logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przed ładowaniem systemu Windows XP wyświetla się czarny ekran.

kazamartwy 08 Lis 2014 19:23 1464 9
REKLAMA
  • #1 14113444
    kazamartwy
    Poziom 8  
    Gadałem sobie z kolegą przez Skype i grałem w GTA SA i nagle pojawił się czarny ekran i lampka od monitora zaczęła migać dźwięki cały czas słyszałem. Pomyślałem, że to karta graficzna, więc ją wyjąłem i włożyłem z powrotem. Nic to nie dało więc zrestartowałem komputer i przed ładowaniem systemu wyświetla się czarny ekran i nic się nie dzieje. Nie wiem co robić proszę o pomoc. Dodam, że komputer ma 11 lat.

P.S Jestem pierwszy raz na forum.

Mój sprzęt:
    Antywirus: Avast!Free Antyvirus
    System: Windows XP 32bit sp3
    Procesor: AMD Athlon XP 2500+ 1.83 Ghz Temp:50-60 C
    Karta graficzna: Sapphire Radeon 9200 LE Family Temp: 38-45 C
    Płyta główna: Gigabyte GA-7n400 Pro F6 Temp: 35-40 C
    Pamięć RAM: 4 kości: Dwie po 256MB i dwie po 512MB
    Dwa dyski ATA:Maxtor DiamondMax Plus 9 80GB 133HDD czujnik jest zepsuty, Samsung SV0412H 40GB Temp: 40-45 C
    Zasilacz:MODECOM 400W
  • REKLAMA
  • #2 14114447
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    kazamartwy napisał:
    Pomyślałem, że to karta graficzna, więc ją wyjąłem i włożyłem z powrotem. Nic to nie dało więc zrestartowałem komputer
    Treść tych zdań wskazuje, że odłączyłeś kartę przy włączonym komputerze. Pewnie tylko tak to brzmi i, nie zrobiłeś tego prawda? ;) Ekran od momentu włączenia zasilania, pozostaje czarny, czy gaśnie w chwili ładowania systemu?
  • REKLAMA
  • #3 14114578
    daniel9723
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Może po prostu padła karta graficzna najlepiej podmień ją.
  • REKLAMA
  • #4 14114715
    kazamartwy
    Poziom 8  
    Ekran robi się czarny w chwili gdy ma się system załadować.
    Niestety tak zrobiłem z tą kartą, ale myślałem, że po to jest Plug & Play,ojć czyli, że to źle, że ją odłączyłem przy włączonym kompie.
    Też tak myślę, że padła karta graficzna.
  • #5 14114729
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Co z trybem awaryjnym? (F8 przed załadowaniem systemu)
  • #6 14114736
    kazamartwy
    Poziom 8  
    Próbowałem już właśnie z każdą opcją pod klawiszem F8 i dalej czarny ekran przed ładowaniem systemu.
  • REKLAMA
  • #7 14114740
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    kazamartwy napisał:
    Też tak myślę, że padła karta graficzna.

Sprawdź zachowanie PC na LiveCD linux.
    Tutaj masz bardzo przydatną dystrybucję, zmodyfikowaną przez naszego Forumowego kolegę Linuks'a:
    https://www.dropbox.com/s/nzhlgg8yzf9qn6q/ubuntu-10.04-PL-live-ratunkowy-i386-pae.iso
    Przyda Ci się w przyszłości, więc warto taką płytkę w zanadrzu mieć.
    Wtedy będziesz wiedział, czy to wina systemu, czy wina HW.
    Poza tym, ten sprzęt wymaga dobrego zasilacza (mocnego) na linii +5V, więc patrząc na czas jego użytkowania, sugerowałbym się przyjrzeć temu Modecom'owi.

Możesz podać jego pełne oznaczenia?
    Sprawdź jego poprawne działanie wykonując pomiary:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Kolejna kwestia, to RAM. Powinien być ustawiony synchronicznie z FSB Athlona, czyli jeśli procesor działa na magistrali 133MHz, RAM powinieneś ustawić na DDR266, a jeśli działa na FSB 166MHz, RAM powinien działać na DDR333 i tak prawdopodobnie tutaj powinieneś RAM ustawić:
    http://www.cpu-world.com/CPUs/K7/AMD-Athlon%20XP%202500+%20-%20AXDA2500DKV4D.html
    DDR400 w tym przypadku nie jest wskazane.
    Warto sprawdzić Memtestem z bootowalnego nośnika jego sprawność. To może mieć także wpływ na funkcjonowanie PCta.
    http://www.memtest86.com/
    http://www.forum.tweaks.pl/Memtest86-Jak-zrobic-test-pamieci-RAM-poradnik-t53014/
    kazamartwy napisał:
    Niestety tak zrobiłem z tą kartą, ale myślałem, że po to jest Plug & Play, ojć czyli, że to źle, że ją odłączyłem przy włączonym kompie.

P&P nie oznacza, że możesz komponent wyjmować przy włączonym zasilaniu!
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Plug_and_Play
  • #8 14114790
    kazamartwy
    Poziom 8  
    Zapomniałem napisać, że zasilacz był wymieniany rok temu. Co to jest HW? Zasilacz MODECOM FEEL 2 400W ATX 2.2 COMPATIBLE
    V~Input: Voltage 250V, Current 5a , Taktowanie 50Hz.
    Jak ustawić ten ram na DDR 333?
    Jeśli będą błędy w pamięci to Memtest je naprawi?

Dodano po 10 [minuty]:

Już kapuje z tym HW. Czyli, że mam wymienić zasilacz i kartę graficzną? Jeśli tak to na jaki sprzęt? Czy to się opłaca może lepjej jest kupić od razu nowy komputer?
    No to namieszałem z tą kartą.
  • #9 14114843
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    kazamartwy napisał:
    Jeśli będą błędy w pamięci to Memtest je naprawi?

Nie. Dowiesz się jedynie czy kość/i są sprawne

kazamartwy napisał:
    Czyli, że mam wymienić zasilacz i kartę graficzną?

Tak.

kazamartwy napisał:
    Czy to się opłaca może lepjej jest kupić od razu nowy komputer?

To już indywidualna kwestia. Ja osobiście bym nie modernizował tego "dziadka".
  • #10 14118901
    kazamartwy
    Poziom 8  
    No ok zobaczę tymi programami - zgram na pena i zbootuje z niego.
    Edit:
    Nie wiem jak to zrobić jakimś programem. Bootowałem pena, DVD-R nie mogę bo siostra nie pozwala. Da się to w inny sposób naprawić?
    Sprzętu nie wymieniam może rodzice mi kupią kompa nowego.
    Temat do zamknięcia.
    Moderowany przez swiercm:

Posty scaliłem. Proszę używać opcji "zmień" w przyszłości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z czarnym ekranem przed załadowaniem systemu Windows XP, który wystąpił po odłączeniu i ponownym podłączeniu karty graficznej. Po restarcie komputera ekran pozostaje czarny, a dźwięki są nadal słyszalne. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie karty graficznej (Sapphire Radeon 9200 LE) oraz zasilacza (MODECOM 400W). Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie trybu awaryjnego, testowanie sprzętu za pomocą LiveCD Linux oraz wymianę karty graficznej. Użytkownik rozważa również wymianę sprzętu na nowy komputer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA