logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon S2 IS - czarne zdjęcia, brak obrazu z obiektywu na wyświetlaczu

Obeebok 21 Lis 2014 20:51 3582 6
REKLAMA
  • #1 14152674
    Obeebok
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    W moim Canonie S2 IS coś padło. Na wyświetlaczu czarno (widać tylko wskaźniki), w wizjerze czarno, aparat robi czarne zdjęcia. Poza tym wszystko wydaje się być sprawne. Byłem w serwisie. Za naprawę zaśpiewali 210 zł, więc zrezygnowałem, bo za tyle można ten model kupić w pełni sprawny, a nie ma gwarancji, że za chwilę coś znowu nie padnie. Oczywiście nie ujawnili mi wyniku diagnozy, więc nie wiem, co się schrzaniło.
    Wyczytałem na forum, że to prawdopodobnie padnięta matryca.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic798468.html
    W powyższym temacie piszą o modelu Canon S1, że w autoryzowanych serwisach wymieniają matryce za darmo, ale temat jest stary i nie dotyczy mojego modelu.
    Rozkręcałem już aparat na części pierwsze, więc mógłbym sam podjąć się wymiany tej matrycy.
    Pytania:
    1. Czy rzeczywiście wymiana matrycy najprawdopodobniej załatwi sprawę?
    2. Czy jest jakaś opcja na naprawę darmową w autoryzowanym serwisie Canona?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14153095
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Oczywiście może to być uszkodzony przetwornik obrazu któremu czas się skończył ale w tym modelu takie objawy najczęściej występowały z powodu sklejonych listków migawki. Sprawdź patrząc w obiektyw czy migawka się otwiera. Można tę naprawę wykonać amatorsko, ale z góry uprzedzam że o ile z rozebraniem aparatu nie powinieneś mieć większych problemów, to sam obiektyw jest trudny do rozebrania dla amatora i jeszcze trudniejszy do złożenia. Miałem już kilku klientów którzy przynosili mi modele S1 IS - S3 IS w częściach, bo nie umieli tego poskładać (trzeba zachować odpowiednią kolejność). Jak stwierdzisz że nie dasz rady to pisz na pw.
    PS. Darmowa wymiana matryc w serwisach Canona skończyła się już dobrych parę lat temu ale jakby co to matryce do tego modelu też mam i na pewno nie w jakichś wariackich cenach..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14153524
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Na 99% sklejone listki i na 99% nie poskładasz obiektywu.
  • #4 14153823
    Obeebok
    Poziom 10  
    Rozumiem, że ta cała amatorska naprawa ma polegać na rozebraniu na części obiektywu, ręcznym rozklejeniu listków i złożeniu wszystkiego do kupy?

Jeśli chodzi o demontaż obiektywu, to mam w tym zakresie pewne doświadczenie ;) prawie 5 lat temu miałem problem z kulkami i sprężynkami, które powypadały. Z pomocą forum udało się złożyć wszystko do kupy, więc i tym razem może się uda :)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1530177.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14157919
    mnusz
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Listków migawki nie wystarczy rozkleić. Trzeba je wyjąć i wyczyścić. Inaczej po złożeniu znowu się po krótkim czasie skleją.
  • Pomocny post
    #6 14177749
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Wow. Ulubiona naprawa. Czyszczenie listków migawki.
    Niestety obiektyw należy rozłożyć na części pierwsze. Ale najpierw należy go wydostać z korpusu-to jest najgorsze. Sam obiektyw to już czysta przyjemność. Uwielbiam to czyszczenie listków jak po godzinie rozbierania się do nich dostanę. Czysta przyjemność (nagroda) oczyszczenie nadmiaru oleju z listków.
    A potem jak fajnie działa.
  • REKLAMA
  • #7 15527670
    Obeebok
    Poziom 10  
    Mieliście rację, że to sklejone listki. Udało mi się do nich dostać i wyczyścić. Niestety w trakcie składania wszystkiego do kupy urwałem część taśmy i zdjęcia po wszystkim wychodziły zaśnieżone, więc aparatu się pozbyłem. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aparatem Canon S2 IS, który wyświetla czarny obraz na ekranie i wizjerze, a zdjęcia są również czarne. Po diagnozie w serwisie, użytkownik dowiedział się, że prawdopodobnie uszkodzona jest matryca, jednak koszt naprawy (210 zł) jest zbyt wysoki w porównaniu do ceny zakupu sprawnego modelu. Forumowicze sugerują, że problem może wynikać ze sklejonych listek migawki, co jest częstą usterką w tym modelu. Wskazują, że naprawa może być przeprowadzona amatorsko, ale wymaga ostrożności przy demontażu obiektywu. Użytkownik, mający doświadczenie w naprawach, podjął się czyszczenia listek migawki, jednak w trakcie składania uszkodził taśmę, co doprowadziło do dalszych problemów z aparatem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA