logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5742Z nie działa czytnik kart - Unknown Device

fuego_xx 15 Lis 2014 22:54 1848 3
REKLAMA
  • #1 14135313
    fuego_xx
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. Mam laptopa Acer Aspire 5742Z. Laptop był po zalaniu klawiatury - nie uruchamiał się i grzało się KBC. Od Zalania uszkodzone było KBC i kość BIOS-u KBC.

Po wymianie układu KBC i kości BIOS-u KBC laptop uruchomił się. Zainstalowałem Windows ale po wgraniu wszystkich sterowników ze strony producenta mam jedno urządzenie jako Unknown Device.

Jest to czytnik kart (Realtek) który działa na szynie USB. Dodam że 3 porty USB są sprawne i poprawnie działają w nich myszka klawiatura czy pendrive.

Naprawę zacząłem od wymiany układu czytnika kart REALTEK RTS5137 lecz nic to nie dało i nadal w menadżerze urządzeń mam - Unknown Device.
    Próbowałem wgrywać różne sterowniki i Windows twierdzi ze najlepsze sterowniki dla urządzenia zostały już zainstalowane a pobrane ze strony ACER-a instalują się ale nie wnoszą żadnych zmian.

Czy ktoś z forumowiczów miał podobny przypadek i poradził sobie z nim?
  • REKLAMA
  • #2 14135707
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    Okolice REALTEKA obmierzone?
    Identyfikator sprzętu podaj.
  • REKLAMA
  • #3 14181581
    fuego_xx
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. Okolice realteka nie były jeszcze zmierzone. (co dokładnie mam pobadać w okolicach tego układu?)
    Identyfikator sprzętu: USB\UNKNOWN
REKLAMA