logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

McBook Pro - włącza się, brak obrazu i podświetlenia matrycy

dudinr1 20 Lis 2014 22:37 6258 12
REKLAMA
  • #1 14150265
    dudinr1
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich,
    problem dotyczy MacBook Pro (15-inch, Early 2011).
    Daje wszelkie oznaki życia (dysk się rozkręca, dźwięki systemowe itp) jednak brak obrazu i podświetlenia matrycy.
    Po podłączeniu do monitora zewnętrznego całość działa, więc grafika powinna być sprawna.

Na początku myślałem, że to inwerter, jednak wtedy sam obraz bez podświetlenia powinien być (jeśli w Mcbook'ach jest inaczej wyprowadźcie mnie proszę z błędu)
    Chyba, że bez podświetlenia obraz jest tak ciemny, że nie mam szansy go zobaczyć

Ponieważ nie mam doświadczenia ze sprzętem Apple, a słyszałem że konkretne modele z konkretnych partii czasami cierpią na dość charakterystyczne dolegliwości zwracam się z prośbą o pomoc przy identyfikacji usterki.

Może dla kogoś po poznaniu objawów powód będzie oczywisty.

Pozdrawiam,
    Wojtek

EDIT:
    przed chwilą zgasiłem światło, wlazłem pod kołdrę, włączyłem latarkę w telefonie i zobaczyłem migający "katalog" po środku matrycy. Wychodzi brak obycia z boot'em apple, nie wiedziałem gdzie szukać oznak życia niepodświetlonej matrycy;)

Także prawdopodobnie inwerter, czy ktoś mógłby potwierdzić moją teorię?
  • REKLAMA
  • #2 14150385
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6900
    Starałem sie troszke "pobawić w serwisowanie " McBP , ale jest problem jak pisałem w Link

Czy chodzi o 15" early 2011 ( A1278 or A1286) ?

• #3 14150506
    dudinr1
    Poziom 10  
    Tak chodzi o A1286.
    Zaczynam czytać wątek, który podesłałeś i w pierwszym jego zdaniu jest napisane, że kwestią problemu jest kondensator wysokiej częstotliwości.

Czy wiesz może na ile wiarygodna jest to informacja?
    Czy ten model ma taką właśnie wadę, że bez wyraźnego powodu ten właśnie element zawodzi?

Wątek doczytam do końca, pytam bo widzę że miałeś z tym styczność i może wiesz;) Temat jest dość obszerny.

Link do tematu
  • REKLAMA
  • #4 14150802
    lisek
    Serwisant RTV
    Piszą też o bezpieczniku (2A - 32V in a 402 package) w ok. LED drivera LP8543 na płytce McBP ( A1286 - 2009, Logic Board 820-2533-B/ jest także 820-2565-A)
    * czasem driver LP8550

To ok. fuse z 820-2565-A
  • REKLAMA
  • #5 14176385
    dudinr1
    Poziom 10  
    Rozkręciłem McBooka i po wzrokowych oględzinach płyty głównej (nie robiłem jeszcze pomiarów) zauważyłem dwa podejrzane elementy.

1. 8904C-F Delta 1050C
    Wygląda jakby ktoś przyłożył do niego płaski śrubokręt i w niego uderzył, uszkodzenia obudowy nie wskazują na "spalenie".

2. Nie wiem czy to kwestia spalenia czy niechlujnego wlutowania wymienianego elementu.

Pytanie orientacyjne.
    Ile może kosztować wymiana tych elementów?
    I czy ktoś byłby chętny przyjąć zlecenie ich wymiany, jeśli brak podświetlenia finalnie okaże się właśnie nimi spowodowany.
    Ewentualnie jeśli ktoś zna zaufaną osobę urzędująca na forum to proszę zwrócić jej na ten post uwagę.

Ja nie mam sprzętu, który mógłby mi pozwolić je estetycznie wymienić i choć zdarzało się transformatorówką uC wlutowywać, to ten sprzęt jest sporo droższy niż Atmega na uniwersalnej płytce;)

Pozdrawiam
  • #6 14177572
    lisek
    Serwisant RTV
    Ten pierwszy scalak to prawdopodobnie produkt firmy Delta
    LFE8904C ... is an Ethernet isolation transformer,

coś na wzór
    Link

O drugim coś dopiero w poniedziałek ... wszak mamy weekend.
  • REKLAMA
  • #7 14177683
    dudinr1
    Poziom 10  
    Dzięki lisek za informacje.

To dokładnie ten scalak co napisałeś. Strasznie jestem ciekaw powodu jego uszkodzenia.

Miłego weekend, wszak trwa;)
  • #8 14181206
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    8904C-F Delta 1050C
    Wygląda jakby ktoś przyłożył do niego płaski śrubokręt i w niego uderzył, uszkodzenia obudowy nie wskazują na "spalenie".

Kol. czy to jest twój McB, bo z opisów na początku pisałes o .. coś o logo na ekranie pod kołdrą.
    Skoro na monitorze zewnęrznym działa
    Masz uszkodzenie w " części odpowiedzialnej za całokształt działania od ..do matrycy"
    Tak wygląda ok. złacza LVDS

Dla mnie ten "ułamany róg to " na IC 8904 to raczej uszkodzenie mechaniczne (może sam sobie zrobiłeś, ?) lub poszło jakieś napięcie na niego?
    Może po burzy ...
    Trzeba go spróbować "sprawdzić na ohmy" nie jest trudne bowiem pin"ów nie jest dużo?
    - ponadto sprawdz który pin 8904 idzie na który pin. złacza LVDS.
    Wtedy porównaj z rys. i wyciągnij wnioski.

Poczytaj na początek wszystkie Link_ 76 stron

Ten drugi element z innego foto, to zagadka?
    Nie wiem i nikt z moich kol. nie wie... na ten czas.
    Jak pisałem serwis "jabłuszka " ceni i pilnuje informacji.
  • #9 14181257
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    To pierwsze to transformator separujący do LAN, nie ma związku a usterka mechaniczna obudowy, na razie nie ma sensu zawracać sobie tym głowy, to drugie to bezpiecznik.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #10 14181318
    lisek
    Serwisant RTV

W zielonym kółku może byc bezpiecznik.

Co to za układy (co na nich pisze ) te z znakami zapytania?
  • #11 14181335
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Układ bliżej bezpiecznika to przetwornica zasilania LED w matrycy(inverter) LP8550, następny układ nieistotny, należy dokonać pomiaru co jest na bezpieczniku, sprawdzić tasiemkę matrycy.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #12 14182493
    dudinr1
    Poziom 10  
    Laptop nie jest mój.
    Jak napisałem w pierwszym poście w części edytowanej, że jednak obraz jest na matrycy tylko nie ma podświetlenia. A z powodu braku podświetlenia nie widziałem na początku, że sam obraz jest, zobaczyłem go dopiero w opisanych warunkach;)

Laptop prawdopodobnie pójdzie do mądrzejszych ode mnie, postaram się wydobyć informację co było bezpośrednią przyczyną braku podświetlenia i podać ją w temacie.
  • #13 14182659
    lisek
    Serwisant RTV
    Jak pisałem
    Cytat:
    Poczytaj na początek wszystkie Link_ 76 stron

Tam opisano walki z brakiem poswietlenia ...na 76 stronach , dużo wycinków z SM o zasilaniu, złaczu i zastosowanych ukłądach.

Bez podstawowych pomiarów (tylko obrazki temacie ) to za dużo niewiadomych.
    Płyty Logic są b. drogie w UE , tanie w USA tylko dostawa do UE to znowu koszty.
    "Prawie na jedno" wychodzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wątek dotyczy problemu z MacBook Pro (15-inch, Early 2011, model A1286), który uruchamia się, ale nie wyświetla obrazu ani podświetlenia matrycy. Użytkownik zauważył, że po podłączeniu do zewnętrznego monitora wszystko działa poprawnie, co sugeruje, że karta graficzna jest sprawna. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące możliwych przyczyn usterki, w tym uszkodzenia kondensatora wysokiej częstotliwości oraz bezpiecznika w układzie LED drivera (LP8543). Użytkownik zidentyfikował dwa podejrzane elementy na płycie głównej, w tym transformator izolacyjny (LFE8904C) oraz bezpiecznik. Wskazano również na możliwość uszkodzenia mechanicznego lub problemów z złączem LVDS. Użytkownik planuje zasięgnąć pomocy specjalisty w celu naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA