logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Astra G - Wypadanie zapłonu, szarpanie silnika, dziwny wydech.

JustSimplePerson 18 Lis 2014 19:42 8088 6
REKLAMA
  • #1 14143912
    JustSimplePerson
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam
    Mam problem z moją Astrą G 1.6 8v 70KM. Mianowicie, gdy rano odpalę przez ok. 2 km jazdy nie ma żadnych problemów, nagle na zjeździe z góry bum.. redukcja z 5, a tu samochód gaśnie (ew. przygasa, ale zawsze mniej więcej w tym samym miejscu). Pierwsza diagnoza ... coś z gazem LPG, bo właśnie mnie więcej wtedy się włącza. Po odpaleniu oczywiście mrugający check engine, gaszę go i ponownie odpalam, a check engine już tylko świeci. Czasami samochód nadal szarpie dławi, a czasami odpali normalnie, przełączy się na gaz i śmiga (oczywiście z błędem checka w pamięci).
    Błędy to:
    P0400 (Standardowy EGR, ale to odkąd pamiętam się pojawiał co jakiś czas)
    P0300 (Wypadanie zapłonu)
    P0304 (Wypadanie zapłonu na cylindrze 4)

Dodam, że ok. 2 dni wcześniej wymieniałem oba filtry gazu (myślałem, że może mieć to jakiś związek). Pojechałem do gazownika, po diagnoze... oczywiście autko u gazownika pięknie śmigało, żadnych dławień, czy szarpania. Gazownik stwierdził, że to świece... fakt wykręcił i były nieźle zużyte. No to oczywiście wymiana i już byłem, zadowolony że znalazłem usterkę. Aż tu następnego dnia to samo. Nawet po przejechaniu ok 20km w stanie szarpania, po prostu jakby nie palił na wszystkie cylindry, to czasami wystarczy zgaszenie i ponowne zapalenie samochodu, aby praca silnika wróciła do normy.
    Zakładam, że to może być wszystko, ale jakie mogą być typy.

Filmy pracy silnika i wydechu:
    https://www.youtube.com/watch?v=AnwnoOP1nmk&feature=youtu.be
  • REKLAMA
  • #2 14143994
    zed71
    Poziom 23  
    Ocena: 185
    kompresja silnika (szczegolnie 4 cyl) do sprawdzenia- stawiam na wypalone gniazdo zaworu
  • REKLAMA
  • #3 14144005
    JustSimplePerson
    Poziom 11  
    No to już widzę tą sumę, za naprawę. Czy w przypadku Twojej diagnozy auto może raz chodzić dobrze raz źle ? Czy przy wypalonym zaworze nie jest tak, że już na stałe szarpie itd ?
  • REKLAMA
  • #4 14144242
    zed71
    Poziom 23  
    Ocena: 185
    może- sam miałem taką przygodę. na początku bylo podobnie: raz palił normalnie, czasami (na początku) zapalała się kontrolka check, czasami chodził na 3 garach- wystaczyło jednak dodac gazu (lub zgasic) i wszystko wracało do normy aby powrócić po kilku km. potem było coraz gorzej: check po kilku km i silnik pracował na 3 garach. dlatego sprawdz kompresję (koszt ok 40zł) aby wyeliminować najgorsze. moze to być też cewka lub kable wn ale lepiej sprawdzić a potem kupować nowe czesci ;-)
  • #5 14168831
    JustSimplePerson
    Poziom 11  
    Mam teraz nowe obserwacje, mianowicie:

Gdy rano zapalam na zimnym silniku, wszystko jest OK, mniej więcej do czasu gdy auto przełączy się na gaz, potem zaczyna się zabawa z cylindrami. Jeżeli w trakcje jazdy wyłączę LPG i przełączę się na benzynę problem mimo to nie ustępuje i samochód dalej pracuje na nie wszystkich cylindrach. Jeżeli samochód zgaszę i zaraz na nowo odpalę to problem dalej występuje. Jednak wystarczy go zostawić na jakiś czas (ja akurat po zajęciach odpalam kilka godzin), a problem ustaje, jednak znowu do czasu przełączenia na gaz.

NATOMIAST ! Jeżeli od razu po zapaleniu wyłączę instalacje i nie nastąpi przełączenie na LPG to nie ma żadnego problemu i żeby było śmieszniej jeżeli w trakcie jazdy przełączę na LPG (trochę później niż robi się to zwyczaj z automatu) to problem nie występuje i można na gazie jeździć, nawet przejścia na LPG nie czuć.

W moim laickim rozumowaniu problemem byłoby zbyt wczesne przełączanie na gaz, ale czy mam racje ?
  • #6 14172226
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2116
    Może masz za nisko ustawiona temp.przełaczania na LPG. Podnieś o 5-10 st. C i sprawdź jaki efekt.
  • REKLAMA
  • #7 17206020
    JustSimplePerson
    Poziom 11  
    Problemem było zbyt duże spalanie oleju, a przez to nagar na świecach i pogorszenie jakości iskry.
    Po remoncie góry silnika wszystko jest jak należy. Spalanie oleju spadło z 1l/1000km na 100ml/1000km.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Opel Astra G 1.6 8v, który objawia się wypadaniem zapłonu, szarpaniem silnika oraz dziwnym wydechem, szczególnie po przełączeniu na gaz LPG. Po diagnozie błędów P0400 (EGR), P0300 (wypadanie zapłonu) i P0304 (wypadanie zapłonu na cylindrze 4), użytkownik wymienił filtry gazu, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kompresji silnika, cewki zapłonowej oraz ustawienia temperatury przełączania na LPG. Ostatecznie, po remoncie góry silnika, problem zniknął, a spalanie oleju znacznie się poprawiło.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA