logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mocowanie wieszaka TV na ścianie z płyty karton-gipsowej i wełny - jakie kotwy i śruby?

Yellow_ONW 30 Lis 2020 23:12 3927 9
REKLAMA
  • #1 19081040
    Yellow_ONW
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Otóż mam problem ,chce powiesić na ścianie wieszak pod tv ale nie wiem jak. Kupiliśmy nie dawno dom który został wcześniej ocieplony od wewnątrz i obłożony płyta KG , między ścianą z pustaka a karton gipsem jest około 15 cm przestrzeni z wełną ! Nie wiem w których miejscach jest rozprowadzony stelaż , chciał bym przymocować wieszak pod tv jakimiś długimi śrubami że by przewiercić się przez karton-gips aż do ściany ! Jakieś kotwy do tego użyć , kołki rozporowe , nie bardzo wiem jak rozwiązać ten problem . Proszę o radę bardziej doświadczonych, i proszę bez głupich docinek jestem laikiem !
  • REKLAMA
  • #2 19081072
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1738
    Do tego celu używa się kołków ramowych, najlepiej z szerokim kołnierzem (telewizor z wieszakiem i tak je zasłonią).
  • REKLAMA
  • #3 19081171
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    clubber84 napisał:
    Do tego celu używa się kołków ramowych,
    Kółek taki w samym kartongipsie nie utrzyma TV.

Dodano po 1 [minuty]:

Musisz namierzyć stelaż jakimś czujnikiem.

Dodano po 10 [minuty]:

Sprawdz pod hasłem kołki rozprężne typu parasolka. Jednak jak TV duży to zawsze jest ryzyko. Chyba ze namierzysz stelaż.
  • #4 19081284
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1738
    A co zrobi, jak stelaż będzie szerzej (a będzie) od rozstawu otworów do mocowania wieszaka do ściany?
    Przykręci tylko prawą lub lewą stronę wieszaka do stelaża płyty?
    A wieszaki są różne, tylko sam autor wie, jaki kupił lub jaki zamierza kupić.
  • #5 19081290
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    Tak czy tak., kołek o którym mówisz nie nadaje się do tego celu. KoŁek ramowy to taki bardziej wypasiony kółek rozporowy i w pustej przestrzeni nie będzie trzymał.
  • #6 19081304
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1170
    To zamocuj wieszak za pomocą długich kołków. Są nawet i długie na 30 cm. Zamocowanie na samej płycie k-g jest bardzo niepewne.
  • REKLAMA
  • #7 19081305
    RPAS
    Poziom 28  
    Ocena: 238
    Witam kupujesz szpilki gwintowane docinasz na daną długość wiercisz aż do ściany nośnej następnie wstrzykujesz kotwę chemiczną i po sprawie .
  • REKLAMA
  • #8 19081309
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1170
    Tylko z uwagi że pomiędzy płytą a ścianą jest duża odległość i jest tam dodatkowo wełna to wątpliwe że uda się tam wstrzyknąć kotwe. No i kotwy nie są tanie i nie wiem czy warto kupować dla dwóch czy czterech szpilek. No ale to już jak autor uważa.
  • #10 19081336
    RPAS
    Poziom 28  
    Ocena: 238
    Witam patent ze szpilkami stosuje od dawna największy dystans jaki przerabiałem między ścianą nośną a płytą to 20cm., należy tylko nieco głębiej się w wiercić w ścianę nośną jeżeli jej grubość na to pozwala bo mamy też cienkie ścianki działowe na co też jest patent co do kotwy na aplikator zakładam wężyk giętki długi lub krótki i aplikuje kotwę do otworu reszta kotwy idzie na wierzch szpilki (fragment) . Prostokątny czy kwadratowy uchwyt nałożony na gotowe szpilki wieńczy dzieło należy pamiętać aby po nałożeniu uchwytu dodać na każdą szpilkę duże podkładki 2-3 razy większe średnicą od nakrętek .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem mocowania wieszaka TV na ścianie z płyty karton-gipsowej, gdzie między ścianą a płytą znajduje się przestrzeń wypełniona wełną. Użytkownicy zalecają użycie kołków ramowych z szerokim kołnierzem oraz długich kołków, które mogą sięgać do 30 cm, aby zapewnić stabilność. Istotne jest namierzenie stelaża w ścianie, co można zrobić za pomocą czujnika. W przypadku braku dostępu do stelaża, sugerowane są kołki rozprężne typu parasolka, jednak ich skuteczność w dużych telewizorach może być ograniczona. Użytkownicy podkreślają, że mocowanie tylko w karton-gipsie jest niepewne, a zastosowanie chemicznych kotew może być problematyczne ze względu na dużą odległość między płytą a ścianą. Alternatywnie, rozważano możliwość użycia uchwytu sufitowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA