logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TrueCrypt - brak dostępu do BIOS po wstrzymaniu szyfrowania partycji

X32 18 Lis 2014 11:27 1068 7
REKLAMA
  • #1 14142656
    X32
    Poziom 2  
    Witam,

Uruchomiłem szyfrowanie partycji niesystemowej TrueCryptem, proces ten wstrzymałem, zamknąłem okienko i wyłączyłem komputer. Następnego dnia chciałem wznowić szyfrowanie, lecz niestety nie mam dostępu do dysku, nie mogę wejść nawet do BIOSu. Szukałem rozwiązania w sieci, chyba taki sam przypadek opisany jest tutaj: tomshardware.co.uk/forum/37507-63-access-bios-change-boot-order-truecrypt, a najbardziej interesuje mnie ten fragment "Yes, I can access my Windows 7 easily by bypassing the boot loader"

Co to jest "bypassing the boot loader" jak to zrobić??

Dysk ten po podłączeniu do komputera z systemem uruchomionym z innego dysku jest w ogóle niewidoczny, nie wykrywa go ani system ani żadne oprogramowanie do odzyskiwania danych i diagnostyki.
    Być może to zbieg okoliczności i winnym awarii nie jest TrueCrypt?

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14142668
    Templarious
    Poziom 22  
    Ocena: 104
    Zrób restart systemu i jak tylko bedzie czarny ekran, wcisnij kilka klawiszy F1, F2 itd.. i miej przyciśnięte. chodzi o wywołanie errora klawiatury - w ten sposób dostaniesz się do BIOSU :)
  • REKLAMA
  • #3 14142677
    X32
    Poziom 2  
    Próbowałem tak robić kilka razy, ale bez skutku. Może nie zadziałało dlatego, bo używałem klawiatur podłączonych przez USB? A powinienem użyć podpiętej do złącza PS/2?
  • #4 14142690
    Templarious
    Poziom 22  
    Ocena: 104
    Jeżeli masz taką możliwość, próbuj. Wciskaj jak najwiecej klawiszy bylejakich tuż po tym jak zgaśnie ekran po restarcie :)
  • #5 14143826
    azxxc
    Poziom 17  
    Ocena: 234
    To raczej wygląda na inną awarię sprzętu - ot zbieg okoliczności bo co ma truecrypt do biosu
    Odłączyć wszystkie peryferia które nie są konieczne zostawiając procesor, ram grafikę, klawiaturę i wtedy próbować wejść do biosu (oczywiście reset biosu zworką też bym spróbował)

Cytat:
    Dysk ten po podłączeniu do komputera z systemem uruchomionym z innego dysku jest w ogóle niewidoczny, nie wykrywa go ani system ani żadne oprogramowanie do odzyskiwania danych i diagnostyki.

Ale dysk jest niewidoczny w menagerze urządzeń ? czy dane na dysku są niewidoczne ? bo jeśli dane są nie widoczne no to OK, tak ma być w końcu po to jest szyfrowanie.
  • REKLAMA
  • #6 14143966
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Uruchom z bootowalnego nośnika MHDD i pokaż SMART tego dysku.
  • #7 14145621
    X32
    Poziom 2  
    azxxc napisał:
    Ale dysk jest niewidoczny w menagerze urządzeń ? czy dane na dysku są niewidoczne ? bo jeśli dane są nie widoczne no to OK, tak ma być w końcu po to jest szyfrowanie.

Jest w ogóle niewidoczny w jakikolwiek sposób.

Robert B napisał:
    Uruchom z bootowalnego nośnika MHDD i pokaż SMART tego dysku.

Nie mogę uruchomić niczego bootowalnego, bo nie mogę wejść do BIOSu, żeby wybrać bootowalny nośnik.
  • REKLAMA
  • #8 14145637
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Zatem od możliwości prawidłowego uruchomienia sprzętu trzeba zacząć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z dostępem do BIOSu po wstrzymaniu szyfrowania partycji za pomocą TrueCrypt. Po zamknięciu procesu i wyłączeniu komputera, nie mógł wznowić szyfrowania ani uzyskać dostępu do dysku, który nie był widoczny w systemie ani w narzędziach do odzyskiwania danych. Użytkownicy sugerowali różne metody, takie jak wielokrotne naciskanie klawiszy F1, F2 itp. podczas uruchamiania, a także odłączenie niepotrzebnych peryferiów oraz reset BIOSu. Zasugerowano również uruchomienie bootowalnego nośnika MHDD w celu sprawdzenia stanu dysku, jednak użytkownik nie mógł tego zrobić z powodu braku dostępu do BIOSu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA