Witam serdecznie.
Zakupiłem na portalu aukcyjnym prostownik SENA, oto jego dane techniczne:
Prostownik z mikroprocesorem 6V/0.8A -12V/4.2A (impulsowy)
Do akumulatorów od 4Ah do 100Ah. Certyfikowany: TUV Rheinland, TUV SUD GS, CE, IP65
Dane techniczne:
Napięcie wejściowe: AC 230V 50Hz
Napięcie ładowania 12V: DC 14.5V
Prąd ładowania 12V: 4.2A
Napięcie ładowania 6V: DC 7.3V
Prąd ładowania 6V: 0.8A
Moc: 60W
Skuteczność: 85%
Temperatura otoczenia: -20C do +50C
Pojemność akum.: 4Ah do 100Ah
Podłączyłem pod akumulator Centra 12V 47Ah, ładuje elegancko.
Podłączyłem pod żelowy akumulator od UPS 12V 18Ah, ładuje elegancko.
Podłączyłem pod akumulator bezobsługowy UNIBAT CBTX9BS 12V 9Ah - od razu przełącza się na tryb, że akumulator jest full naładowany. A nie jest, ponieważ moto mi ledwo kręciło ostatnio. Napięcie na zaciskach akumulatora wynosi 12,4V.
Teraz Moje pytanie do Państwa, czy z prostownikiem może być coś nie tak?
Czy może akumulator rozładować do zera żarówką i spróbować ładować? Akumulator nie był ładowany co najmniej rok a i moto było mało jeżdżone, więc na pewno nie jest naładowany na full. Próbowałem pobudzać standardowym prostownikiem (2A) ten akumulator przez 3 min ale nie przyniosło efektu. Proszę o jakieś porady z góry dziękuje.
Pozdrawiam.
Zakupiłem na portalu aukcyjnym prostownik SENA, oto jego dane techniczne:
Prostownik z mikroprocesorem 6V/0.8A -12V/4.2A (impulsowy)
Do akumulatorów od 4Ah do 100Ah. Certyfikowany: TUV Rheinland, TUV SUD GS, CE, IP65
Dane techniczne:
Napięcie wejściowe: AC 230V 50Hz
Napięcie ładowania 12V: DC 14.5V
Prąd ładowania 12V: 4.2A
Napięcie ładowania 6V: DC 7.3V
Prąd ładowania 6V: 0.8A
Moc: 60W
Skuteczność: 85%
Temperatura otoczenia: -20C do +50C
Pojemność akum.: 4Ah do 100Ah
Podłączyłem pod akumulator Centra 12V 47Ah, ładuje elegancko.
Podłączyłem pod żelowy akumulator od UPS 12V 18Ah, ładuje elegancko.
Podłączyłem pod akumulator bezobsługowy UNIBAT CBTX9BS 12V 9Ah - od razu przełącza się na tryb, że akumulator jest full naładowany. A nie jest, ponieważ moto mi ledwo kręciło ostatnio. Napięcie na zaciskach akumulatora wynosi 12,4V.
Teraz Moje pytanie do Państwa, czy z prostownikiem może być coś nie tak?
Czy może akumulator rozładować do zera żarówką i spróbować ładować? Akumulator nie był ładowany co najmniej rok a i moto było mało jeżdżone, więc na pewno nie jest naładowany na full. Próbowałem pobudzać standardowym prostownikiem (2A) ten akumulator przez 3 min ale nie przyniosło efektu. Proszę o jakieś porady z góry dziękuje.
Pozdrawiam.
Moderowany przez Mirek Z.:Pisownię postu (a przede wszystkim jednostek) poprawiłem. [Mirek Z.]