Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung UE37D5000 - Brak działania, miga dioda standby.

Jakubek123 23 Nov 2014 18:31 5457 6
    Jakubek123
    Level 20  
    Witam,
    mam problem w TV jak w temacie. Przejrzałem elektrodę, znalazłem trening manual oraz troubleshooting do podobnego modelu.
    Płyta główna BN41-01747(a) (na naklejce BN94-05392B)
    Zasilacz BN44-00473B
    Objaw: Po podłączeniu do sieci dioda STANDBY świeci się na czerwono. Po dotknięciu POWER ON dioda mignie 5 razy i gaśnie. Po odpięciu wiązki zasilającej od płyty głównej włącza się podświetlenie. Zakładam że zasilacz jest sprawny. Wszystkie napięcia prawidłowe. Na nóżce 13 z zasilacza (Power On/Off) gdy podłączona płyta główna jest około 3,5V. Napięcia zasilające poszczególne bloki na płycie głównej OK (1,5V/3,3V/5V/13V) - zasilanie procesora,eprom,flash,micom itp. Na T-CON nie wychodzi nic. Jedyne co zauważyłem to dość mocno grzeją się stabilizatory IC206 (78M09A) oraz IC706 - oznaczenie obok to np. IC206_T5V. Ten dziewięciowoltowy zasila IC706 (1117z) z którego wychodzi 5V. Główny procesor to SEMS23.
    Pokusiłem się o delikatny reflow procesora niestety bez zmian.
    Czy jest coś jeszcze co mogę sprawdzić? Wszystko wskazuje na uszkodzenie płyty głównej (głównego procesora) - i z tym mam dwa pytania. Czy można zaadaptować inną płytę do tej matrycy (LD370BGB-C1) z innego modelu (np. 40D5000) ? Czy sens jest wymieniać główny procesor (znalazłem na e-bayu za około 40 zł na nasze) ?
    Ewentualnie czy ktoś ma na sprzedaż taką sprawną płytę?
    Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki - Pozdrawiam Jakub
    baki
    Level 20  
    Nie wiadomo czy procek jest uszkodzony.Dioda mignie 5x i gaśnie i co sprawdziłeś pilotem czy jak np robisz głośniej to pulsuje? , czy da się wyłączyć z pilota?
    Może reszta działa a blokowane jest tylko podświetlenie matrycy. Odłącz kabel lvds
    od t-cona i włącz ponownie - jak się zachowa. Płyta z 40d5000 może podejść musisz sprawdzić zasilanie na t-con czy jsst takie same,a w trybie serwisowym wybrać panel37".

Pozdr.
    Jakubek123
    Level 20  
    Po włączeniu jak dioda już zgaśnie nie reaguje na nic. Ani na pilota, ani na żaden przycisk z panelu przedniego. Do standby można jedynie powrócić poprzez odłączenie zasilania sieciowego. T-con odłączałem, ale nic to nie zmienia.
    Zastanawia mnie fakt że TV padł nagle. Chyba mimo wszystko zaryzykuję wymiane tego układu, napiszę jaki jest efekt.
    Top Serwis
    Level 24  
    Jest na tej płycie Winbond 25.... ?? A w nim bootloader.
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    Po podłączeniu do sieci dioda STANDBY świeci się na czerwono.
    Po dotknięciu POWER ON dioda mignie 5 razy i gaśnie.
    Po odpięciu wiązki zasilającej od płyty głównej włącza się podświetlenie. Zakładam że zasilacz jest sprawny. Wszystkie napięcia prawidłowe.
    Na T-con nie wychodzi nic.

Zakładasz , że napięcia na zlaczach PSU prawidłowe !? > czy je mierzyłeś.?

Link_ ten kol. wymienił MB

Pod matrycę od AUO (LD370BGB-C1) masz taki T-con T315HW04 (31T09-COM)
    Samsung UE37D5000 - Brak działania, miga dioda standby.

POczytaj na ?? stronach może znajdziesz odpowiedz Link

Z bardzo dużym prawdopodobieństwem "umarł wsad " w sub_Micom WT61P805/ lub mu podobnym. ( wsady w postaci pliku HEX, ZXY_XX_EU_0015_N.hex )
    Na Link_ na ponad 100str. opisano walki co i jak można ? naprawić?!
    Coś było też na samygo.com
    * czasem się uda.

Powodzenia.
    Jakubek123
    Level 20  
    Top Serwis wrote:
    Jest na tej płycie Winbond 25.... ?? A w nim bootloader.

Dziękuję kolego, to słuszna uwaga. Jest 25Q40BVSIP. To jest jakaś droga.. Obok ma nawet miejsce na wlutowanie pinów do programowania.

Dziękuję kolego lisek, poczytam trochę o tym, spróbuję powalczyć. Napięcia pomierzyłem dlatego tak napisałem. Micom to WT61P805. T-con jest zupełnie inny, dorzucę później zdjęcie. Wiadomo że najprostszym rozwiązaniem jest wymiana płyty głównej ale chciałoby się poznać przyczynę takiego uszkodzenia :)
    Jakubek123
    Level 20  
    Ok, minęło trochę czasu ale w końcu dostałem układy. Po wymianie TV śmiga już 4 godzinę. Uszkodzony był SEMS23. Gdyby ktoś szukał kupiłem dwa,jeden mam w zapasie. Temat zamykam.