logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ROUTER LINKSYS BEFW11S4 v2 - problem z konfiguracją pod DSL

arosoft 06 Maj 2005 10:10 3356 5
REKLAMA
  • #1 1465855
    arosoft
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam takie urządzenie LINKSYS BEFW11S4 które chodziło mi z Neonką bez problemowo. Ostatnio zmieniłem łącze na DSL 1000 i nie mogę skonfigurować routera aby dzielił mi neta. Modem jaki dostałem od tpsy to SPEED STREAM 5100. po podpięciu samego modemu do kompa i wpisaniu adresów podanych przez tpsa net chodzi bez problemu, natomiast po podpięciu modemu pod port WAN routera i podpięciu komputera pod switcha net nie chodzi. W czym jest problem??? jak to cudo skonfigurować aby dzieliło neta??? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1466041
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Oczywiscie zapomniales napisac czy skonfigurowales ten router. Podpowiem ze to ten router ma teraz miec ustawienia tak jak twoj komp podpinany do dsla, a od strony lan w routerze zrobic musisz nowa podsiec czy na auto czy statycznie twoja sprawa i kompik tez ma miej juz inne ustawienia calkiem inne niz przy podpinaniu do dsla
  • REKLAMA
  • #3 1466145
    arosoft
    Poziom 12  
    Zkonfigurowałem go w ten sposób jak opisujesz to znaczy: cała sieć jest an adresach 10.0.0.x maska 255.255.255.0 jako brama jest oczywiście adres tego routera (10.0.0.a), po stronie modemu mam wpisane adresy podane przez tpsa IP: x.x.x.x, maska: 255.255.255.252 brama: x.x.x.x
    Router jest skonfigurowany jako na STATIC IP. Nie wiem czy problem nie tkwi w ustawieniu maski podsieci lub w tym że modemu dostarczane przez TPSA mają wbudowane routery tylko żeby je skonfigurować potrzebne jest hasło.
  • REKLAMA
  • #4 1466177
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Ale troche diagnostyki by sie przydalo, sprawdzic gdziw jest polaczenie a gdzie nie, czy z lan dobijasz sie do routera np , pozniej na routerze zapewne jest funcja ping co mozna by pingnac cos na zewnatrz, bo byc moze pingi chodza a brak ustawien wlasciwych serwerow dns. sprawdz jeszcze raz prawidlowosc wpisanych adresow od strony WAN na routerze. Ale mysle ze wiesz o czym mowie i dojdziec gdzie jest przerwa w polaczeniu , i pochwal sie co ustaliles , pingnij modem np z routera czy z kompa
  • REKLAMA
  • #5 1466416
    arosoft
    Poziom 12  
    A więc sytuacja ma się tak: modem podłączony do jednego kompa (oczywiście odpowiednio skonfigurowanego) chodzi. Cała sieć między sobą chodzi (16 kompów w tym 9 łączonych radiowo, 7 po kablu - 2 acces pointy + 1 bridge) - to wszystko chodzi między sobą bez problemów. Jeden Acces point (urządzenie wielofunkcyjne Linksys BEFW 11S4) pracuje jako router + brama z wyjściem na świat. Czyli do niego mam podłączony modem z tepsy do portu WAN. Konfiguracja DNS jest prawidłowa. Wysyłając pinga do modemu z jakiegokolwiek kompa - brak odpowiedzi. Zanim założyłem DSLa miałem w domu podłączone 4 komputery (3 po kablu + laptop radiowo) do tego urządzenia (linksys) i router w tym urządzeniu skonfigurowany pod neostradę śmigał bez żadnych problemów. Router był ustawiony na PPPoE (podane login i hasło i to wystarczyło do poprawnej pracy). Chodzi o to że połączenie DSL w sumie za wiele nie różni się od połączenia neostradą i nie wiem czy router nie ma być czasami skonfigurowany jako PPPoE a nie jako STATIC IP. może tu gdzieś popełniam błąd dlatego zwracam się o pomoc do kogoś kto już coś takiego konfigurował - co i gdzie należy powpisywać. Byćmoże jest tu maleńki szczegół o którym właśnie nie wiem.
  • #6 1532928
    piotrboss
    Poziom 11  
    Witam!
    Ja z zapytaniem do kolegi"arosoft"bo nie chodzi mi konkretnie o twoj problem bo u mnie smiga wszystko prawie tak jak trzeba ale mam inny klopot a mianowicie:mam ten sam router co Ty kolego siec chodzi tak jak powinna ele klopot z wlamaniami i chcialbym sie od ciebie dowiedziec jak sobie radzisz z tym fantem bo ja za cholere nie moge sie dziadostwa pozbyc.Mam filtrowanie macow soft najnowszy w linksysie statyczne ip i to na nic sie nie przydaje.Najprawdopodobnie wlamuja sie poprzez przekierowanie portow.Dolacze "print screna do tej wiadomosci abys mogl sobie to obejrzec.
    Moze na priwa ewentualnie jakbys nie chcial za wiele pisac na forum?
    Dzieki za wszelka pomoc.
    Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • PORTY.rar (37.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA