logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż brodzika, problemy z odpływem do kanalizacji.

sebaele22 20 Lis 2014 15:11 68208 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy rura odpływowa do kanalizacji musi być niżej niż wyjście z syfonu brodzika, jeśli mam mało miejsca i mogę zrobić tylko minimalny spadek?

Nie musi być niżej, ale najlepiej jeśli rura kanalizacyjna 50 mm jest poniżej odpływu z brodzika; przy układzie na prawie tej samej wysokości też da się to zrobić, o ile zachowasz minimalny spadek i jak najmniej kolanek, bo inaczej woda będzie schodziła wolniej [#14149943][#14150804] Do brodzika forumowicz zalecił elastyczne przyłącze syfonu 32 mm i redukcję 40/50, a samą rurkę 32 mm wystarczy wsunąć tylko końcówką bez zgrubień [#14150804][#14151340] Jeśli podłączasz się do starego żeliwa, padła sugestia użycia gumowej uszczelki przejściowej albo Poxiliny do uszczelnienia, bo silikon z czasem może puszczać [#14151736][#14155252][#14155965] Syfon i tak zostawia część wody, bo ma zatrzymywać zapachy z instalacji [#14149943]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 14148705
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 513
    Witam serdecznie, mam zamiar zabudować brodzik w niewielkim pomieszczeniu.
    Chciałbym zapytać czy odpływ do kanalizacji (rura PCV 50mm) musi być niżej niż rura z syfonu?
    Pytam ponieważ u mnie rura do kanalizacji wyjdzie poniżej dna brodzika a powyżej rury wychodzącej z syfonu...
    Dodam że odpływ do kanalizacji będę sam prowadził rurami PCV 50mm gdzie będzie minimalny spadek.

Pozdrawiam
  • #2 14148951
    asg65
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Oczywiście najlepiej jak rura kanalizacyjna PCV 50 jest poniżej odpływu z brodzika , ponieważ szybciej schodzi woda z niego.Najlepiej jak cały odpływ rura PCV 50 jest ułożona z pewnym spadkiem od brodzika do głównego odpływu. Różne spadki podają fachowcy do całej instalacji a tylko chodzi o to by woda zeszła w całości z brodzika jak najszybciej .
  • #3 14149006
    sebaele22
    Poziom 30  
    Hmmm a nie może być coś takiego:

Wiadomo że końcówka wody zostanie w syfonie oraz w rurce ale zejdzie z dna brodzika.
    Jeśli miałbym umieścić odpływ (rurę PCV 50) pod rurką z syfonu to brodzik musiałbym wysoko podnieść i zostanie duża szczelina po obudową :-(.
    Ściany oraz podłoga jest krzywa i niestety odpada zabudowa czy wylewka.
  • #4 14149943
    asg65
    Poziom 10  
    Twój układ spowoduje że woda będzie schodziła powoli i szybko zapcha się syfon a nawet nie spłynie cała woda z brodzika.Syfon służy do tego aby gazy / zapach\ nie wydostawał się z instalacji dlatego w nim jest przegroda która zatrzymuje część wody

Dodano po 21 [minuty]:

możesz jeszcze zrobić w ten sposób że rurka z syfonu i odpływ jest prawie na tej samej wysokości to ostateczność.Podejście pod odpływ z syfonu PCV50 może być umieszczone z boku nie musi być centralnie do siebie ,zasada jest taka jak najprościej i mniej kolanek.
  • #5 14150227
    sebaele22
    Poziom 30  
    Nie dam rady, podłogi są strasznie krzywe :-(.
    Rury 50mm będę układał z bardzo małym spadkiem bo inaczej nie da rady.
    Kurcze mój syfon jest razem z odpływem przelewowym, wygląda to tak:

• #6 14150804
    asg65
    Poziom 10  
    Dasz rade diabeł tkwi w szczegółach , górna rurka idzie do przelewu dolna to nasz odpływ z brodzika. Jest elastyczny po to aby nam ułatwić połączenie do instalacji .Potrzebował będziesz redukcji 40/ 50 bo ta rurka jest ciut mniejsza .minimalny spadek nie przeszkadza
  • #7 14150823
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ta rurka elastyczna ma 32mm średnicy :-(.
    Czy może być redukcja gumowa?
  • #8 14151169
    asg65
    Poziom 10  
    Może bić lecz lepsza jest z PCV ,guma z czasem traci swoje właściwości ,chyba że zostawisz okno kontrolne pod brodzikem
  • #9 14151223
    sebaele22
    Poziom 30  
    Brodzik ma obudowę więc nie problem ją ściągnąć :-).
    Chciałbym jeszcze zapytać czy tą rurkę 32mm z syfonu włożyć maksymalnie do rury 50mm czy tylko końcówkę?
    Pytam bo jeśli nie dam rady wyjść rurą 50mm poniżej całego syfonu to w tej rurce 32mm będzie siedziała woda...
  • #10 14151340
    asg65
    Poziom 10  
    wystarczy że tylko końcówkę tam umieścić to jest ten koniec bez zgrubień
  • #11 14151378
    sebaele22
    Poziom 30  
    Tak wiem tylko że jak umieszczę tylko koniec a odpływ do kanalizacji będę miał wyżej niż rurka z syfonu to w tej rurce będzie siedziała woda i dojść sporo będzie jej bo jest długa :-(.
    Jeszcze mam problem z przyłączem do pionu ponieważ z podłogi wychodzi rura żeliwna nieznanej średnicy do której jest podłączony zlew również rurami żeliwnymi.
    Mierząc miarką to kielich ma jakieś 10cm a pod kielichem jest jakieś 6-7cm grubości...
  • #12 14151394
    asg65
    Poziom 10  
    Można kupić taką uszczelkę gumową do przejścia z żeliwa na plastyk średnicy 50 mm ,ostatecznie poszukać koniec gdzie ta rura wchodzi w podłodze w drugą rure ,
  • #13 14151425
    sebaele22
    Poziom 30  
    Cała instalacja odbywa się na poddaszu, na strychu posiadam stary żeliwny zlew który jest podłączony rurami żeliwnymi.
    W ten pion chce wpiąć brodzik oddalony jakieś 3,5m oraz musi zostać ten zlew żeliwny.
    Myślałem że zastosuję trójnik PCV 50mm bo on zapewne do rury żeliwnej wejdzie ale już rury żeliwnej nie włożę w ten trójnik :-(.
  • #14 14151509
    asg65
    Poziom 10  
    Poważna robota bo musiał byś wymienić również podejście pod zlew, wymieniając trójnik żeliwny. Z plastyku na żeliwo też jest kształtka plastykowa w kształcie kielicha do którego wchodzi wspomniana uszczelka gumowa i do środka wsadzasz żeliwną rurę
  • #15 14151653
    sebaele22
    Poziom 30  
    Hmmmm podejście do zlewu nie chce ruszać musi zostać tak jak to jest.
    Myślałem aby założyć trójnik 75mm z redukcja boczną na 50mm gdzie byłby podłączony brodzik, w górny otwór wpiąć kolano 75mm i w kolano włożyć rurę żeliwną.
    Na pewno rura żeliwna w kolanie 75mm będzie miała luzy ale takie szczeliny myślałem aby wypełnić silikonem sanitarnym.
  • #16 14151736
    asg65
    Poziom 10  
    A trójnik wejdzie ci w kielich rury żeliwnej. Jak tak, to jedynie polecam ci uszczelnić to Poxiliną - taki klej dwuskładnikowy jak plastelina da się formować, silikon po pewnym czasie lubi puszczać. Uszczelniasz połączenia góra i dół.

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Fachowo to powinno być tak >rura żeliwna w niej uszczelka ,trójnik prosty + redukcja do brodzika, powyżej kawałek rurki z nasuwką / mufa/ wyżej przejściówka z żeliwa na plastyk z uszczelką założona na żeliwo.Nasuwka jest po to by nasunąć ją z kawałka rury na przejściówkę i połączyć te elementy w całość,nakładamy nasuwkę na rurę a potem przesuwamy ją na przejściówkę do połowy nasuwki oznaczyć mazakiem na rurze ile nasunąć .Rura z nasuwką ma być długa aż pod samo przejściówkę, całość posmaruj płynem do naczyń itp. lepiej wchodzi posmarowane.
  • #17 14154132
    sebaele22
    Poziom 30  
    Kurcze mam problemy z wyjęciem żeliwnego trójnika z pionu :-(.
  • #18 14154793
    asg65
    Poziom 10  
    Musisz delikatnie wykuć uszczelnienie w kielichu rury w pionie , delikatnie popukać trójnik i delikatnie go obruszać aby się ruszał trochę to potrwa. wykuwać najlepiej płaskim śrubokrętem z końcówką do pukania lub czymś płaskim ale delikatnie by nie uszkodzić kielicha inni po prostu to wycinają szlifierką kątową i dopasowują resztę potem są tam przecieki.
  • #19 14154946
    sebaele22
    Poziom 30  
    Hmmm kułem, ruszałem i tak ruszyłem że trójnik z żeliwa pękł :-(.
    W kielichu został pierścień z tego trójnika i tak się zastanawiam czy go wyjąć czy nie ponieważ rura 50mm PCV pasuję idealnie bez luzu :-).
    Teraz to będę musiał nawet rury pcv pociągnąć do zlewu tylko jak zrobić kolanko aby woda stała.
  • #20 14154992
    asg65
    Poziom 10  
    Decyzja należy do ciebie , najlepiej przy tej robocie wymienić zlew. Syfon niektórzy robią z kolanek prostych lub z rury harmonijkowej można dostać taką ma jeden koniec z różnymi średnicami .
  • #21 14155080
    sebaele22
    Poziom 30  
    Tak to wszystko wygląda:

Nie chciałbym wyciągać tej reszty z kielicha bo boje się że pęknie kielich :-(. Nie jest to rura od razu pionowa tylko zapewne jest to jeszcze jakieś kolanko bo się rusza ale głębiej już nie wejdę.
    Co do zlewu to musi zostać :-)
  • #22 14155123
    asg65
    Poziom 10  
    A trójnik do brodzika zamontujesz , ja to bym wstawił trójnik zamiast tego kolanka zwłaszcza że się rusza. Pamiętaj że z zlewu będzie capić jak niema syfonu ,zrób z kolanek syfon .
  • #23 14155217
    sebaele22
    Poziom 30  
    Tak trójnik założę, jest to na razie taka prowizorka żeby korzystać z zlewu.
    Jakie masz kolanko na myśli te co widać z pcv? Jeśli tak to jego tam nie będzie, wstawię tam trójnik, spływ do brodzika będzie szedł tak jak ta poziomica co ją widać na zdjęciu.
  • #24 14155252
    asg65
    Poziom 10  
    Myślałem że zapomniałeś o trójniku.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie zapomnij uszczelnić tego połączenia w żeliwie ,ja stosuję Poxilinę
  • #25 14155805
    sebaele22
    Poziom 30  
    Tak będę chciał to uszczelnić tylko nie wiem dokładnie czym bo jak wiadomo jest tam rdza i brud :-(.
    To co jest w podłodze to nie rura tylko jeszcze jakieś kolanko w kształcie pioruna ponieważ to całe rusza się...
  • #26 14155965
    asg65
    Poziom 10  
    Na pewno to jest jedno kolano czy dwa połączone kolana.Jeśli jest możliwość je wyciągnąć to można wymienić je na PCV , ponieważ i tak trzeba je będzie uszczelnić.Tak jak pisałem wcześniej Poxilina dobra jest na te połączenia wystarczy lekko zeskrobać rdze i przetrzeć aby nie było mokrego .potem wcisnąć dobrze zagnieciony klej i po paru minutach jest połączenie. Klej jest jak plastelina i daje się formować po zastygnięciu jest twardy jak kamień .
  • #27 14156048
    sebaele22
    Poziom 30  
    Nie dam rady tego wyciągnąć ponieważ jest to w suficie u sąsiada :-(.
    Gdy ruszam kielichem żeliwnym to to całe się porusza ale gdzie to nie wiem nie chce kopać głębiej :-(.
  • #28 14156071
    asg65
    Poziom 10  
    Dobra daj spokój podejrzewam że to są dwa kolanka i dopiero one wchodzą do pionu ,podłącz się do tego co jest i sprawdz czy aby nie będzie przecieku.
  • #29 14156116
    sebaele22
    Poziom 30  
    Zszedłem do miejsca gdzie jest zakręt ale to zaraz ucieka ponownie w duł tak jak by było to jedno kolano w kształcie piorunu :-)
  • #30 14156176
    asg65
    Poziom 10  
    Tak jak pisałem wcześniej 2 kolana wchodzą do pionu , sam zdecydujesz co zrobić ,ja tylko ci doradzam i pamiętaj aby nie było przecieku do sąsiada.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem montażu brodzika w niewielkim pomieszczeniu, koncentrując się na odpowiednim ułożeniu odpływu do kanalizacji. Użytkownik zapytał, czy rura kanalizacyjna PCV 50 mm musi być umieszczona poniżej syfonu. Odpowiedzi sugerowały, że optymalne jest, aby odpływ był niżej, co zapewnia szybszy spływ wody. Wskazano na konieczność zachowania minimalnego spadku rur, aby uniknąć zatorów. Użytkownik miał trudności z krzywymi podłogami, co utrudniało montaż. Wskazano również na problemy z połączeniem rur żeliwnych i PCV oraz na potrzebę zastosowania odpowiednich uszczelek i klejów, takich jak Poxilina, do zapewnienia szczelności. Użytkownik rozważał różne rozwiązania, w tym zastosowanie trójnika PCV oraz elastycznych połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA