logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż uchwytu TV do ściany gipsowej o grubości 80mm

Pafcio01 13 Lis 2014 20:41 10581 5
REKLAMA
  • #1 14128878
    Pafcio01
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    Problem następujący: zakupiłem uchwyt do TV 40". Zależało mi by uchwyt umożliwiał wyciąganie TV na ramieniu jak najdalej od ściany i obrocie. Po zakupie zabrałem się za montaż. Jednak po wykonaniu pierwszego otworu okazało się, że ścianka o grubości 80mm jest z gipsu (stare bloki z płyty a to jest ścianka działowa między pokojami). I teraz jako że otwór nowo wymalowanej ścianie szpeci, mam dwa wyjścia:
    1. Otwór zagipsować, zamalować (póki farba jeszcze jest) i zapomnieć o podwieszonym TV
    2. Kupić krótsze kołki (te dołączone do uchwytu to M10x80) i powiesić na nich - jednak moja obawa co z nośnością tej ścianki szczególnie przy wysuniętym ramieniu na max. czyli w tym przypadku na 622mm od ściany.

Waga uchwytu to 7,2kg a TV to około 11kg. Wytrzyma? Czy nie ryzykować, zagipsować, zagruntować, pomalować i przeprosić się ze stopką do TV?
  • REKLAMA
  • #2 14129011
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Wyszukaj w Google -> MOLLY - metalowy kołek rozprężny np.

Dasz takich 12 ;) , 6 na górę i 6 na dół i możesz na wieszaku świniaka powiesić :D
  • REKLAMA
  • #3 14129152
    Pafcio01
    Poziom 10  
    Czy to jednak nie osłabi zbytnio takie ściany i nie spadnie TV z kawałem gipsu?
  • REKLAMA
  • #4 14129224
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Na płycie kartonowo gipsowej pewnie bym się bał powiesić TV ale twoja ścianka jest pewnie z boczków gipsowych także spokojnie wytrzyma. 8 cm to nie tak mało ale też i nie dużo.

Końcowa decyzja należy do ciebie. Jeśli masz żyć pod strachem to lepiej nie wieszaj tym bardziej, że chcesz wysunąć TV od ściany na maksa. Gips to gips i bywa kruchy.
  • REKLAMA
  • #5 14129610
    kry1972
    Poziom 18  
    Ocena: 85
    Witaj, parę lat temu wierciłem otwory i wieszałem u ciotki w bloku, szafki kuchenne na takiej ściance ( działowa ) między kuchnią a jadalnią. W duchu prosiłem Boga, by po zawieszeniu nie spadły. Cioci zaleciłem by zbytnio ich nie obciążała, ewentualnie szklanki, plastikowe miski itp. Podczas świąt spytałem ją czy jeszcze wiszą? Okazało się, że na nowe mieszkanie, koleżanki kupiły jej 12-sto osobową zastawę, a że nie miała jej gdzie schować, więc ulokowała ją w owych szafkach. Formalnie SZCZĘKA MI OPADŁA, chyba wiszą, bo ciocia z żadną reklamacją nie przyszła. :D
  • #6 15578914
    Pafcio01
    Poziom 10  
    Nie ryzykowałem - ostatecznie TV wylądował na stoliku.
REKLAMA