logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przebicie na obudowę pralki Hotpoint - brak uziemienia w instalacji?

d2_ 11 Lis 2014 03:21 4296 7
  • #1 14120344
    d2_
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Zakupiłem ostatnio pralkę marki Hotpoint. Jest przebicie na bęben i na obudowę (gdy dotknę to kopie). Zadzwoniłem do serwisu i powiedziano mi ze to pewnie przez to, że nie ma uziemienia. Fakt - instalacja w mieszkaniu jest dosyć stara i w gniazdku nie ma bolca. I tu moje pytanie - czy mimo wszystko przebicie na pralce nie powinno występować i jest to także wada pralki? Czy jednak wina leży tylko po stronie instalacji elektrycznej? Jeśli to druga opcja to czy da się to jakoś naprawić bez wymiany całej instalacji elektrycznej?
  • #2 14120393
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Wstaw gniazdko z bolcem (podłączonym) i problem zniknie.
  • #3 14120415
    marwud6
    Poziom 18  
    Ocena: 173
    Jeżeli kolega d2_ ma instalację w układzie TT zerować gniazdek nie można.
  • #4 14120417
    newDJ
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Zbych034 napisał:
    Wstaw gniazdko z bolcem (podłączonym) i problem zniknie.

A skąd weźmie przewód PE. Sugerujesz mu na ogólnym mostek pomiędzy N a bolcem? Tak się robiło dawno temu, teraz na egzaminie SEP gdybym tak powiedział to już bym go oblał. Teraz są zabezpieczenia różnicowe i bardzo dobrze.

Moderowany przez kkas12:

3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

Proponuję zapoznanie się z terminem "zasada ochrony zastanej".

• #5 14120424
    kry1972
    Poziom 18  
    Ocena: 85
    Witaj, miałem podobny problem, nawet przyjechał serwis, a wystarczyło włożyć odwrotnie wtyczkę. Pozdrawiam.
  • #6 14120430
    marwud6
    Poziom 18  
    Ocena: 173
    Koledze d2_ proponuję zajrzeć do umowy podpisanej z Zakładem Energetycznym, pod jaki układ sieci ma podłączony dom. Jeśli nie masz umowy (umowa podpisana dawno i jej nie masz, gdzieś się zawieruszyła), udaj się do ZE, oni powiedzą. Jeśli dowiesz się, że twój układ jest TN-C, wówczas zerowanie możesz wykonać, jeśli TT - zerowanie jest zabronione.
  • Pomocny post
    #7 14120559
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Nie wiedząc jak jest zasilana pralka (moduł wewnątrz pralki) nie można stwierdzić że jest uszkodzona. Kiedyś pralki były "proste" teraz pół tony elektroniki :/ Sory ale sam używasz pralki niezgodnie z instrukcją producenta w kwestii zasilania elektrycznego. Jeżeli nie masz w domu gniazda ze stykiem ochronnym (działającym) proponuję wezwać elektryka który Ci pomoże.
  • #8 14120760
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Odpowiedź padła w poprzednim poście.
    Najpierw należy przyłączyć odbiornik wykonany w I klasie ochronności do gniazda ze stykiem ochronnym a dopiero później doszukiwać się ewentualnych nieprawidłowości.

Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką marki Hotpoint, która wykazuje przebicie na bębnie i obudowie, co powoduje porażenie prądem. Serwis zasugerował, że przyczyną może być brak uziemienia w starym systemie elektrycznym mieszkania. W odpowiedziach podano, że rozwiązaniem może być zainstalowanie gniazdka z bolcem ochronnym oraz sprawdzenie układu zasilania (TT lub TN-C). Wskazano również na konieczność wezwania elektryka, aby dostosować instalację do wymogów bezpieczeństwa, zanim podejmie się dalsze kroki diagnostyczne dotyczące samej pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA