logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Montaż TV 55 na miękkiej ścianie - jakie mocowania wybrać?

03 Sty 2024 19:50 3666 25
REKLAMA
  • #1 20890002
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 20890011
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 966
    No trzeba zacząć przesłuchanie żeby się czegoś dowiedzieć:

1. Ale ściany nie są raczej z masła - tylko z czego - przy wierceniu to chyba się okazało?
    2. Czy tv ma wisieć na ścianie zewnętrznej czy na ścianie wewnętrznej z której jest od drugiej strony dostęp i jeżeli tak to jak ona jest gruba?
  • #3 20890023
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3751
    jeziorko11 napisał:
    mianowicie jeste
    Mianowicie co???

Zobacz, jak wygląda cały ten Twój post. Miej szacunek do odpowiadających.
  • #4 20890087
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 20890094
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20890095
    balonika3
    Poziom 43  
    jeziorko11 napisał:
    sypkie wiertło
    Nie wiemy, co to jest. Nie reagujesz na sugestie. Nie potrafisz napisać poprawnie. Jesteś analfabetą?
  • #8 20890105
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20890143
    balonika3
    Poziom 43  
    jeziorko11 napisał:
    nie przypominam sobie żebyśmy razem piwo pili
    Nie wiem, o czym ma świadczyć wspólne picie piwa. Nie istotne.
    jeziorko11 napisał:
    A ty kim jesteś żeby mnie obrażać od analfabetów nie przypominam sobie żebyśmy razem piwo pili i tak jak napisałeś trochę szacunku do innych jak bym wiedział jak to zrobić to bym się szanownego Pana nie pytał. Pytam o radę a nie o to żebyś mnie oceniał i obrażał
    To napisz to, jak człowiek. Bo tego "słowotoku" nie da się zrozumieć. A przynajmniej nie chce się. Nie uczyli Cię w podstawówce budowy zdań?
  • #10 20890248
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2120
    jeziorko11 napisał:
    A ty kim jesteś żeby mnie obrażać od analfabetów nie przypominam sobie żebyśmy razem piwo pili i tak jak napisałeś trochę szacunku do innych jak bym wiedział jak to zrobić to bym się szanownego Pana nie pytał. Pytam o radę a nie o to żebyś mnie oceniał i obrażał

Przeczytaj jeszcze swój pierwszy post, zero jakichkolwiek znaków przestankowych, ja nie potrafię tego typu pisaniny czytać ze zrozumieniem.
    Co do Twojego problemu, to trzeba do tego podejść poważnie, by ciężki TV nie spadł i nie zrobił komuś krzywdy.
    Możesz wywiercić te otwory dużym wiertłem lub wydłubać luźny materiał szerokim wkrętakiem. Potem trzeba za pomocą małego pędzelka lub spryskiwacza nałożyć do tego otworu tzw. uni grunt by spiąć i wzmocnić luźny materiał. Najlepiej zagruntować te otwory 2-3 razy. Po związaniu gruntu możesz te otwory zaszpachlować gipsem budowlanym lub typu T. Jak masz wprawę , to od razu możesz obsadzić w miękkim gipsie koszulki kołków montażowych wg rozstawu otworów w uchwycie TV lub możesz nawiercić otwory po związaniu gipsu.
    Podobny efekt osiągniesz przy zastosowaniu kotwy chemicznej, czy specjalnej masy np CX5 ceresit. Podstawa to dobrze przygotować otwory, oczyścić i obficie zagruntować.
  • #11 20891319
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ocena: 375
    A ja zapytam czym i jak wierciłeś? Jeżeli ściana jest miękka, radziłbym wiercić zwykłą wiertarką bez udaru, nawet zwykłym wiertłem (zawsze można je potem naostrzyć). Najpierw otwór o średnicy nieco mniejszej niż kołek a jak nie będzie miał ochoty wejść to wtedy otwór o średnicy kołka. Kołek o długości min. 15 cm i średnicy 12-14 mm z wkrętem pod klucz 13. Kołek ma wejść ciasno w otwór. W takich ścianach, przy wierceniu z udarem zawsze otwór wychodzi większy a przy wierceniu wiertarką z udarem pneumatycznym (jak większość SDS-ów) potrafi mocno rozkalibrować. Prawdopodobnie masz tam miejscami suporeks albo inny gazobeton.
  • #12 20891908
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 402
    balonika3 napisał:
    .... Nie istotne....
    ......
    Nie uczyli Cię w podstawówce budowy zdań?

Czepiasz się człowieka że nie umie budować zdań, a sam nie potrafisz prawidłowo budować słów ;-)

Dodano po 8 [minuty]:

jeziorko11 napisał:
    ...dodam że kolki były 8 a kotwy to 10

Jak długie są te kołki? W słabych ścianach raczej powinieneś zastosować długie, "mięsiste" kołki, z dość gdubym wkrętem. Takie, żeby jak najwięcej tworzywa zostało rozepchane w otworze. W Twoim przypadku możliwe, że trafiasz w spoinę, a nie w cegły. Jaki leciał pył? Ja w swojej karierze spotykałem już tak nieprawdopodobne ścianki działowe, że szkoda gadać :-). Bywało że na powierzchni pół m2 było trzy lub cztery rodzaje budulca, najczęściej z odzysku :-). Ale z reguły zawsze jakoś daje się osadzić kołek. Spróbuj, tak jak Kolega wyżej radzi, wiercić bez udaru i zastosuj możliwie długie kołki. Na przykład coś takiego:
    Montaż TV 55 na miękkiej ścianie - jakie mocowania wybrać?
  • REKLAMA
  • #13 20891963
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1364
    Kotwa chemiczna. Jeśli prawidłowo wykonasz to powinna dać radę.
  • #14 20892101
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    trudno zrozumieć, z czego jest wykonana ściana autora.
    Zauważyłem, że wspomniał o czymś gipsopodobnym. Są przecież odpowiednie wkręty (tak to się chyba po polsku nazywa) do płyt gipsowych. Sam mam TV tak powieszony od wielu lat.
    Może inne podejście: zamocuj dobre kotwy do cegły czy betonu oraz coś pośredniczącego, czyli np. listwę/plytę np. drewnianą, i całe mocowanie TV wykonaj do tej listwy.
    Pozdrawiam
  • #15 20892168
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6698
    Najpierw to by wypadało skończyć szkołę podstawową i rozrysować sobie wektory siły, bo to że kołek wchodzi luźno i da się go rącami wyciągnąć, to telewizor jak najbardziej utrzyma się,bo siły działają w dół. I dopóki tego telewizora nie będziesz ciągnął do siebie to na tej ścianie będzie wisiał. Wystarczy dać długie kołki.
  • REKLAMA
  • #16 20892219
    balonika3
    Poziom 43  
    dzidek1968 napisał:
    balonika3 napisał:
    .... Nie istotne....
    ......
    Nie uczyli Cię w podstawówce budowy zdań?

Czepiasz się człowieka że nie umie budować zdań, a sam nie potrafisz prawidłowo budować słów ;-)
    No faktycznie, ten błąd jest porównywalny do tej sieczki autora. Tak swoją drogą, to wycinając części cytatu używa się wielokropka w nawiasie kwadratowym, a nie strzela kropkami jak z karabinu. Ale co tam, masz ode mnie plusika. 👍
  • #17 20892225
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    kkknc napisał:
    Najpierw to by wypadało skończyć szkołę podstawową i rozrysować sobie wektory siły, bo to że kołek wchodzi luźno i da się go rąc(k)ami wyciągnąć, to telewizor jak najbardziej utrzyma się,bo siły działają w dół......

Tylko i wyłącznie w przypadku gdy wisi "na płasko" i nikt nie będzie potrzebował podłączyć jakiegokolwiek kabla do złącza na tylnej ścianie. Nie wiemy jaki jest uchwyt i nie można zakładać takiej sytuacji.

viayner napisał:
    ...zamocuj dobre kotwy do cegły czy betonu oraz coś pośredniczącego, czyli np. listwę/plytę np. drewnianą, i całe mocowanie TV wykonaj do tej listwy.
    Pozdrawiam

Jak będzie w stanie zamocować stabilnie listwę/płytę to i zamocuje uchwyt bezpośrednio do ściany.
  • Pomocny post
    #18 20892251
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1398
    Jeżeli dom jest stary i był budowany systemem "gospodarczym", to w ścianach może być wszystko, np. pustaki szlakowe, które po kilkudziesięciu latach rozsypują się w palcach. Najlepiej przewiercić ścianę na wylot i zza ściany wpuścić w mur gwintowane pręty o odpowiedniej średnicy zgięte pod kątem prostym na długości 10 cm . " Wąsy" ustawić na zewnątrz w podkutych pod nie miejscach i po przykręceniu uchwytu pod telewizor, zagipsować. Wywiercone otwory przygotować w sposób podany wcześniej. Aby pręty były zamocowane stabilnie to po wprowadzeniu w ścianę kilku pierwszych centymetrów na pozostałą część w miarę wsuwania należy nakładać zaprawę gipsową.
  • #19 20892325
    balonika3
    Poziom 43  
    bratHanki napisał:
    " Wąsy" ustawić na zewnątrz w podkutych pod nie miejscach i po przykręceniu uchwytu pod telewizor, zagipsować.
    Gips na zewnątrz?
  • #20 20892597
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    bratHanki napisał:
    ..... " Wąsy" ustawić na zewnątrz w podkutych pod nie miejscach i po przykręceniu uchwytu pod telewizor, zagipsować. ...

Można przybić też długim gwoździem i go zagiąć po drugiej stronie.
  • #21 20892604
    balonika3
    Poziom 43  
    Coraz lepiej 😁
  • #22 20893334
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 402
    balonika3 napisał:
    bratHanki napisał:
    " Wąsy" ustawić na zewnątrz w podkutych pod nie miejscach i po przykręceniu uchwytu pod telewizor, zagipsować.
    Gips na zewnątrz?

Chyba miał na myśli "na zewnątrz ściany" ;-). Przecież to działowa.
    Dzięki za "plusika" ;-)

Dodano po 4 [minuty]:

bratHanki napisał:
    Jeżeli dom jest stary i był budowany systemem "gospodarczym", to w ścianach może być wszystko, np. pustaki szlakowe, które po kilkudziesięciu latach rozsypują się w palcach. Najlepiej przewiercić ścianę na wylot i zza ściany wpuścić w mur gwintowane pręty o odpowiedniej średnicy zgięte pod kątem prostym na długości 10 cm . " Wąsy" ustawić na zewnątrz w podkutych pod nie miejscach i po przykręceniu uchwytu pod telewizor, zagipsować. Wywiercone otwory przygotować w sposób podany wcześniej. Aby pręty były zamocowane stabilnie to po wprowadzeniu w ścianę kilku pierwszych centymetrów na pozostałą część w miarę wsuwania należy nakładać zaprawę gipsową.

Nie przesadzasz trochę? Od ponad 30 lat wiercę dziury pod kołki, kotwy itp. w przeróżnych ścianach i jeszcze nie musiałem aż tak drastycznych rozwiązań stosować do tak małych obciążeń :-). Podobne osadzenia stosowałem raczej wtedy, gdy działała siła wyrywająca, np. przerzutka kablowa między budynkami...
    Na 99 % Autor musi zastosować odpowiedni kołek, a nie pierwszy lepszy. A w ostateczności chemię...
  • #23 20894948
    bratHanki
    Poziom 39  
    A ja spotkałem się ze ścianą ulepioną z g... w przedwojennej kamienicy. Pewnie większość kojarzy półki z Ikea osadzane na rurkach przyspawanych do paska blachy. Otwór wiercony wiertłem fi 8 był za luźny dla kołka fi 10. Pomogły pręty zbrojeniowe wbite w ścianę na 15 cm a na nie wsunięta konstrukcja mocowania półki.
    Pisząc o wąsach ustawionych na zewnątrz miałem na myśli zagięte odcinki prętów, które powinny być skierowane w kierunkach "od siebie".
  • #24 20895015
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ciekawe, czy autor tematu, Kolega Jeziorko 11 przeczytał nasze sugestie. Mam nadzieję, ze przeczyta wszystkie posty a nie tylko te "najświeższe" o "wąsach i zaginaniu gwoździ". 🤣
  • #25 20895874
    bratHanki
    Poziom 39  
    No cóż, w Polsce nie ma prawa zabraniającego bycia ignorantem i wielu korzysta z tego bez żenady. 🤔 Kto choć trochę kumaty to wie co to wąsy pręta lub płaskownika osadzanego na zaprawę w otworze i nie będzie się turlał ze śmiechu jak usłyszy, że ktoś zrobił sobie schody na policzkach.
  • #26 20897275
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem montażu telewizora 55 cali na miękkiej ścianie w starym domu. Użytkownik napotkał trudności z mocowaniem, ponieważ ściana okazała się zbudowana z różnych materiałów, takich jak cegła i gips, co utrudniało stabilne osadzenie kotew. Uczestnicy forum sugerowali różne metody, w tym użycie kotew chemicznych, długich kołków, a także technikę wprowadzenia gwintowanych prętów przez ścianę dla lepszego wsparcia. Podkreślono znaczenie odpowiedniego przygotowania otworów oraz zastosowania właściwych materiałów mocujących, aby zapewnić bezpieczeństwo montażu. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na kotwy chemiczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA