logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Energia odnawialna - połączenie kilku źródeł energii - teoria

phoenix_phx_ 03 Lis 2014 12:40 1125 4
REKLAMA
  • #1 14097868
    phoenix_phx_
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,

mam prośbę do osób znających temat - pytanie zapewnie banalne ale jak na mój prawniczy umysł w ogóle nie do przetrawienia :)

Chciałbym połączyć kilka źródeł energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych ale zgodnie z moją logiką jedne, będą czerpać energię od drugich a nie skumulują ją.

Zakładam że mam:
    a) panel solarny
    b) wiatrak (mikro elektrownia)
    c) ogniwa peltiera

Chciałbym teraz wszysko połączyć w całość, tak aby z tych 3 źródeł (niezależnie pracujących) powstało docelowo jedno źródło energii. Na moją logikę Panel solarny produkujacyn energię połączony np. z peltierem będzie prowodował jego pracę.....

Totalnie zielone pytanie, ale będę wdzięczny za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 14097901
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Panel solarny to ciepło a nie energia elektryczna.
    Wiatrak to właśnie energia, ale co w tym zestawieniu robi ogniwo Peltiera?

Minusy ogniwa:
    wymaga wydajnego zasilania (5-40 A)
    wydzielanie stosunkowo dużej ilości ciepła (potrzebuje chłodzenia)
    łatwo uszkodzić (ceramikę jak i złącza n-p zbyt wysokim napięciem)

Rozumiem, że chcesz zużywać energię elektryczną, żeby uzyskać ciepło w panelu, ale to bez sensu, za duże straty.

Panel solarny a Fotowoltaiczny to zupełnie co innego, i do woltaiki nie przyda Ci się Peltier.
  • REKLAMA
  • #3 14098104
    phoenix_phx_
    Poziom 11  
    Uzyskuję energię z fotowoltaiki -słońce
    uzyskuję energię z wiatraka - wiatr
    uzyskuję energię z Peltiera - różnica temperatur.

Mam zatem 3 niezależne od siebie źródła, teraz chciałbym za ich pomocą np. naładować akumulator. Chciałbym by był ładowany gdy jakiekolwiek źródło dostarcza energię. Jak to rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #4 14098733
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6075
    Wszystko zależy od parametrów źródeł, ale jest mało prawdopodobne żeby mogły współpracować w jednym obwodzie, więc lepiej - do każdego odzielna przetwornica.

Ogniwo Peltiera wiele mocy ci nie da, jest kłopotliwe w użyciu, bo musisz mieć do niego (oprócz źródła ciepła) skuteczną chłodnicę.
  • #5 14099737
    phoenix_phx_
    Poziom 11  
    Ogniwo Peltiera podałem jako przykład. Czyli nalepsze rozwiązanie to zupełnie oddzielnie obwody... dzięki :)
REKLAMA