logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baotian 4T - Dławienie się silnika, brak wysokich obrotów po remoncie

krysti1344 23 Lis 2014 12:45 3540 18
REKLAMA
  • #1 14157409
    krysti1344
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam, a więc w skrócie jakieś parę miesięcy temu zaczął mi się dławić i pół silnika poszło do remontu, takie jak łożysko na wale, tłok, szlif cylindra. Przed tym nie chciał wchodzić na obroty powyżej 5tyś. Prędkość to ma może z 30-40 na równej a z górki ile poleci to poleci i wtedy też się obroty powolutku zwiększają. Wszystko jest dobrze założone, wyregulowane zawory, filtr paliwa na nowy bo był syf, powietrza -czyszczony ,gaźnik również. Na świecy jest czarny osad po wyciągnięciu po jeździe ale gaźnik jest dobrze wyregulowany. Kable jak patrzałem też są dobre. Więc nie wiem co może być jak myślicie moduł? Wymiana na nową świece albo wymienić gaźnik, chociaż był dobrze czyszczony?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14157446
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Czy po tym remoncie silnik był właściwie dotarty. Właściwa regulacja gaźnika oraz udrożnione dysze i kanaliki mają niewątpliwy wpływ na pracę silnika (a czarny kolor elektrod świecy nie świadczy dobrze o Twoim wysiłku). Moduł podmień na próbę i sprawdź ciśnienie w cylindrze.
  • #3 14157495
    krysti1344
    Poziom 8  
    Właściwie to jeszcze go docieram ,kilka set km już zrobiłem jeszcze troszkę i powinno być ok ,gaźnik jest wyrególowany ,wcześniej też był i tak samo było z tymi obrotami nie chciał się wkręcić na wyższe .No chyba że z górki to jakoś powoli się wkręcał ale górka musiała być stroma .Niedawno jeszcze sprawdzaliśmy dysze i było wszystko ok .Świeca nie była wymieniana jakieś hmm 10tyś/km mam już przejechane na nim około 16tyś .Możliwe że ona już odmawia współpracy , dzisiaj chyba za bardzo nie będę miał jak podmienić ( niedziela ) ale spróbuje skombinować świece

@stopniowo tak malały obroty na początku 10tyś max za jakiś czas około tygodnia, 8 ,pożniej około tygodnia 7 itd,6 aż w końcu doszło do 5 i jazda 35-40
  • #5 14161553
    krysti1344
    Poziom 8  
    Dzisiaj wymieniłem świece na nową i nic nie podziałało. Próbowałem jeszcze kupić moduł, ale kupiłem nie ten co trzeba i nie chciał odpalić, jutro zajdę i kupie prawidłowy, bo czasu nie było.
    ^Up mam nadzieje że chodzi o stopkę, wchodzi na trochę wyższe gdzieś 8tyś może trochę większe, ale czasem chwile się utrzyma na nich. Czasem się dusi i zwalnia obroty, później znów do ponad 8 tysięcy i zwalnia obroty, jak trzymam na full gazie.

Ciśnienie jest ok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14161716
    otton41
    Poziom 11  
    Sprawdził bym dysze wolnych obrotów tam jest bardzo mały otwór trudno nawet
    dostrzec że jest przytkany, ewentualnie połączenia przewodów magneto-moduł
    bywa że słabo się trzymają.
  • REKLAMA
  • #7 14161764
    krysti1344
    Poziom 8  
    otton41 napisał:
    Sprawdził bym dysze wolnych obrotów tam jest bardzo mały otwór trudno nawet
    dostrzec że jest przytkany, ewentualnie połączenia przewodów magneto-moduł
    bywa że słabo się trzymają.

Dysze były sprawdzane i czyszczony cały gaźnik :) filtr paliwa był wymieniany bo był zatkany. Był wymieniane łożysko na wale i i praktycznie pół silnika, więc te przewody są dobre :)
  • #8 14161794
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1425
    Wyreguluj luzy na zaworach.
  • #9 14161804
    krysti1344
    Poziom 8  
    Megawe napisał:
    Wyreguluj luzy na zaworach.

Wyregulowane :)

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Macie jakieś pomysły ? czy raczej dobrze podejrzewam o to moduł ?
  • REKLAMA
  • #10 14162688
    otton41
    Poziom 11  
    Wypadało by sprawdzić jeszcze zawór podciśnieniowy paliwa a zwłaszcza
    przewód (wężyk) podający podciśnienie na zawór. Zdjąć z kolektora ssącego
    i zassać ustami, paliwo powinno zacząć cieknąć z wężyka dolotowego do gaźnika.
    Przy złych luzach na zaworach są trudności przede wszystkim z odpaleniem ale
    jak już "zagada" to jakoś tam chodzi, ja ustawiam po 0,04 na obydwu. No i ten
    moduł byłby do sprawdzenia najlepiej przez podmianę.
  • #11 14162789
    krysti1344
    Poziom 8  
    otton41 napisał:
    Wypadało by sprawdzić jeszcze zawór podciśnieniowy paliwa a zwłaszcza
    przewód (wężyk) podający podciśnienie na zawór. Zdjąć z kolektora ssącego
    i zassać ustami, paliwo powinno zacząć cieknąć z wężyka dolotowego do gaźnika.
    Przy złych luzach na zaworach są trudności przede wszystkim z odpaleniem ale
    jak już "zagada" to jakoś tam chodzi, ja ustawiam po 0,04 na obydwu. No i ten
    moduł byłby do sprawdzenia najlepiej przez podmianę.

Przeglądałem go jeszcze dzisiaj ten wężyk czy nie ma żadnej malutkiej dziurki ani nie jest uszkodzony .Wygląda że jest dobrze .jeżeli chodzi o sprawdzenie czy dobrze cieknie paliwo to bym jutro już sprawdził na spokojnie :) .Akurat to odpala za strzałem no chyba że akumulator padnięty :P .Ja luz mam na 0,05 i 0,06-0,07 na drugim.Więc możliwe że to moduł .
    Jeszcze co do sprawy , to nie tak się dusi jak by miało mu zabraknąć paliwa , tylko jak dojdzie na początku przy odpaleniu ,i ruszam na całej manetce to do 6tysiecy dojdzie a później tak jak by hamował a nie dusił , jak dalej tak samo trzymam to jest na niskich obrotach około 3-4tysiecy . jak puszcze manetkę i dodam leciutko gazu to jakoś do tych 5 tysięcy dojdzie .Leciutko tak na 1/4 trzymam manetkę to pojedzie około 35-40 km/h

Witam tak więc dzisiaj byłem po moduł, jednak jak to sprzedawca mówił , to nie będzie moduł a zawory najprędzej bo trochę klekoczą , więc jestem w kropce .Jednak również założyłem dzisiaj stary pasek napędowy i o dziwo lepiej chodził , większe obroty miał lepszą odrobinę prędkość ale to raczej z zużycia. Na prostej też za bardzo nie wchodził kilka razy trzeba było. Manetka poruszać. A tak to z górki nawet jako tako wchodził .Sprawdzę jeszcze raz te zawory możliwe ze to one a jak nie to już opadam
  • #12 14168434
    krysti1344
    Poziom 8  
    Dzisiaj jeszcze raz dokładnie wszystko obejrzałem, zauważyłem luzy na łańcuszku rozrządu. Chodzi na każdą stronę jak by miał walnięte łożysko, czy to może być tego przyczyną że źle są wyregulowane zawory?
  • #13 14193077
    krysti1344
    Poziom 8  
    Jednak to nie to miałem trociny w baku przeczyściłem , filtr i gażnik też i dalej nic . Już nie wiem co może być troche gazu mocniej dodam to tak jak by było szarpnięcie i wraca na te 35-40km i tak ciągle jak bynie wiem się ślizgało albo blokowało
  • #14 14247989
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Ocena: 223
    Kolego sprubój wywalic filtr paliwa mialem kilka razy niby a okazał sie szmelc cisnienie mierzyłes ile ma ???
  • #15 14248205
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2780
    A ja dla odmiany proponuję sprawdzić wydech. Może próba bez tłumika?
    Te luzy na łańcuchu rozrządu też mi się nie podobają.
  • #16 14307467
    krysti1344
    Poziom 8  
    RafalGT2 napisał:
    Kolego sprubój wywalic filtr paliwa mialem kilka razy niby a okazał sie szmelc cisnienie mierzyłes ile ma ???

Tamten stary to był czyszczony i nic i wymieniłem na nowy podobny do tamtego wielkością :)
    a co do ciśnienia to nie sprawdzałem bo nie miałem jak ale kumpel się zna i robił próbe ręką i powiedział że jest w miare ok :)

Dodano po 4 [minuty]:

jack63 napisał:
    A ja dla odmiany proponuję sprawdzić wydech. Może próba bez tłumika?
    Te luzy na łańcuchu rozrządu też mi się nie podobają.

Hmm teraz jak mi to mówisz to hmm pamiętam jak składałem go to był bez wydechu i wchodził chyba na obroty jakoś i zaraz założyłem tłumik , hmm sprawdze go jak jutro będe miał czas po szkole .Fakt nie powinno być luzów ale one to chyba nie zabardzo jeszcze przeszkadzają ?
  • #17 14312190
    Patrick345
    Poziom 10  
    Gdy tylne koło jest w górze wkręca się na obroty? Sprawdź rolki w wariatorze
  • #18 14320328
    krysti1344
    Poziom 8  
    Patrick345 napisał:
    Gdy tylne koło jest w górze wkręca się na obroty? Sprawdź rolki w wariatorze

Wkręca się gdzieś na 8 tys i zmniejszają się do np 6 i do 8 i tak ciągle, na pełnej manetce, chyba że leciutko przytrzymam na 5-6 tysiącach to jakoś trzyma. Sprawdzę bo wario z rolkami nowe, może przez to?
  • #19 14336690
    krysti1344
    Poziom 8  
    Rolki jeszcze w miare wyglądają ,troche ten pasek lata (troche szeroki jest ) i na sprzegle jest troche przekrzywione od odkręcania śruby od wariatora ( metodą kluczem o sprzęgło ).Hmm jeszcze zauważyłem że mam inną śrubkę od mieszanki paliwo-powietrze . Jakaś taka grubsza , wcześniej mi wypadała i była chyba Ciągle wkręcona na maxa żeby nie wypadała .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Baotian 4T, który po remoncie (wymiana łożyska, tłoka, szlif cylindra) ma trudności z osiągnięciem wysokich obrotów (powyżej 5 tys. RPM) oraz dławienie się podczas jazdy. Po remoncie silnik był dotarty, a gaźnik i filtry paliwa zostały wyczyszczone i wymienione. Użytkownik zauważył czarny osad na świecy zapłonowej, co sugeruje problemy z mieszanką paliwowo-powietrzną. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak niewłaściwa regulacja gaźnika, problemy z modułem zapłonowym, luzy na zaworach, a także sprawdzenie układu paliwowego i wydechowego. Użytkownik wymienił świecę, ale problem nadal występuje. Dodatkowo, zauważono luzy na łańcuszku rozrządu, co może wpływać na działanie silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA