Czlowieklasu napisał: Ja niestety nie posiadam takiej wiedzy aby znacząco pomóc w problemie, a co gorsze sam poproszę o pomoc ( nie chciałem zakładać nowego tematu) i dlatego przepraszam że spróbuje wepchać się z własmym problemem. Nadpaliły mi się wczoraj kable z zasilacza, a dokładnie końcówkiw we wtyczce do płyty głównej. Nadpaliły się wszystkie (i tylko) czerwone. Kupiłem nowy zasilacz Modecom Feel 300ATX (stary był taki sam tylko starszej generacji) i boję się że może mi się znowu spalić. Zastanawia mnie od czego są kabelki koloru czerwonego (aby jakoś zapobiec przyczynie kłopotu). Za pomoc z góry dziękuję.
Witam!
... jeśli masz skaner lub aparat zrób fotkę dobrej jakości i poślij mi na PW , w ten czas jednoznacznie odpowiem Ci na Twe wątpliwości co do tych kabelków .
Jako że najprawdopodobniej nie podałeś prawidłowej wersji zasilacza ( modelu )
Jeżeli natomiast co do koloru czerwonego według Twej wersji jest to napięcie +5V ( zakładam że taki sam kolor masz na wtyku jaki podpinasz do dysku HDD ( +5V czerwony , 2x czarny GND i żółty +12V ).
Natomiast za zaistniałą sytuację u Ciebie w poprzednim zasilaczu mogły mieć pewne czynniki .
Za duży pobór na tej linii , słabe styki pomiędzy wtykiem , a gniazdem oraz za cienkie kable po miedzy zasilaczem i gniazdem .
Pozdrawiam