logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować uchwyt TV 32 (8 kg) na ścianie z bloczków gipsowych?

szyszken 05 Cze 2015 23:30 3609 3
REKLAMA
  • #1 14748498
    szyszken
    Poziom 10  
    Witam. Zakupiłem właśnie uchwyt to TV jednak problem w tym, że mogę zamontować go jedynie na ścianie gipsowej i chciałbym zrobić to tak, żeby nie spadł. Nie jest to ściana z karton gipsu tylko z bloczków gipsowych o grubości 8 lub 10 cm (nie pamiętam dokładnie). Problem w tym, że uchwyt jest mały i rozstaw śrub nie jest za duży (prostokąt 5x7 cm). Chciałbym to zrobić z kołkami rozporowymi ale ojciec mówi mi, że lepiej będzie to przymocować na wkręty do ścian gipsowych (takie czarne o długości 6 cm). Telewizor 32" waga 7kg + 1 kg uchwyt. Odległość od uchwytu do TV to 6 cm. Jak myślicie wytrzyma taka ściana to 8 kg tak zamocowane na tych wkrętach ? Czy lepiej coś innego wymyśleć? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14748575
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14748726
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 589
    Lepiej zamontuj na kołkach do ścian gipsowych, są dostępne w marketach budowlanych.

Zwykły kołek nie będzie się miał, gdzie rozprężyć, a kołek do płyt G-K jest do tego celu przeznaczony i dobrze się kotwi w płycie.

Kołek DRA1 w Leroy Merlin -> Link
  • #4 14748859
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    To jest ściana z bloczków a nie płyty gk. Czytaj dokładnie. Ja z doświadczenia wiem ze kołki rozporowe w gipsobetonie nie są najlepszym rozwiązaniem. Zastosowalbym kotwe chemiczną. Niezawodna
REKLAMA