli są mniejsze to własciwie i tak bedziesz grzał na wysokich temperaturach ze nie oszczędzisz wiec i kocioł może byc standard aby tylko hermetyk.

Dodano po 11 [minuty]:

Piszesz Nelson ze mieszkanie ma 100 m2 a ja sie doliczyłem 88. To jak to jest ?
  • #7 11444471
    NelsonTT
    Poziom 9  
    Wymiary pokoi były orientacyjne. Dokładnie ma 97m2, więc odliczając ubikację uciekło mi jakieś ~5 metrów :) Czy przy kotle z zamknięta komorą, konieczna jest isntalacja wkładu kominowego? Do szczytu komina będzie ok. 20mb.
  • #8 11444505
    mirrzo

Ocena: 2608
    NelsonTT napisał:
    Przewód kominowy fi60 doprowadzenie powietrze, powietrze doprowadzana będzie z świetlika, który znajduje się zaraz za ścianą na której osadzony jest piec. Piec zamontowany w łazience. Jaką mocą powinien dysponować nowy piec? Piec nad którym się zastanawiam to Termet Ecocondens 25 2F.

Tu, na stronie 20 masz sposoby odprowadzenia spalin i maksymalne długości przewodów spalinowych. Twoje Φ60 się nie nada.
    http://www.termet.com.pl/upload/cennik/cennik_sierpien_2012.pdf
    Kondensacyjny jak najbardziej. Zawsze będzie pracował z wyższą sprawnością, niż turbo, czy atmosferyk. Do turbo komin droższy o odskraplacz, reszta taka sama.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #9 11444534
    NelsonTT
    Poziom 9  
    Trochę namieszałem :P Wylot będzie miał fi60, wlot fi100 :)
  • Pomocny post
    #10 11444550
    mirrzo

NelsonTT napisał:
    Trochę namieszałem :P Wylot będzie miał fi60, wlot fi100 :)

O tym właśnie napisałem. Taki system nie "pójdzie" Musisz mieć 80/125 lub rozdzielczy Φ80. Zależy jakie elementy zostaną użyte.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #11 11444576
    EkoGrzew
    Poziom 20  
    Kocioł kondensacyjny aby ekonomicznie miał sens powinien byc dobrany do takiej instalacji gdzie komfort cieplny (20 st C) jest osiągnięty przy optym. temp. czynnika grzewczego 55 st C kiedy na dworze jest -20. dlatego gabaryty grzejnikow sa tak ważne. Dlatego Nelson pytałem czy masz co najmniej takie wymiary swoich grzejnikow.

Do mirrzo: Poprawiłem
  • #12 11444630
    mirrzo

EkoGrzew napisał:
    kocioł kondensacyjny aby ekonomicznie miał sens powinien byc dobrany do takiej instalacji gdzie komfort cieplny (20 st C) jest osiągnięty przy optym. temp. czynnika grzewczego 55 st C kiedy na dworze jest -20. dlatego gabaryty grzejnikow sa tak ważne. Dlatego Nelson pytałem czy masz co najmniej takie wymiary swoich grzejnikow.

Nie do końca jest to prawdą. To są najlepsze wyniki, ale mówimy o całym sezonie grzewczym, nie o jego 2-3 tygodniach. Zresztą i tak będzie pracował z dużo wyższą sprawnością.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #13 11445593
    NelsonTT
    Poziom 9  
    TERMET Minimax Elegance turbo GCO-DP-21-03, taki piec poradził mi instalator. Godny polecenia?
  • #14 11445736
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 635
    bardzo dobry kocioł na miękką wodę. Jeśli we Wrocku jest twarda to polecam Miniterm turbo.

Sytuacja kominowa podobna jak przy kondensacie.
  • Pomocny post
    #15 11446264
    EkoGrzew
    Poziom 20  
    Mirrzo. Zapominacie o jednym. Nie mówimy o 2-3 tygodniach tylko o całym sezonie grzewczym. Ustawiamy krzywą grzewczą dla max temp 55 st C / -20 . Więc chyba lepiej żeby kocioł grzał np. przy + 7 stopniach na zewnątrz - temperaturą 28 st C niż 39 st.C - żeby w domu także było 20 st C. - bo grzejniki nie mają swojej mocy (gabarytów). Ma to horrendalne znaczenie dla ekonomii ogrzewania.

Dodano po 5 [minuty]:

Nelson dla mnie każdy kocioł - kondensacyjny tym bardziej - z palnikiem atmosferycznym nie jest godny polecenia. Z czysto ekonomicznych względów w późniejszej eksploatacji.
  • #16 11447694
    mirrzo

Zrozumiałeś opacznie.
    2-3 tygodnie nie będzie kondensował, w pozostałym okresie, jak najbardziej. Czyli, im mniej gazu spali, tym większe oszczędności przyniesie.

EkoGrzew napisał:
    ... dla mnie każdy kocioł - kondensacyjny tym bardziej - z palnikiem atmosferycznym nie jest godny polecenia.

Domniemam, że boisz się kondensatów, lub ich nie znasz.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #17 11448229
    NelsonTT
    Poziom 9  
    mirrzo napisał:
    Zrozumiałeś opacznie.
    2-3 tygodnie nie będzie kondensował, w pozostałym okresie, jak najbardziej. Czyli, im mniej gazu spali, tym większe oszczędności przyniesie.

EkoGrzew napisał:
    ... dla mnie każdy kocioł - kondensacyjny tym bardziej - z palnikiem atmosferycznym nie jest godny polecenia.

Domniemam, że boisz się kondensatów, lub ich nie znasz.

"Fachura" powiedział, że kondensat nie zda tutaj egzaminu. Już sam nie wiem co mam myśleć. Czy jest tu ktoś z Wrocławia ogarniający na tyle temat, aby podjechać i doradzić co mam założyć i jak?
  • #18 11449877
    serwisant73
    Ocena: 1257
    Twój ,,fachofiec" też pewnie bladego pojęcia nie ma o kondensatach. skoro tak powiedział... Kondensat nadaje się wszędzie, tak samo jak każdy inny kocioł. I zawsze będzie grzał taniej od innych. Co do tego możesz być pewny.
  • #19 11451424
    EkoGrzew
    Poziom 20  
    Mirrzo. Dla mnie jest ważne żeby w C.O. cały czas kondensował ( czytaj: max oszczędzał paliwo). Wystarczy że nie kondensuje podgrzewając CWU do 60 st C. Co do domniemania... jestem fanem tych kotłów. Wychowałem się i pierwsze jakie robiłem przed 2000 r to Quinta.(pracują do dziś) I naprawdę mogę policzyć na palcach dwóch rąk rzeczywiście wydajne, nieawaryjne i oszczędne kotły... Serwisant73 dysponuje jednym z takich typów kotłów. :) ( to nie reklama )

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę pieca dwufunkcyjnego z otwartą komorą na kondensacyjny, z uwagi na jego wiek i częste awarie. Mieszkanie ma 100 m², z nieocieplonymi ścianami i instalacją miedzianą. Pojawiły się pytania dotyczące mocy nowego pieca, a także jego efektywności w kontekście odległości do punktów poboru ciepłej wody. Użytkownik rozważa model Termet Ecocondens 25 2F, ale obawia się, czy będzie on odpowiedni. W dyskusji podkreślono, że piec kondensacyjny jest bardziej efektywny, ale jego dobór powinien uwzględniać gabaryty grzejników oraz system kominowy. Użytkownik zadał również pytanie o konieczność instalacji wkładu kominowego dla pieca z zamkniętą komorą. W odpowiedziach zasugerowano, że kondensat jest odpowiedni dla różnych warunków, a także podano inne modele, takie jak Termet Minimax Elegance turbo GCO-DP-21-03.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA