logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane po sformatowaniu partycji z danymi zamiast systemowej?

pow4h 11 Lis 2014 19:15 2508 20
REKLAMA
  • #1 14122431
    pow4h
    Poziom 9  
    Witam,

potrzebuje pomocy z odzyskaniem danych.

Wczoraj zawiesił mi się komputer, po czym po restarcie nie chciał wstać. Wyskakiwał błąd podczas wczytywania systemu związany z dostępem do dysku oraz z plikiem boot.ini. Próbowałem naprawić to za pomocą automatycznej naprawy w instalatorze windows jednak bez sukcesu a następnie za pomocą komend do naprawy pliku boot znalezionym na którymś z forów. To jednak też nie pomogło.

Postanowiłem więc zainstalować system od nowa. Sformatowałem jedną z partycji, na której wydawało mi się że jest system a następnie zainstalowałem na niej system. Jednak niestety nie była to partycja z systemem a z danymi, które teraz chciałbym odzyskać. Mało tego, zabieg ten nadal uniemożliwiał mi włączenie komputera. Po skopiowaniu plików systemowych na dysk i przejściu kolejnych kroków instalacyjnych nastąpiło ponowne uruchomienie systemu w celu dokończenia instalacji systemu, jednak zamiast uruchomienia komputeru z dysku i włączenia końcowej konfiguracji systemu, system cały czas uruchamiał się z płyty instalacyjnej Windows. Po wyjęciu płyty wyskakiwał błąd, że komputer nie znalazł żadnego urządzenia z którego mógłby się uruchomić czy coś w tym stylu. Postanowiłem więc ponownie spróbować zainstalować system na tej partycji jednak zauważyłem że nie jest to możliwe ponieważ podczas wybierania partycji do instalacji występował błąd z nieprawidłowym formatem dysku. Dałem ponowny format tej partycji jednak to nie pomogło.

Postanowiłem więc przywrócić BIOS do ustawień domyślnych, co o dziwo pomogło uruchomić komputer, na partycji na której był od początku system.

Jednak ze sformatowaną partycją na której mi zależy. Ponadto partycja ta jest bez żadnego systemu plików (nie da się do niej wejść z poziomu windows ani sprawdzić jej pojemności).

Spróbowałem odzyskiwania danych programem OnTrack EasyRecover. Znalazł dość sporo plików - ponad 100 tys. Jednak są to pliki bez struktury katalogów oraz z nazwami typu 12314324234.jpg 12342425123.avi itp.
    Wśród tych plików są pliki na których mi zależy jednak nie wszystkie i jak się można domyśleć znalezienie tych plików spośród kilkudziesięciu tysięcy będzie dość mocno uciążliwe. Dlatego proszę o pomoc w odzyskaniu tych danych wraz ze strukturą katalogów oraz z prawidłowymi nazwami.

Z góry przepraszam za tak długie rozpisanie, jednak nie wiedziałem czy te wszystkie informacje są potrzebne czy nie.

Tak więc podsumowując:

Potrzebuję odzyskać dane, wraz ze strukturą katalogów, z partycji 120 GB, na której zostało w między czasie nagrane 8 GB systemu, oraz 2 razy sformatowana partycja. Obecnie jest ona bez żadnego systemu plików.
  • REKLAMA
  • #2 14122442
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Pokaż screen z DMDE z widoku okna partycje, zobaczymy co on widzi aktualnie.
  • #3 14122447
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Sprawdź co widzi tam DMDE.
  • #4 14122474
    pow4h
    Poziom 9  

Chodzi tutaj o partycję Noname 02.
  • #5 14122504
    mati211p
    Jak zaznaczysz tą partycję powinieneś mieć opcję przywracaj. Mimo to chyba nie chodzi o tą partycję i trzeba będzie użyć opcji szukaj NTFS, bo na niej już tych danych raczej nie będzie.
  • REKLAMA
  • #6 14122533
    pow4h
    Poziom 9  
    Nie widzę takiej opcji. Zarówno na głownym ekranie jak i pod PPM. Jest jedynie "przywrócenie sektora rozruchowego z kopii".
    Oprócz tego, nie przywróci mi to stanu sprzed ostatniego formatu? Tzn. z samymi plikami instalacyjnymi Windowsa? Potrzebuje dane z przed dwóch formatów :)

Chodzi na pewno o tę partycję. Pozostałe dwie są ok.

Jak dam Otwórz tą partycję Noname 02 to nic tam nie ma.
  • #7 14122569
    mati211p
    Przywrócenie sektora rozruchowego z kopii, o tę opcję chodzi, wtedy ta partycja będzie już dostępna. Wtedy możesz wejść na nią np spod DMDE i zobaczyć zawartość. Jeśli nic nie ma, tak samo po kliknięciu na Root, jak i na wszystkie znalezione+rekonstrukcja, to musisz wybrać szukaj NTFS, jeśli była to partycja NTFS.
  • REKLAMA
  • #8 14122592
    pow4h
    Poziom 9  
    Zrobiłem tak, jak piszesz jednak po otawrciu jej przez DMDE brak konkretnej zawartości. Jak odzyskać dane po sformatowaniu partycji z danymi zamiast systemowej?

Pod Windowsem partycja nadal niedostępna.
  • #9 14122603
    mati211p
    A wszystkie znalezione? Jeśli pusto to wybierz szukaj NTFS(zakładam, że była to partycja NTFS). Daj wynik po zakończeniu skanowania.
  • #10 14122614
    pow4h
    Poziom 9  
    mati211p napisał:
    wszystkie znalezione+rekonstrukcja.

Co masz tutaj na myśli? Nie robiłem "Odzyskaj" jeśli o to chodzi.
  • #11 14122624
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 14122654
    mati211p
    pow4h napisał:
    mati211p napisał:
    wszystkie znalezione+rekonstrukcja.

Co masz tutaj na myśli? Nie robiłem "Odzyskaj" jeśli o to chodzi.

Oprócz Root masz wszystkie znalezione, o to mi chodzi. na 90% nic tam jednak nie będzie, trzeba szukać NTFS wg mnie.
  • REKLAMA
  • #13 14122678
    pow4h
    Poziom 9  
    Dałem Szukaj NTFS i wybrałem zakres sektorów od 0 do około 250 tysięcy czyli trochę ponad tę partycję o którą mi chodzi.

Co zrobić gdy ten proces się zakończy?
  • #14 14122703
    mati211p
    Najlepiej było dać cały dysk w skanowaniu. Po zakończeniu skanowania pokaż jego wynik, będziesz miał listę znalezionych partycji.
  • #15 14122883
    pow4h
    Poziom 9  
    Po przeskanowaniu ilości sektorów o której pisałem wcześniej tak to wygląda:

• #16 14122932
    mati211p
    Zapisz sobie wyniki skanowania(możesz je wczytywać) i sprawdzaj po kolei wszystkie partycje co na nich znalazł. Pokaż też widok okna partycje po wyszukiwaniu.
  • #17 14122948
    pow4h
    Poziom 9  
    Udało mi się wejść na tę partycję i pokazała się jego zawartość :)

Tak to teraz wygląda:

• #18 14123065
    mati211p
    To jest Partycja $Noname 05 o rozmiarze 516GB i tu są twoje dane? Jeśli tu są twoje dane to nie używaj tego dysku i systemu z niego. Pracuj z live lub podłącz dysk jako drugi do innego PC i odzyskuj dane, bo każde uruchomienie systemu i używanie go zmniejsza szanse na odzysk danych. Partycji już nie wstawisz bezpośrednio. Poza tym część danych została nadpisana instalacją systemu i jej też nie odzyskasz. Coś mi się jednak wydaje że to jest ta systemowa stara partycja, a ta z danymi jest dalej. Podłącz dysk jako drugi do innego PC i tam korzystaj z DMDE wybierając szukaj z całego dysku, bo zapewne jest jeszcze jedna partycja.
  • #19 14123160
    pow4h
    Poziom 9  
    Nie wiem skąd się wzięła ta partycja o rozmiarze 516 GB.

Przed tym całym zamieszaniem miałem 3 partycje:
    Partycja C - Noname 03 na której obecnie jest system jak i był wcześniej. O rozmiarze około 80 GB
    Partycja D - Noname 02 - jak domniemam to jest ta partycja na której są dane, a którą sofrmatowałem bo rozmiar się zgadza - było to około 130 GB.
    oraz Partycja E o rozmiarze około 800 GB.

Sam Dysk ma 1 TB więc nie wiem skąd ta partycja 516 GB.

W chwili obecnej powoli odzyskuje dane :) Nie wiem jeszcze czy są wszystkie i w jakim stanie bo nie mam na chwile obecną programu do odczytu tych plików bo był na tej partycji.

Częśc plików jest w swoich wcześniejszych lokalizacjach, nazwach folderów natomiast duża częśc plików jest w folderach o nazwach "$F14090", "$F14125" itp

Zauważyłem też że częśc plików jest jakby zdublowana. W oknie podglądu DMDE mają ikonki białą oraz zieloną i po przywróceniu również przywraca mi dwie kopie.

Czy mogę komputer dać w stan hibernacji do jutra, do popołudnia bez ryzyka utraty danych i tego wszystkiego co teraz osiągnąłem w DMDE?
  • #20 14125797
    pow4h
    Poziom 9  
    Prosiłbym o analizę wyniku S.M.A.R.T tego dysku programem SMART Vision

• #21 14125849
    mati211p
    SMART w porządku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z odzyskaniem danych po sformatowaniu partycji, na której znajdowały się ważne pliki, zamiast partycji systemowej. Po awarii komputera i nieudanej próbie naprawy systemu, użytkownik sformatował partycję, myśląc, że to partycja systemowa, a następnie zainstalował nowy system operacyjny. W odpowiedzi na prośbę o pomoc, uczestnicy dyskusji zasugerowali użycie narzędzia DMDE do analizy partycji oraz przywracania danych. Użytkownik zdołał zidentyfikować partycję z danymi, jednak część plików została nadpisana. Wskazano również na konieczność pracy z systemem LIVE lub podłączenia dysku do innego komputera w celu minimalizacji ryzyka dalszej utraty danych. Użytkownik z sukcesem rozpoczął proces odzyskiwania danych, ale zauważył, że niektóre pliki są zdublowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA