logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AIRUT - Schemat podłączenia silnika asynchronicznego 1 faza

yenaldushi 29 Lis 2014 17:15 2829 9
REKLAMA
  • #1 14176366
    yenaldushi
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam,
    Z góry chcę nadmienić, że spędziłem już trochę czasu nad tym problemem i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, dlatego też piszę tutaj.

Posiadam ja silnik asynchroniczny o mocy 1,1 kW na napięcie 220V produkcji prawdopodobnie ZSRR marki AIRUT. Do pracy potrzebuje on 2-ch kondensatorów; rozruchowego 130µF/330V i pracy 25µF/400V.

Przeglądając "Internety" w poszukiwaniu podłączenia owego silnika pod 230V natrafiłem na mnóstwo sposobów przy użyciu 1 czy 2-ch kondensatorów jednak jak zauważyłem wszystkie pokazane tam silniki miały w puszce 4-6 zacisków (były to chyba początki i końce uzwojeń), natomiast silnik mój posiada tylko 3 przewody oznaczone odpowiednio U, V, W.

Na płytce narysowane są schematy podłączeń w trójkąt oraz gwiazdę, jednak wydaje mi się, że dotyczą one podłączenia na 3 fazy (?).

Dodam też, że kondensatorów nie było razem z silnikiem, dlatego też oznaczenia na płytce przy zaciskach (C1, C2 itd) nic mi nie mówią.

Przechodząc do sedna. Czy byłby ktoś w stanie pokazać/ napisać mi w jaki sposób podłączyć ten silnik do sieci 230V?
  • REKLAMA
  • #2 14176674
    Hofiq
    Poziom 2  
    Nie będzie to silnik trójfazowy z zwartymi uzwojeniami wewnątrz stojana w gwiazdę (w trójkąt się nie spotkałem)?
  • REKLAMA
  • #3 14176867
    yenaldushi
    Poziom 14  
    Mierzyłem rezystancję między każdym z 3 złącz i wychodziło za każdym razem po 7 Ohm. Tak wywnioskowałem, że jest podłączone w trójkąt...
  • #4 14176937
    Hofiq
    Poziom 2  
    Tak czy owak faze dajesz np na U, zero na V i kondensator, z kondensatora na W i masz. Pamiętaj żeby dobrać kondensator o odpowiedniej pojemności aby silnik wystartował i nadmiernie się nie grzał.
  • REKLAMA
  • #5 14177227
    yenaldushi
    Poziom 14  
    Rozumiem, że pojemności kondensatorów takie jak na tabliczce znamionowej będą odpowiednie?
  • #6 14177330
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1550
    yenaldushi napisał:
    Mierzyłem rezystancję między każdym z 3 złącz i wychodziło za każdym razem po 7 Ohm
    Hofiq napisał:
    Tak czy owak faze dajesz np na U, zero na V i kondensator, z kondensatora na W i masz.

Kolego co ty piszesz które uzwojenie jest rozruchowe a które jest robocze że doradzasz tak podłączenie .Pokrywka silnika jest w ogóle z silnika trójfazowego.
  • #7 14177534
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Ocena: 111
    Silnik jest trójfazowy, a tabliczka znamionowa nie jest od tego silnika. Wystarczy spojrzeć na nity to raz, po drugie równe są rezystancje uzwojeń i po trzecie oznaczenia wyprowadzonych końcówek U, V, W.
  • #8 14178393
    Hofiq
    Poziom 2  
    Dokładnie tak, silnik jest trójfazowy, połączenia są wykonane wewnątrz stojana. Kolega chce podłączyć silnik do sieci jednofazowej dlatego należy dołączyć kondensator jak pisałem wcześniej.
  • REKLAMA
  • #9 14178886
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1550
    Hofiq napisał:
    Rozumiem, że pojemności kondensatorów takie jak na tabliczce znamionowej będą odpowiednie?

Tylko że kolega cię nie zrozumiał a tyś nie zareagował.
  • #10 14179749
    yenaldushi
    Poziom 14  
    Szukając czegoś innego natknąłem się na ten temat.
    Dotyczy on tego samego silnika i autor napisał, że silnik działa przy podłączeniu z kondensatorami (właściwie kondensatorem). Sądzę więc, że temat jest wyczerpany.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada silnik asynchroniczny 1,1 kW na 220V marki AIRUT, który wymaga dwóch kondensatorów: rozruchowego 130μF/330V i roboczego 25μF/400V. W trakcie poszukiwań schematu podłączenia silnika do sieci jednofazowej, zauważył, że jego silnik ma tylko trzy przewody (U, V, W), co różni się od typowych silników z większą liczbą zacisków. Użytkownicy forum sugerują, że silnik może być trójfazowy, a połączenia wewnętrzne są wykonane w gwiazdę. Wskazano, że do podłączenia do sieci jednofazowej należy zastosować kondensator, aby silnik mógł wystartować bez przegrzewania. Użytkownik znalazł również potwierdzenie, że silnik działa z odpowiednimi kondensatorami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA