logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion - Dziwne przycinanie się, procesor 100%

DjDaniel11 17 Lis 2014 16:08 1449 4
REKLAMA
  • #1 14140207
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Witam.
    Otóż mam dość nietypowe zagadnienie. Zakupiłem niedawno dla siebie starszego laptopa, HP Pavilion zd8000. Niestety mam nietypowy problem z nim. Choć sam laptop chodzi bardzo szybko, to już zwykła przeglądarka do internetu potrafi całkowicie go zamulić. Do tego stopnia, że czasem filmy na Youtube w jakości 480p się przycinają. Wiem, że może za dużo wymagam od starego komputera, jednak ludzie, 3,4GHz, powinno dawać sobie radę z 2ma kartami w przeglądarce! (Testowałem na Chrome, Firefox, i Firefox light).
    Nie wiedziałem w którym dziale zamieścić temat, ponieważ ciężko mi stwierdzić czy to kwestia sfotwerowa czy hardwerowa.

Ogólnie parametry laptopa :
    Model : ZD8000
    Płyta główna : Chipset I915P/G
    Procesor : Pentium 4 3,4GHz 550
    RAM : 2 kości po 1GB DDR2 pracujące aktualnie na 266MHz w dualu
    Grafika : RADEON X600 na szynie 128bit z własną pamięcią 256MB

Laptopa rozebrałem na kawałeczki, wyczyściłem dokładnie wentylatory, radiatory, oraz założyłem nową pastę pod prcesor. Pod grafiką był termopad, tak samo na tranzystorach zasilających procek, ale jak nowy, więc go nie zmieniałem. Niestety laptop nie posiada czujników temperatury, ani na procesorze (ani w biosie, ani np. everest) ani nawet na płycie główniej nie udało mi się żadnego zlokalizować.

Wiem, że on lubi się grzać i to bardzo, w końcu sam zasilacz do niego ma 180W, jednak ciężko mi ocenić czy może grafika się nie przegrzewa. Do grafiki nie jest przykręcane chłodzenie, a jedynie przykręcając płytę główną do obudowy, dociska się grafikę do chłodzenia.

PS: Najdziwniejsze jest przycinanie się stron internetowych, nawet gdy procesor ni jest wykożystany w pełni, ramu jest duży zapas, a grafika obciążona na 25%. Dysk też tylko raz na jakiś czas mignie, a mimo to przyciną się i zacinają strony, szczególnie zawierające falsha.
    Może ktoś miał podobną sytuację? Albo wie, za co ugryźć to jabłko? :)
    HP Pavilion - Dziwne przycinanie się, procesor 100% HP Pavilion - Dziwne przycinanie się, procesor 100%
  • REKLAMA
  • #2 14140237
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    Nie ma widocznego w Menedżerze zadań jakiegoś procesu, który mocno obciąża procesor?
    Postaraj najpierw uaktualnić na max system operacyjny (jaki to system?).
  • REKLAMA
  • #3 14140244
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    System jest czysty, na nowo stawiany. Zainstalowałem windowsa 7. Tyle co się skończyły aktualizacje windowsa wszytskie. 4h je instalował :)

W menadżerze pokazuje przeglądarkę jako proces który najbardziej obciążą procesor jednak pokazuje użycie CPU jako 25, w momencie gry procesor pracuje na 100%.

Dysk bez badsektorów, 0 relokowanych sektorów, zdrowy jak ryba. Średnie prędkości to 50MB/s.

Ramtest również przechodzi bez problemu, nie wykazując żadnych błędów.

Dodam jeszcze, że procesor obsługuje HT, czyli ma 2 wątki.
  • REKLAMA
  • #4 14141889
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Karty graficzne z serii ATI Mobility Radeon X600 nie posiadają silnika wideo AVIVO - brak wsparcia oznacza, że cały proces dekodowania video spoczywa na CPU. O ile laptop poradzi sobie z MPEG-2 i DivX o tyle w przypadku H.264, RMVB i materiału HD jedno rdzeniowy procesor P4 nie wyrobi. Już 4 h instalacji aktualizacji do windowsa 7 mówi trochę o wydajności tego komputera na dzisiejsze czasy.
    Kiedyś testowałem mojego Paviliona 9000 z kartą nVidia GF8 , która nie wspiera dekodowania w fullHD ,procesor Core 2 duo 1,66. Procesor graficzny obciążenie w okolicy 0 a dwa rdzenie CPU obciążone w 100% filmy FullHD co jakiś czas przycinało, po zmianie CPU na 2,4 GHz filmy idą płynnie.
    Spróbuj uruchomić system LiveCD np. Parted Magic i przetestuj materiały z którymi był problem. Jeśli pójdą płynnie można poszukać lepiej zoptymalizowanych programów dla windowsa.
  • #5 14141942
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Dzięki za info. Szkoda właśnie, że nie ma wsparcia, bo sama grafika pracuje na 15% dosłownie, i to jeszcze zmniejszyłem jej taktowanie dwukrotnie (aby ograniczyć pobór prądu, i wydzielanie ciepła).

Z filmami HD 720p poradziłem sobie w ten sposób, iż odinstalowałem nowego flash playera, i zainstalowałem starszą wersję z 2012 roku. I filmy idą płynnie, nawet na pełnym ekranie.

Martwi mnie tylko to, że nawet firefox light, podczas wczytywania stron np potrafi się przyciąć na chwilkę (nawet ikona wczytywania strony się zatrzymuje co chwila).

PS: Jak sprawdzić temperature procesora? W biosie nie mam takiej opcji, HWinfo, Cpu-z nie pokazują.
REKLAMA