logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus c 360 - skrzynia biegów jakie dopuszczalne zużycie kół zębatych?

pioter777 29 Lis 2014 22:24 10101 7
REKLAMA
  • #1 14177456
    pioter777
    Poziom 10  
    Ocena: 33
    Witam, mam pytanko .Zdjąłem pokrywę skrzyni przy okazji innego remontu i okazuje się że kilka kół ma przytarte zęby od boków najbardziej dolne 3 biegu i przesuwne 2 w tych dwóch ubytek będzie z 10 do 20 procent.Dodam że skrzynia pracuje ok biegi ładnie wchodzą nie wyskakują nie zakleszczają się.Być może jedynie na 3 w czasie orki pod obciążeniem coś lekko chrobocze ale pewien nie jestem bo bardzo cicho i silnik zagłusza.
    Pytanie brzmi zostawić to tak czy planować remont?Rozsypie się czy wytrzyma ze 20 lat?Robię poniżej 100mtg na rok.Co o tym myślicie?
    Załączniki:
    • Ursus c 360 - skrzynia biegów jakie dopuszczalne zużycie kół zębatych? 2014-11-30_11_48_19.jpg (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14177504
    extremalny
    Poziom 12  
    W instrukcji od podobnej skrzyni (białoruskiej) pisze że ubytek, wyszczerbienie zębów dopuszczalne do 20 procent. Wymień.
  • REKLAMA
  • #3 14178774
    seweryn7701
    Specjalista Maszyny Rolnicze
    Ocena: 1390
    Normalnie jeździ się do póki nie zaczną biegi wyskakiwać. 60-ka to ciągnik w którym nic nie wymienia się na zapas. Dopiero jak się rozleci.
  • #4 14178870
    pioter777
    Poziom 10  
    Dzięki panowie to jednak zostawię to w spokoju.A jeszcze jedno bo wyczaiłem luz poprzeczny między wałkiem głównym a sprzęgłowym(0,5-1mm) w miejscu łożyska igiełkowego pomogła by coś wymiana tych 23 igiełek czy lepiej nie dotykać?Mam wyjęty mechanizm różnicowy więc wymiana poszła by raczej szybko,tak myślę.
  • #5 14179651
    seweryn7701
    Masz na górze to zrób. Ogólnie w każdym łożysku najbardziej ścierają się wałki, kulki czy igiełki.
    Wymień na nowe.
  • REKLAMA
  • #6 14180466
    pioter777
    Poziom 10  
    Kurcze jeszcze jeden problem policzyłem zęby w zwolnicach i jedna jest od 40(stary typ) druga od 60(nowy) mam je uszczelnić bo cieknie ale teraz to już nie wiem czy tak może zostać ?Czy mech. różnicowy bardzo cierpi z tego powodu?
  • Pomocny post
    #7 14181820
    seweryn7701
    Satelity w koszu mogą się bardziej zużywać. Głownie jazda po asfalcie z dużym ciężarem. W polu bym się niczym nie przejmował. Jeśli ciągnik jeździ nie wiele to życia braknie by to zużyć.
  • REKLAMA
  • #8 14712351
    donrafał
    Poziom 11  
    Ocena: 49
    jeden ząb tyle nie zrobi
    więcej dają rożnie zużyte opony

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące dopuszczalnego zużycia kół zębatych w skrzyni biegów Ursus C 360, zauważając, że kilka zębów jest przytartych, a ubytek wynosi od 10 do 20 procent. Otrzymał odpowiedzi sugerujące, że dopuszczalne zużycie wynosi do 20 procent, a skrzynia może działać do momentu, gdy biegi zaczynają wyskakiwać. Użytkownik zdecydował się na pozostawienie skrzyni w obecnym stanie, ale zadał dodatkowe pytanie o luz poprzeczny między wałkiem głównym a sprzęgłowym oraz o wymianę igiełek w łożysku. Odpowiedzi wskazały, że wymiana igiełek jest zalecana. Użytkownik zauważył również różnice w zębach w zwolnicach i obawy dotyczące ich wpływu na mechanizm różnicowy, na co odpowiedzi sugerowały, że nie powinno to znacząco wpłynąć na jego działanie, zwłaszcza przy niewielkim użytkowaniu ciągnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA