Witam.
To mój pierwszy post także jeśli coś pochrzanie to proszę o wyrozumiałość.
Mianowicie rozchodzi mi się o to że zakupiłem laptopa Lenovo y50-70, ale niestety jest tam karta sieci bezprzewodowej firmy Realtek, która nie obsługuje technologii Wi-Di.
Jutro przychodzi mi już karta z Intela (KARTA WI-FI INTEL DB WIRELESS-AC 7260 2x2 AC+BT M.2) która tą że funkcje obsługuje.
Jeśli chodzi o gniazdo i ilość wejść na anteny to oczywiście wszystko zgadza się z moją dotychczasową. Nawet ta karta jest polecana przez lenovo na ich tzw. whiteliscie.
Jednakże z tego co wiem prócz rodzaju karty musi sie zgadzać również numer FRU karty ( w co wątpie żebym akurat trafil) bo inaczej bios ją zablokuje i nie będzie można z niej korzystać.
Moje zapytanie jest więc takie:
Czy ktoś już coś takie robił w tym modelu i ewentualnie z jakim skutkiem?
Czy ktoś modyfikował biosa tak aby usunąć whiteliste lenovo i wie jak to robić?
Bardzo proszę o pomoc.
Czytałem trochę o tym na anglojęzycznej stronie bios mods:
Gdy wpiszemy w google to: "Thread-WORKING-Y50-70-9ECN30WW-V1-13-whitelist-remove" , to pierwsza strona,
ale nie bardzo mogę się w tym wszystkim połapać.
Gdyby ktoś wiedział jak zrobić żeby ta karta wi-fi bezproblemowo odpaliła w moim lenovo byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
To mój pierwszy post także jeśli coś pochrzanie to proszę o wyrozumiałość.
Mianowicie rozchodzi mi się o to że zakupiłem laptopa Lenovo y50-70, ale niestety jest tam karta sieci bezprzewodowej firmy Realtek, która nie obsługuje technologii Wi-Di.
Jutro przychodzi mi już karta z Intela (KARTA WI-FI INTEL DB WIRELESS-AC 7260 2x2 AC+BT M.2) która tą że funkcje obsługuje.
Jeśli chodzi o gniazdo i ilość wejść na anteny to oczywiście wszystko zgadza się z moją dotychczasową. Nawet ta karta jest polecana przez lenovo na ich tzw. whiteliscie.
Jednakże z tego co wiem prócz rodzaju karty musi sie zgadzać również numer FRU karty ( w co wątpie żebym akurat trafil) bo inaczej bios ją zablokuje i nie będzie można z niej korzystać.
Moje zapytanie jest więc takie:
Czy ktoś już coś takie robił w tym modelu i ewentualnie z jakim skutkiem?
Czy ktoś modyfikował biosa tak aby usunąć whiteliste lenovo i wie jak to robić?
Bardzo proszę o pomoc.
Czytałem trochę o tym na anglojęzycznej stronie bios mods:
Gdy wpiszemy w google to: "Thread-WORKING-Y50-70-9ECN30WW-V1-13-whitelist-remove" , to pierwsza strona,
ale nie bardzo mogę się w tym wszystkim połapać.
Gdyby ktoś wiedział jak zrobić żeby ta karta wi-fi bezproblemowo odpaliła w moim lenovo byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.