logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa odbiornika ISM 869MHz - od mieszacza do demodulacji cyfrowej

SeerKaza 06 Lis 2014 15:55 1455 8
REKLAMA
  • #1 14107429
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Witam

Jestem studentem Elektroniki i od jakiegoś czasu ciągnie mnie do Techniki Radiowej. Wyposażony w wiedzę z wykładów i laborek postanowiłem zbudować pierwszy odbiornik trafiło na pasmo ISM 869 MHz gdyż mam już moduł nadajnika i będę miał jak testować czy odbiornik działa poprawnie. Jako że taki odbiornik jest rzeczą dość skomplikowaną. Pomyślałem że zbuduje go z modułów które będę testował w laboratorium na uczelni a potem połączę je wszystkie razem. Zależy mi by zejść z tej częstotliwości na około kilkadzesiąt MHz następnie dać na przetwornik ADC i całą demodulacje przeprowadzić cyfrowo w FPGA albo DSP (z częścią cyfrową problemu nie będzie). Zaczynam od budowy modułu mieszacza. I mam pytanko czy ktoś tutaj zajmował się tego typu rzeczami bo nie wiem czy mogę zacząć sypać pytaniami
  • REKLAMA
  • #2 14108387
    sp6
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Na pewno mało kto budował takie odbiorniki na takie wysokie pasma ,ja osobiście także.Proponuję obejrzeć płytki z telefonów bezprzewodowych ,które pracują w pobliżu pasma ISM .Naświetli to problemy z budową ,ekranowaniem oraz zastosowaniem skomplikowanych elementów Lc.
  • REKLAMA
  • #3 14108674
    SeerKaza
    Poziom 20  
    A może ktoś poradzi w jakiej technologi wykonane elementy L i C użyć te gotowe elementy dyskretne czy dla takiej częstotliwości warto już robić w technologi mikro-paskowej ??
  • REKLAMA
  • #4 14109373
    sq6fmy
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Kup tuner dvb-t na układzie R820T, wywal układ do USB i masz gotowy moduł, który sobie podłączysz do ADC. R820T ma pośrednią 3.57MHz wiec ADC musisz mieć odpowiednio szybki. Programowany po I2C. Prościej się nie da.

A jak chcesz podejść ambitnie to mieszacz IAM81008 + generator na SI570. Przed mieszaczem filtr SAW i ewentualnie jakiś wzmacniacz MMIC. Będzie działać.
  • #5 14109792
    SeerKaza
    Poziom 20  
    No w tym rzecz że chce zrobić sam używając gotowych jedynie układów scalonych a nie całych PCB. Co do mieszaczy dostałem Sample od analoga ADL5350ACPZ oraz AD8342. I w pierwszych próbach wykorzystam ten pierwszy. A co do SI570 to chyba generator prostokąta a ja potrzebuje sinusa do mieszacza choć po przefiltrowaniu to i prostokąt sinusem będzie. A przetwornik mam AD9850. Więc powinien dać rade.
  • REKLAMA
  • #6 14109895
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 864
    Jakim zapleczem sprzetowym kolega dysponuje? Przynajmniej wymagany był by oscyloskop, miernik częstotliwości, coś do pomiaru napięc w.cz, generator i kilka innych
  • #7 14109907
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Na politechnice na co dzień mam dostęp do oscyloskopu. Jak po proszę to pewnie będę miał dostęp do laboratorium w.cz aby przeprowadzić pomiary. A tam raczej będzie to czego potrzeba.

Dodano po 5 [godziny] 40 [minuty]:

Budowa odbiornika ISM 869MHz - od mieszacza do demodulacji cyfrowej Budowa odbiornika ISM 869MHz - od mieszacza do demodulacji cyfrowej

Podpowie mi ktoś czy takie łuki oraz przejścia z niższej na wyższą impedancje (przy scalaku) są optymalne ?
  • #8 14110956
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 864
    Nie no jest ok. Co rozumiesz przez przejście z wyższej na niższą impedancję? Grubość ścieżek tu nie ma nic do rzeczy. Problemem jest ich długość i kształt
  • #9 14111092
    SeerKaza
    Poziom 20  
    No w moim przypadku wykorzystuje linie mikropaskową której impedancja charakterystyczna zależna jest od szerokości scieżki gdy zmieniam szerokość to zmienia się impedancja i pojawia się niedopasowanie czyli pojawia się fala odbita.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik, student Elektroniki, planuje zbudować odbiornik ISM 869 MHz, korzystając z modułów do testowania w laboratorium. Zastanawia się nad budową mieszacza oraz demodulacją cyfrową w FPGA lub DSP. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące technologii wykonania elementów L i C, a także zastosowania gotowych układów scalonych, takich jak ADL5350ACPZ i AD8342. Użytkownik planuje użyć tunera DVB-T z układem R820T oraz przetwornika AD9850. Wskazano również na potrzebę odpowiedniego sprzętu pomiarowego, takiego jak oscyloskop i generator. Dyskutowano o optymalności przejść impedancyjnych w projektowaniu linii mikropaskowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA