logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Model silnika szczotkowego do szkoły - samoistny rozruch przy napięciu

Weither 22 Lis 2014 15:54 1131 10
REKLAMA
  • #1 14154577
    Weither
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam. Potrzebuje pomocy przy modelu silnika szczotkowego do szkoły.

Model silnika szczotkowego do szkoły - samoistny rozruch przy napięciu

Krótki opis działania:

Do stojaków z miedzi doprowadzone jest napięcie z baterii - teraz jest to "goła" bateria a w przyszłości będą to baterie z koszyka. W stojakach są zrobione pętelki do których jest wsadzona zwojnica. Pod zwojnicą znajduje się magnes.
    Komutatorem są końcówki zwojnicy na których jest zdrapana w połowie emalia.

Tutaj jest rysunek jak wygląda komutator, a tutaj adres do strony gdzie jest to dokładnie opisane.

Tu pojawiają się dwa problemy:
    1. Co zrobić by przy przyłożeniu napięcia zwojnica od razu ruszyła? Kombinowałem z kątem zwojów na zwojnicy(co widać na obrazku), ale średnio mi to wychodziło.
    2. Wydaje mi się, że ten model może szybko kończyć baterie przez zwarcie. Jeśli mam rację to jak temu zaradzić? Dać opór? Jeśli tak to jaki?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14154772
    Weither
    Poziom 12  
    już poprawiam, jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #4 14154776
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Weither napisał:
    . Co zrobić by przy przyłożeniu napięcia zwojnica od razu ruszyła?

Model jest bardzo ułomny, szansa rozruchu jest pod warunkiem że w położeniu spoczynkowym był kontakt na "komutatorze", a po drugie cewką wytwarzała pole tak skierowane by wytwarzało największy moment obrotowy. Czyli kwestia dwu czynników - ustawienia "łysej" części komutatora względem magnetycznej osi cewki oraz wyważenia "wirnika".

Weither napisał:
    Wydaje mi się, że ten model może szybko kończyć baterie przez zwarcie. Jeśli mam rację to jak temu zaradzić? Dać opór? Jeśli tak to jaki?

Zastosować cewkę o wielu zwojach i cieńszym drucie, zasilać ogniwami połączonymi równolegle. Poza tym to model do załączenia na 10 sekund i tyle.
  • #5 14154806
    Weither
    Poziom 12  
    jdubowski napisał:
    Weither napisał:
    Wydaje mi się, że ten model może szybko kończyć baterie przez zwarcie. Jeśli mam rację to jak temu zaradzić? Dać opór? Jeśli tak to jaki?

Zastosować cewkę o wielu zwojach i cieńszym drucie, zasilać ogniwami połączonymi równolegle. Poza tym to model do załączenia na 10 sekund i tyle.

Większa ilość zwojów powoduje wyginanie się drutu pod ciężarem zwojnicy, a cieńszego drutu nie uświadczę w swoim mieście. Co do ogniw połączonych to chcę przymocować koszyk na baterię. Co rozumiesz przez słowa "model do załączenia na 10 sekund"? To, że bateria będzie padać w mgnieniu oka?
  • #6 14154869
    jdubowski
    Weither napisał:
    Większa ilość zwojów powoduje wyginanie się drutu pod ciężarem zwojnicy

"Ośkę" możesz zrobić z grubsze go drutu, byle dać wstawkę izolacyjną pośrodku.

Weither napisał:
    Co do ogniw połączonych to chcę przymocować koszyk na baterię.

Typowe koszyki mają połączenie szeregowe.

Weither napisał:
    Co rozumiesz przez słowa "model do załączenia na 10 sekund"? To, że bateria będzie padać w mgnieniu oka?

Tak, a komutator ulegnie uszkodzeniu - emalia zdrapaniu a pole kontaktowe opaleniu.
  • #7 14154938
    Weither
    Poziom 12  
    jdubowski napisał:

Weither napisał:
    Co rozumiesz przez słowa "model do załączenia na 10 sekund"? To, że bateria będzie padać w mgnieniu oka?

Tak, a komutator ulegnie uszkodzeniu - emalia zdrapaniu a pole kontaktowe opaleniu.

Masz może pomysł jak udoskonalić ten model tak, by się nie psuł?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 14155008
    jdubowski
    Weither napisał:
    Masz może pomysł jak udoskonalić ten model?

Ośkę zrobić z listewki modelarskiej, na końcach wbić gwózdki bez łebków i łożyskować w napunktowanych taśmach stalowych. Inny dobry materiał na ośkę to szprycha rowerowa. Zastosować normalny komutator z dwoma działkami - albo tarczowy z wytrawionej płytki, albo bębnowy (na przykład z korka) z naklejonymi działkami z blaszki.
    Zobacz:
    http://khmertube.khmerelite.ws/index.php/view...v4&searchsub=Model%20of%20a%20DC%20motor%20#1. Model silnika elektrycznego #1
  • #9 14155547
    Weither
    Poziom 12  
    Wiesz może gdzie znajdę sposób budowy tego silnika z filmu?
  • Pomocny post
    #10 14155664
    jdubowski
    Weither napisał:
    Wiesz może gdzie znajdę sposób budowy tego silnika z filmu?

Nie wiem, ale filmik + znajomość teorii chyba starczy...
  • #11 14155667
    Weither
    Poziom 12  
    ok śliczne dzięki zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w budowie modelu silnika szczotkowego do szkoły, który ma działać przy napięciu z baterii. Opisuje konstrukcję zwojnicy umieszczonej w stojakach miedzianych oraz problemy z rozruchem i szybkim wyczerpywaniem baterii. Odpowiedzi sugerują, że kluczowe jest odpowiednie ustawienie komutatora oraz wyważenie wirnika. Proponowane są różne materiały na ośkę oraz konstrukcje komutatora, takie jak tarczowy lub bębnowy. Użytkownik dopytuje o sposoby na udoskonalenie modelu, aby uniknąć uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA