prusak75 napisał: i ma go juz 20 lat, 2 lata temu była pierwsza usterka
W przypadku nowych kotłów zapomnij o trwałości rzędu 20 lat. Jak kocioł wytrzyma 10 czy kilkanaście lat to będzie dobry wynik.
Kondensaty są wymagające co do przeglądów, więc nie warto oszczędzać i rezygnować z przeglądu, bo skutki ewentualnych zaniedbań mogą tylko przyśpieszyć konieczność wymiany kotła na nowy, bo niektóre części są bardzo drogie, że naprawa jest nieopłacalna.
prusak75 napisał: myślełem o Termecie, czym się różni Gold od Silvera? warto dopłacić?
Inne bebechy i inny sterownik kotła, więc trudno o jednoznaczne zalety i wady. Sam mam dylemat co bym wybrał ale po studiowaniu instrukcji serwisowej Golda wygląda, że jest on podobny w ustawieniach do mojego obecnego kotła. Nie studiowałem Silvera, więc nie wiem dokładnie czego nie ma, a co oferuje innego w opcjach konfiguracyjnych. Silver ma niby trwalszy wymiennik ale z kolei jeden z forumowiczów pisał, że ma nienaprawialny zagraniczny sterownik, więc w przypadku jego awarii w grę wchodzi tylko wymiana. Gold ma polski sterownik, który można naprawiać w serwisie.
Z punktu widzenia zwykłego Kowalskiego są to różnice mało istotne ale w pewnych sytuacjach możliwości konfiguracyjne, czy opcja naprawy sterownika itp. mogą być ważne.
prusak75 napisał: używamy wody ciepłej standardowo, no ale zapas mocy nie byłby zły, brać 20 czy 25? pisałeś że dla silvera 20 ma niemal 25 kW, to samo jest w przypadku Golda?
Silver model 20kW ma tę moc dla c.o. ale dla c.w.u. to oferuje 25kW.
Z kolei Gold 20kW ma po równo dla c.o. i c.w.u., czyli aby uzyskać podobną wydajność dla c.w.u. to trzeba by kupić Golda 25kW.
W innym wątku pisałem, że wg danych technicznych Gold 20 i 25kW mają niby identyczną moc minimalną, czyli 3,0kW dla 50/30 ale producent podaje, że przepływ gazu GZ50 dla mocy minimalnej różni się o 1,1 l/min na korzyść modelu 20kW. Zakładając ciągłą pracę przez 24h to w ciągu doby daje to różnicę 1584 l, czyli ok. 1,5m3 gazu, choć w grę wchodzi identyczna moc minimalna.
Z innych wątków wychodzi, że producent fabrycznie jako minimum ustawia ok. 3,5kW i serwisancie niezbyt chętnie chcą obniżać ją do katalogowego minimum 3,0kW. A skoro moc jest inna od tej katalogowej to może różnica w spalaniu wtedy nie obowiązuje i Gold 20kW nie da wtedy żadnych dodatkowych oszczędności na spalaniu. Niestety nie mam wiedzy jak to jest w praktyce.
Co prawda kilkadziesiąt m3 gazu w lewo czy w prawo w skali roku nie jest dużym kosztem ale różnica w abonamencie pomiędzy grupą taryfową W2, a W3 to kilkaset złotych rocznie, więc jeśli ktoś oscyluje na tej granicy to może to być ważny detal. O przydziale do danej grupy taryfowej decyduje roczne zużycie gazu, więc zmiana w górę, czy w dół następuje automatycznie od kolejnego roku umownego.
prusak75 napisał: mma teraz w instalacji 0.3 bara, niby te kondensaty działają od 0.5? co to znaczy ?
Jeśli masz kocioł na paliwa stałe to masz instalację c.o. typu otwartego, wtedy masz naczynie przelewowe.
Kotły gazowe są stworzone do pracy w instalacji typu zamkniętego i wtedy masz naczynie przeponowe. Musisz pilnować aby ciśnienie powietrza w naczyniu przeponowym nie spadło poniżej wymaganego u Ciebie poziomu i dodatkowo musisz utrzymywać odpowiednie ciśnienie na kotle, najczęściej jest to poziom 1,2-1,5 bar przy zimnej wodzie w instalacji. Przy prawidłowo działającym kotle po nagrzaniu wody ciśnienie rośnie o dodatkowe 0,2-0,3 bar.