logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika na działkę, dobór komponentów

bumpawel 10 Sie 2022 08:36 1044 25
  • #1 20136976
    bumpawel
    Poziom 2  
    Witam mam pytanie odnośnie zestawu off grid na działkę. Działka bez dostępu do sieci a wraz z kumplem chcielibyśmy zrobić w miarę sensowny zestaw chociaż żaden z nas nie miał wcześniej do czynienia z fotowlotaiką, dlatego właśnie proszę o pomoc w ocenieniu podzespołów które wybraliśmy.
    Zacznę od zapotrzebowania, to jest co najmniej dwie lampy, mała lodówka między 30/60W (chcielibyśmy by chodziła od kwietnia do listopada rozumiem, że wszystko zależy od pogody ale liczę na to że się to uda), ładowanie telefonów, głośników itp.(całe weekendy spędzamy tam, więc jest co ładować) jakieś radio, od czasu do czasu pompa wody. Miejsce na panele jest jest praktycznie cały dzień nasłonecznione.
    A może ktoś poleci inny zestaw z podobnymi parametrami lub może nie trzeba aż tak mocnego zestawu na nasze potrzeby, nie znamy się na tym dlatego tak dość głupie pytania.
    Mam też parę pytań :
    1- Jak połączyć te panele szeregowo czy równolegle?
    2- gdy oświetlenie będzie 12V, to czy mogę pociągać bezpośrednio z akumulatorów zasilanie do tego oświetlenia?
    3- czy ten zestaw który wybraliśmy będzie ze sobą w ogóle współgrał?
    4- czy zastosować jakieś bezpieczniki? Jeżeli tak to jakie i w którym miejscu dokładnie.

Zestaw to:
    2x Longi Solar 355W LR4-60HPB Full Black

INWERTER SOLARNY PRZETWORNICA SINUS 2000W 24V 230V

2xAccurat Traction T230Ah 12V GEL

Linki do zestawu:
    https://www.thermika.com.pl/panele-fotowoltai...77-longi-solar-355w-lr4-60hpb-full-black.html

https://www.apollo.pl/produkt/inwerter-solarny-przetwornica-sinus-2000w-24v-230v,225913.html

https://www.autobatterienbilliger.de/Accurat-Traction-T230

PS- Tak, mieszkamy w Niemczech dlatego akumulatory są z niemieckiej strony.
  • Pomocny post
    #2 20137077
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2425
    Ja może zacznę od końca ;) czyli akumulatorów i mocy paneli. Podałeś 2 akumulatory 230Ah, czyli w sumie są w stanie zgromadzić około 5500Wh energii.
    Zestaw dwóch zaproponowanych paneli ustawionych pod najlepszym kątem (bez trackingu), na południe, w piękny słoneczny czerwcowy dzień wyprodukuje maksymalnie 350Wh (realna produkcja dzienna to około połowy mocy zestawu paneli wyrażona w Wh). Tak więc, by naładować zaproponowanymi panelami ten zestaw akumulatorów od 0 do 100% potrzeba około 16 pięknych słonecznych czerwcowych dni. W takim razie jedno z drugim jest niedopasowane. Jednak zestaw naładowanych akumulatorów pozwoli na pracą lodówki bez słońca przez około 90 godzin, więc raczej wystarczająco. Ja bym dołożył jeszcze dwa panele i zmienił na tańsze, a o większej mocy, np.: https://www.thermika.com.pl/panele-fotowoltaiczne/655-trina-solar-tsm-375-w-half-cut.html
    Trudno ocenić jakie zapotrzebowanie na moc będziecie mieli w te weekendy, ale 4 panele będą w stanie naładować taki zestaw akumulatorów pomiędzy weekendami. Można też zrobić tak, że zainstalujesz dwa panele i sprawdzisz w praktyce jak to wygląda. Dołożyć kolejne dwa zawsze można.
    Chyba się nigdzie nie walnąłem w obliczeniach.
    Co do połączenia paneli to nie możesz przekroczyć 100V na wejściu inwertera ani 40A, więc przy 2 panelach szeregowo, a przy czterech szeregowo-równolegle, bo równolegle, to tak na styk trochę.
  • Pomocny post
    #3 20137275
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 723
    speedy9 napisał:
    Zestaw dwóch zaproponowanych paneli ustawionych pod najlepszym kątem (bez trackingu), na południe, w piękny słoneczny czerwcowy dzień wyprodukuje maksymalnie 350Wh (realna produkcja dzienna to około połowy mocy zestawu paneli wyrażona w Wh).

Chyba, że bierzesz pod uwagę średnią całoroczną ale skoro podajesz, że "na południe, w piękny słoneczny czerwcowy dzień" to piszesz bzdury o tak niskiej produkcji.
    2 panele o mocy 355 Wp, skierowane na południe, w piękny słoneczny czerwcowy dzień z regulatorem MPPT od godziny 10 do 14 będą mieć produkcję jakieś 500 W ale na GODZINĘ zatem w tych godzinach spokojnie wyprodukują ok.2 kWh prądu energii elektrycznej - pomijam resztę godzin podczas których będą pracowały ale z niższą mocą, także spokojnie 3 kWh wyprodukują (moje 2 panele 400W skierowane na południe w czerwcu już o godz. 8 rano były całe w słońcu i tylko dlatego, że dach od bud.gospodarczych je zasłania, gdyby nie to - już o 7 albo i wcześniej byłyby całe w słońcu - choć kąt padania promieni mizerny )
    Mam instalację off-grid 1,60 kWp i gdybym miał wystarczająco pojemne akumulatory to w piękny słoneczny czerwcowy dzień wyprodukowałyby spokojnie ok. 15 kWh prądu energii elektrycznej (8 kWh to było max. co wyprodukowały i co zużyłem w ciągu doby, średnia wartość to produkcja i zużycie 5 kWh/dziennie przez 40 dni ich pracy co daje 200 kWh wyprodukowanej i zużytej energii)

Gdyby było tak jak napisałeś to moje 1,6 kWp dawałoby 0,8 kWh/dziennie (czyli śmieszne 32 kWh przez 40 dni) a tyle a nawet więcej (1,2-1,3 kWh) to produkuje w 1 godzinę.

Moim zdaniem na takie potrzeby spokojnie proponowany zestaw przez autora wystarczy.
    Akumulatory szeregowo bo inwerter działa na 24V a panele też szeregowo bo szybciej i częściej uzyska się z paneli napięcie wejściowe 25VDC inwertera
  • Pomocny post
    #4 20137305
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    @michalPV masz rację. Coś mi to oszacowanie nie wyszło ;) Wziąłem złe dane do obliczeń tej produkcji. Jak teraz czytam to przecież tak niska produkcja byłaby bez sensu.
  • #5 20137391
    bumpawel
    Poziom 2  
    Wow jestem mega miło zaskoczony tak szybkimi i wyczerpującymi odpowiedziami. Dużo mi to wyjaśniło chociaż mam jeszcze parę pytań a mianowicie.
    1. Czy gdybym jednak na początek kupił tylko jeden akumulator wystarczyło by to na wstępne bezstresowe użycie lodówki czy od razu pakować się w dwa.
    2. Kolega wyżej podał link do tańszych i mocniejszych paleni co myślicie o 2 takich panelach o których pisał kolega wyżej plus inwenter o którym wspominałem wyżej (już go kupiliśmy więc wszytko chciał bym dobrać do niego) i jednym akumulatorze 230 na początek. A z czasem rozbudowę o kolejne dwa panele i dodatkowym akumulatorze powiedzmy w przyszłym roku.
  • Pomocny post
    #6 20137397
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Jak najbardziej możesz tak zrobić, połącz panele szeregowo i do inwertera. Jeden akumulator na początek nie wystarczy niestety, bo inwerter wymaga akumulatora 24V z tego co widzę.
  • #7 20137419
    bumpawel
    Poziom 2  
    Rozumiem a czy mogę kupić ten 230 ah i do niego z innej firmy powiedzmy 100 ah ponieważ jest trochę problem z dostępnością tego 230 ah bym mógł kupić dwa jeden już jest zamówimy ale czas oczekiwania niestety sklep nie był w stanie mi określić dla tego też zamówiłem tylko jeden i raczej nie pachał bym się w drugi a na innych stronach ten sam akumulator jest dużo droższe z tego co się orientowałem. Stąd moje pytanie czy mogę zrobić taką kombinacje. I jeszcze czy potem mogłem bezpośrednio pociągnąć z akumulatorów 24 v oświetlenie i jak to zrobić pociągnąć plus i minus tylko z jednego akumulatora czy plus z jednego a minus z drugiego czy może jakoś dopiąć się do wejścia 24v z inwentera do akumulatorów.
  • #8 20137542
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Przy połaczeniu szeregowym akumulatory muszą być identyczne co do pojemności elektrycznej ( dojdzie do szybkiego zniszczenia akumulatora o mniejszej pojemności )

Równolegle tak możesz połączyć 2 różne pojemności ale to system 12V.
  • #9 20138467
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7869
    Kwazor napisał:
    Przy połaczeniu szeregowym akumulatory muszą być identyczne co do pojemności elektrycznej ( dojdzie do szybkiego zniszczenia akumulatora o mniejszej pojemności )

Dokładnie.
    bumpawel napisał:
    I jeszcze czy potem mogłem bezpośrednio pociągnąć z akumulatorów 24 v oświetlenie

Z tym konkretnym inwerterem/regulatorem może być pewien problem, nie umożliwia on kontroli obciążenia 24V. Jeśli zapomnisz wyłączyć oświetlenie to akumulatory zostaną rozładowane praktycznie do zera. Poszedłbym raczej w zwykły regulator MPPT np. 24V 30A oraz oddzielną przetwornicę tylko do lodówki. Paneli też trochę mało (w sensie mocy), sposób połączenia paneli (równolegle/szeregowo) należy dobrać pod kątem napięcia systemowego (u Ciebie 24V) oraz dopuszczalnego zakresu napięć regulatora. Tu też jest pewien myk, wysokie lub zbyt niskie napięcie powoduje że regulator "ma co robić" i powoduje to większe straty mocy. Najmniejsze straty są wtedy gdy napięcie paneli jest kilka wolt wyższe niż napięcie systemowe dla w pełni naładowanych akumulatorów (28-29V dla 24V baterii). Mój zestaw paneli jest połączony równolegle dając na wejściu regulatora 31-34V, panele 3x275W. Potrzebowałem ~300W a takie przewymiarowanie pozwala mi na zasilanie i jednoczesne ładowanie akumulatorów. Panele na południe z lekkim odchyleniem na wschód, kąt pochylenia 30 stopni. Nie wziąłem pod uwagę przyrostu okolicznych drzew i już od 12:00 zaczyna się miejscowe zacienienie. Przy słonecznym dniu od około 7-mej do 11-tej produkcja wynosi ~2kWh do 2,5kWh przez cały dzień. Odczyt z przed chwili;

Fotowoltaika na działkę, dobór komponentów
  • #10 20138709
    bumpawel
    Poziom 2  
    Kurcze trochę już teraz sam nie wiem jak rozwiązać tą sprawę inwerter niestety musi już zostać ponieważ kupiłem go jako używany więc oddaniu nie ma mowy akumulator mogę odwołać zamówienie w każdej chwili bo nie ma określonego terminu dostarczenie i sklep podał informację że w każdej chwili mogę to odwołać więc może mógł bym was prosić o dobranie do tego inwertera całego zestawu czyli paneli i akumulatorów o wystarczającej mocy by zasilić ta mała lodówkę bez większych stresów.
  • #11 20138718
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ja bym się nie bawił w podłączanie niczego bezpośrednio pod akumulator. Podłącz pod wyjście inwertera zasilacz do tego oświetlenia, bezpieczniej dla akumulatorów.
    A z tego akumulatora 230Ah bym zrezygnował, kupił 2x100Ah teraz. Potem możesz dokupić kolejne dwa w razie potrzeby by zwiększyć pojemność do 200Ah.
  • #12 20138721
    ArturAVS
    Moderator
    bumpawel napisał:
    by zasilić ta mała lodówkę bez większych stresów.

Problem polega na tym że zamiast najpierw zapytać to już część komponentów zakupiłeś. Ja polecam lodówki/chłodziarki od ciężarówek, są zasilane 12/24V i żadnych przetwornic nie potrzebują. I nie chodzi mi o chłodziarki turystyczne budowane w oparciu o ogniwa Peltiera. Te mają bardzo małą wydajność i są prądożerne. Chłodziarkę od ciężarówki można za około 500zł kupić używaną, są one budowane tak samo jak zwykłe domowe (kompresor tłokowy) tyle że silnik jest trójfazowy z dedykowanym kontrolerem. Jeśli 230V (oprócz lodówki) nie jest Ci potrzebne to odsprzedaj tą przetwornicę. lodówka się wyłączy po schłodzeniu do ustawionej temperatury a przetwornica będzie dalej pracować niepotrzebnie drenując akumulatory.

speedy9 napisał:
    Podłącz pod wyjście inwertera zasilacz do tego oświetlenia, bezpieczniej dla akumulatorów.

A po co? Żeby jeszcze pogorszyć sprawność całości?
  • #13 20138725
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    ArturAVS napisał:
    lodówka się wyłączy po schłodzeniu do ustawionej temperatury a przetwornica będzie dalej pracować niepotrzebnie drenując akumulatory.

A dlaczego ma pracować jak nie będzie poboru mocy na wyjściu?
  • #14 20138734
    ArturAVS
    Moderator
    speedy9 napisał:
    A dlaczego ma pracować jak nie będzie poboru mocy na wyjściu?

A jak działa termostat w typowej lodówce? Zasilanie musi być cały czas. Skąd przetwornica ma wiedzieć że termostat wyłączył? Dodatkowo oświetlenie wnętrza chłodziarki. Tego typu przetwornice pracują cały czas, pobierając nawet do 2A bez obciążenia (zależnie od mocy). Niektóre mają funkcję boost poprawiające rozruch silników indukcyjnych do nich dołączonych. Pewnym wyjściem byłaby przetwornica z wejściem "Remote On" (zdalne włączenie) spięta z termostatem chłodziarki ale to już wymaga ingerencji w lodówkę.
  • #15 20138752
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1133
    Przetwornice mają jeszcze tryb poszukiwania - wtedy pobierają znacznie mniej ale napięcie może pojawić się z lekkim opóźnieniem. W tym trybie przetwornica wytwarza kilka okresów sinusoidy raz na sekundę lub dwie i sprawdza czy ktoś pobiera prąd. Jak się termostat załączy to maksymalnie po tych 2 sekundach przetwornica dostarczy zasilanie. Problem jest taki, że istnieje próg wykrywania obciążenia i np światło w lodówce może go nie przekraczać albo ładowarka do telefonu i przetwornica nie wystartuje. Trzeba będzie jeszcze coś włączyć często marnując prąd na niepotrzebne urządzenie.
  • #16 20138803
    ArturAVS
    Moderator
    stachu_l napisał:
    Przetwornice mają jeszcze tryb poszukiwania

Tyle że przetwornice z taką funkcją są droższe, poza tym każda na "stand-by" będzie jakiś prąd jednak pobierać. Dużo jeszcze zależy od sposobu pracy całego systemu. Jeśli ma to być zasilanie na weekendowe wypady to oddzielny regulator i przetwornica, bo po co ma działać np. lodówka przez cały tydzień kiedy nie jest potrzebna? Regulator dopilnuje kontroli ładowania a jak przyjedziemy na działkę to włączamy przetwornicę dla chłodziarki. Trzeba policzyć instalację tak aby nawet przy niezbyt sprzyjającej pogodzie energia z paneli wystarczała na dzienne potrzeby oraz pozwoliła naładować akumulatory do stopnia pozwalającego utrzymać zasilanie w nocy do dnia następnego.
  • #17 20138850
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    ArturAVS napisał:
    Regulator dopilnuje kontroli ładowania a jak przyjedziemy na działkę to włączamy przetwornicę dla chłodziarki.

Równie dobrze można wyjąc wtyczkę lodówki z gniazdka jak ma działać tylko w weekend i rozwiązać kwestię poboru prądu bez dodatkowych przetwornic itp. ;) . Z opisu wynika, że raczej ma działać ciągle w pewnym przedziale roku.
  • #18 20138853
    ArturAVS
    Moderator
    speedy9 napisał:
    Równie dobrze można wyjąc wtyczkę lodówki z gniazdka

Taa a przetwornica będzie dalej robić dobre wrażenie drenując akumulatory. Zastanów się co wypisujesz.
  • #19 20139039
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    ArturAVS napisał:
    Taa a przetwornica będzie dalej robić dobre wrażenie drenując akumulatory.

Tylko czy takie "drenowanie" jest aż takim problemem? Przetwornica bez obciążenia pobiera około 1A prądu. Przy akumulatorze 100 czy 200Ah to wartość niezbyt duża, bo przez powiedzmy 12h braku słońca ubytek energii z akumulatora nie będzie wielki.
  • #20 20139165
    ArturAVS
    Moderator
    speedy9 napisał:
    Przetwornica bez obciążenia pobiera około 1A prądu.

Instalacje off-grid będące jedynym źródłem energii wymuszają na użytkowniku pewną kulturę pracy aby zminimalizować zbędne zużycie energii.
    speedy9 napisał:
    bo przez powiedzmy 12h braku słońca ubytek energii z akumulatora nie będzie wielki.

Pomnóż to razy kilka dni kiepskiej pogody oraz użytkowanie oświetlenia w porze nocnej.
  • #21 20139352
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 723
    ArturAVS napisał:
    Pomnóż to razy kilka dni kiepskiej pogody

No już bez przesady, że kiepskiej pogody będzie tyle dni pod rząd w okresie od wiosny do wczesnej jesieni. A nawet jeśli miałoby być non stop przez 3-4 dni deszczowo to i tak w ciągu takiego dnia panele coś tam produkują. Moje np. podczas opadów deszczu działają na ok.10% swojej normalnej wydajności. Bez deszczu ale pochmurno to jakieś 30%. Zero słońca ale chmury nie gęste, takie pełne "mleko" to jest jakieś 50-60%.
    Dzień jak dziś, czyli trochę słońca, trochę pojedynczych chmur, które co chwila zasłaniały promienie i produkcja oraz zużycie 6 kWh (1,6 kWp)

A pobór 1A z aku 100Ah to bez jakiegokolwiek podładowywania to przecież min. 50 godz. działania i to bez drenowania aku także spokojnie starczy
  • #22 21108999
    mc_majcher
    Poziom 11  
    Ocena: 36

Witam.
    Chciałbym odświeżyć temat. Przymierzam się do założenia fotowoltaiki u mnie na działce. Chciałbym, aby zestaw ten zasilał mi głównie basen z dwoma pompami. Jedna to taka standardowa z wymiennymi wkładami, a druga to pompa obiegowa Ibo 25-40. Ja u siebie na działce mam prąd podłączony, ale ze względu na rosnące ceny za prąd, chciałbym zainwestować właśnie w fotowoltaikę. Pompy przy basenie pracują około 9 godzin na dobę. Więc w sezonie trochę tego prądu zużyją. I stąd pomysł właśnie na solary. Chciałbym też, aby czasami można było podłączyć pod ten zestaw kosiarkę do trawy. A w chłodniejsze dni, żeby podgrzać wodę w basenie, planuję także podłączyć do zestawu solarnego grzałkę o mocy np. 3000W. I tak panel wybrałem 100W 12V:
    https://www.ebay.de/itm/266182047842?mkcid=16...ar=566009470030&widget_ver=artemis&media=COPY
    Sterownik taki:
    https://www.ebay.de/itm/166032148219?mkcid=16...ar=465536209994&widget_ver=artemis&media=COPY
    Inwerter taki:
    https://www.ebay.de/itm/134945218992?mkcid=16...ar=434392744250&widget_ver=artemis&media=COPY
    I do tego akumulator 100Ah:
    https://www.ebay.de/itm/395232391548?mkcid=16...ar=663818709884&widget_ver=artemis&media=COPY
    I co myślicie o takim zestawie? Da radę zasilić wszystko to, o czym napisałem (pompy, kosiarkę i ewentualnie grzałkę). Proszę o odpowiedź w tej sprawie. Pozdrawiam.
  • #23 21109210
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    mc_majcher napisał:
    planuję także podłączyć do zestawu solarnego grzałkę o mocy np. 3000W. I tak panel wybrałem 100W 12V:https://www.ebay.de/itm/266182...&widget_ver=artemis&media=COPY
    (...)
    I co myślicie o takim zestawie? Da radę zasilić wszystko to, o czym napisałem (pompy, kosiarkę i ewentualnie grzałkę). Proszę o odpowiedź w tej sprawie. Pozdrawiam.

???

Dlaczego takie panele - 100Wp? Przecież na zasilenie 3kW grzałki potrzeba by ich było ponad 30-tu....
  • #24 21109255
    mc_majcher
    Poziom 11  
    Ocena: 36
    Aha ok juz rozumiem czyli nie da rady takiej grzalki podłączyć pod ten zestaw. A resztę da radę zasilić czyli pompy i ewentualnie kosiarkę raz na jakis czas? Pozdrawiam
  • #25 21109492
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    mc_majcher napisał:
    A resztę da radę zasilić czyli pompy i ewentualnie kosiarkę raz na jakis czas?

Może tak, a może nie...

Aby to określić trzeba by znać moce pompek oraz orientacyjne czasy ich działania na dzień. Czyli oszacować bilans mocy.

Jeszcze jedno - przetwornica 12/230 musiałaby chodzić podłączona pod aku - więc do sytemu trzeba by dodać jakąś automatykę zabezpieczającą aku przed nadmiernym rozładowaniem.
  • #26 21355569
    jujukozik
    Poziom 3  
    Witam forumowiczów.
    Mam pytanie, a ponieważ jestem laikiem, to wydaje się nie na miejscu.
    Chcę podłączyć na działce panele do głównej sieci. Nie mam możliwości się podłączyć, a z drugiej strony nie chcę.
    Chodzi mi o podłączenie paneli do skrzynki, z tym że nie wiem, jak podłączyć od skrzynki DC/AC, żeby podłączyć przetwornicę.
    Rozdzielnica fotowoltaiczna z elementami podłączeniowymi i zabezpieczeniami.

Jak to w tej skrzynce podłączyć?
    Z góry dziękuję za pomoc i jeśli mogę, o narysowanie podłączeń do przetwornicy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru komponentów do off-grid zestawu fotowoltaicznego na działkę bez dostępu do sieci energetycznej, zasilającego m.in. lodówkę 30-60W, oświetlenie, ładowanie urządzeń mobilnych, radio oraz okazjonalnie pompę wody. Poruszono kwestie doboru paneli, akumulatorów i inwertera, a także sposobu ich połączenia (szeregowo czy równolegle) w systemie 24V. Zwrócono uwagę na niedopasowanie mocy paneli do pojemności akumulatorów (np. 2 panele 355Wp vs. 2 akumulatory 230Ah), co skutkuje długim czasem ładowania. Zalecane jest zwiększenie liczby paneli do 4 o większej mocy, np. Trina Solar TSM 375W half-cut. Omówiono problem kompatybilności akumulatorów o różnej pojemności – w połączeniu szeregowym muszą być identyczne, w równoległym można łączyć różne pojemności, ale wtedy system jest 12V. Wskazano, że inwerter wymaga akumulatora 24V, a bezpośrednie zasilanie oświetlenia z akumulatorów nie jest zalecane – lepiej stosować zasilacz podłączony do wyjścia inwertera. Dyskutowano o efektywności i zużyciu energii przez przetwornice 12/230V, zwłaszcza w kontekście zasilania lodówki, oraz o alternatywie w postaci lodówek ciężarówkowych 12/24V bez potrzeby stosowania przetwornic. Poruszono też temat doboru regulatora MPPT odpowiedniego do napięcia systemowego i mocy paneli, aby minimalizować straty energii. W dalszej części pojawiły się pytania o podłączenie paneli do skrzynki DC/AC i przetwornicy oraz o możliwość zasilania większych odbiorników, jak pompy basenowe i grzałka 3000W, gdzie wskazano, że do zasilania grzałki potrzebna byłaby znacznie większa moc paneli (np. ponad 30 paneli 100W). Podkreślono konieczność oszacowania bilansu mocy i czasu pracy odbiorników oraz zabezpieczeń akumulatorów przed nadmiernym rozładowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA