logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Attiny2313 Bascom - Could not identyfy chip with ID:000000

marijuz 07 Lis 2014 23:45 1146 6
REKLAMA
  • #1 14111486
    marijuz
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam. Lata temu stworzyłem płytkę PCB, a na niej Attiny2313 wraz z gniazdkiem do programowania i jakimiś bzdurami (dioda IR i odbiornik IR, zresztą zgodnie ze schematem z helpa bascoma). Myślałem, że moje problemy które miałem budując na pająka się skończą. Niestety tak się nie stało. Komunikat który widnieje w tytule ciągnie się za mną i uprzykrza mi życie. Pomimo tego że układ działał wielokrotnie tak jak powinien, to niestety równie wiele razy bascom nie był w stanie zidentyfikować mikrokontrolera. Przez lata torpedowało to moje wysiłki i zniechęcało do dalszej pracy. Wielokrotnie sprawdzałem każdy lut po lucie, ale to na nic, wszystkie są sprawne. Dziś proszę Was o pomoc w tych zmaganiach.

Piny miso, mosi, sck i reset są podłączone tak, jak powinny, badanie omomierzem wykazało zerowy opór między nóżką procesora a pinem w gniazdku programatora, więc nie ma mowy o słabych lutach, przerwanych ścieżkach itd. Zarówno do mikrokontrolera jak i do programatora doprowadzony jest prąd (sprawdzałem różne źródła zasilania, wciąż to samo. Oczywiście zawsze 4,5V). Na pinie RESET mam stan wysoki. Mam rezystor miedzy pinem reset a VCC, oraz kondensator miedzy VCC i GND. Próbowałem najróżniejsze kombinacje i wariacje z odlutowywaniem tych elementów, jednak to na nic. Właściwie nie wiem co jeszcze mógłbym sprawdzić, nie wiem co jeszcze może być przyczyną... Mam poprawnie skonfigurowanego BASCOMa, tzn wybrany odpowiedni programator (stk 200/300), odpowiedni port LPT. Diody na programatorze świecą się (czerwona cały czas, zielona tylko wtedy, gdy urządzenie jest odłączone od komputera, po podłączeniu do portu LPT gaśnie). Proszę o pomoc i kilka dobrych rad ;-)

Pozdrawiam,
    Marijuz
  • REKLAMA
  • #2 14111526
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 321
    LPT jak jest skonfigurowany w biosie ?
  • REKLAMA
  • #3 14111877
    marijuz
    Poziom 18  
    mode ustawiony na SPP, port na 378, tak jak w bascomie.

EDIT: zmieniłem ustawienia na ECP (gdzieś wyczytałem że tak powinno być) ale to niestety nie pomogło..
  • REKLAMA
  • #4 14112686
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 14112792
    marijuz
    Poziom 18  
    [post do usunięcia]
  • REKLAMA
  • #6 14118919
    marijuz
    Poziom 18  
    Kiedy próbuję zapisać ROM, pin RESET rzeczywiście przechodzi w stan niski. Fusebitów nie ustawiałem z całą pewnością, bo nigdy się w to nie bawiłem.

EDIT:

Po zlutowaniu na pająka złącza do procesora i attina nadal wyskakuje ten sam błąd... Nie pomaga rezystor na resecie i kondensator na zasilaniu...
  • #7 14302494
    marijuz
    Poziom 18  
    Sorki że odkopuję, ale jest mały postęp. Otóż zlutowałem na szybko Sample electronics programmer od Bascoma i wyobraźcie sobie, że zadziałał. Wszystko poszło tak jak należy, Attiny2313 został poprawnie wykryty. Mam więc teraz pewność, że to wina programatora. I to pjawia się moje pytanie - jak sprawdzić czy 74HC244D na którym oparty jest mój STK 200/300 jest sprawny? Bo mój kupny programator opiera się właśnie na tym układzie i jeżeli układ ten jest uszkodzony, to chciałbym go wymienić, a jeżeli jest sprawny, to chciałbym go wykorzystać do budowy własnego STK 200/300. A może macie pomysł co mogło zepsuć się w tak prostym układzie jak STK 200/300?

Pozdrawiam,
    Marijuz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z identyfikacją mikrokontrolera Attiny2313 podczas programowania za pomocą Bascom. Pomimo poprawnych połączeń i sprawdzenia lutów, programator nie rozpoznaje układu, co prowadzi do frustracji. Po kilku próbach zmiany ustawień portu LPT oraz testach z różnymi komponentami, użytkownik odkrył, że inny programator, Sample electronics programmer, działa poprawnie z Attiny2313. To sugeruje, że problem leży w oryginalnym programatorze opartym na układzie 74HC244D. Użytkownik poszukuje sposobów na sprawdzenie stanu tego układu oraz potencjalnych przyczyn jego uszkodzenia.
REKLAMA