logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić stabilność zasilacza ColorsIT 350 WAT? Szukam programu do testów

xray007 07 Maj 2005 16:54 1758 10
REKLAMA
  • #1 1470139
    xray007
    Poziom 14  
    Jak mozna sprawdzic swoj zasilacz pod wzgledem stabilnosci czy jest do tego jakis program?
    Niestety nie moglem nic znalesc na googlach eh
    Posiadam zasilacz taki jak w opisie...

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 1470166
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    w SpeedFanie masz pomiar napięć, razem z tym pomęcz troche system (Prime95, jakieś benchmarki...)
  • #3 1470711
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3809
    Witam ! ... nic żaden program nie będzie wiarygodny jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do poprawności napięć na tym zasilaczu , a sądzę że właśnie je masz!
    Tylko miernik lub inaczej pomiary wykonane nim mogą być w miarę wiarygodne lecz nie tak do końca .
    Pytałeś o pomiary programami więc załączam kilka z nich z nazwy jako ogólnie dostępne !
    SiSoftware Sandra Standard Lite 2005
    MotherBoardMonitor
    Everest
    Aida
    Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #4 1471784
    xray007
    Poziom 14  
    Aidy32 uzywam caly czas...tylko chcialem sie dowiedziec jak powinny wygladac te napiecia. Aktualnie mam:

Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.52 V
    +2.5 V 2.46 V
    +3.3 V 3.28 V
    +5 V 4.97 V
    +12 V 12.48 V
    +3.3 V podczas wstrzymania pracy 3.38 V
    +5 V podczas wstrzymania pracy 5.05 V
    VBAT baterii CMOS 2.03 V
  • REKLAMA
  • #5 1471830
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Napiecia pokazane przez Aida32 (nowszą wersja jej jest Everest Home), nie są nigdy wiarygodne. Zawsze są przekłamania. Weż miernik i sprawdz +12V oraz +5V. Jak na razie z tego co piszesz to "+12 V 12.48 V " jest na granicy (11.5V do 12.5V) Jeżeli napięcie jest za niskie lub za wysokie, to takie podzespoły mogą działać nie stabilnie (np. HDD). Co do samego zasilacza, to wiele osób ma o nich złe zdanie. Na komputerze przetestujesz jedynie aktualną sprawność komputera, a zasilacz nie za bardzo. Musisz wziąć miernik i sprawdzić wszystkie napięcia pod dużym obciążeniem (żarówki samochodowe) nierząc wszystkie napieca +5V, +12V, +3.3V. Napięcia powinny być stabilne nawet przy duzym obciążeniu. Chociaż komputer to bardzo duże ociązenie, to jednak nie sprawdzisz wszystkicj napieć miernikiem bo są we wtyczce.
  • REKLAMA
  • #6 1483558
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1483605
    Agentlos
    Poziom 25  
    Musisz poszujać rozpiski wtyku ATX w instrukcji od MB lub w necie. Kolory nie zawsze są takie same, bo nie kady producent stosuje takie same. Ja mam Modecome Feel LC-300W i nie mam opisu kolorów na naklejce znamieniowej, zato na innym zasilaczy MAXPOWER 300W opisy kabli były.
  • #8 1483995
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3809
    Czlowieklasu napisał:
    Ja niestety nie posiadam takiej wiedzy aby znacząco pomóc w problemie, a co gorsze sam poproszę o pomoc ( nie chciałem zakładać nowego tematu) i dlatego przepraszam że spróbuje wepchać się z własmym problemem. Nadpaliły mi się wczoraj kable z zasilacza, a dokładnie końcówkiw we wtyczce do płyty głównej. Nadpaliły się wszystkie (i tylko) czerwone. Kupiłem nowy zasilacz Modecom Feel 300ATX (stary był taki sam tylko starszej generacji) i boję się że może mi się znowu spalić. Zastanawia mnie od czego są kabelki koloru czerwonego (aby jakoś zapobiec przyczynie kłopotu). Za pomoc z góry dziękuję.

Witam! ... jeśli masz skaner lub aparat zrób fotkę dobrej jakości i poślij mi na PW , w ten czas jednoznacznie odpowiem Ci na Twe wątpliwości co do tych kabelków .
    Jako że najprawdopodobniej nie podałeś prawidłowej wersji zasilacza ( modelu )
    Jeżeli natomiast co do koloru czerwonego według Twej wersji jest to napięcie +5V ( zakładam że taki sam kolor masz na wtyku jaki podpinasz do dysku HDD ( +5V czerwony , 2x czarny GND i żółty +12V ).
    Natomiast za zaistniałą sytuację u Ciebie w poprzednim zasilaczu mogły mieć pewne czynniki .
    Za duży pobór na tej linii , słabe styki pomiędzy wtykiem , a gniazdem oraz za cienkie kable po miedzy zasilaczem i gniazdem .
    Pozdrawiam
  • #9 1486104
    xray007
    Poziom 14  
    Po zamontowaniu 2 dodatkowych wentylatorow w obudowe napiecie mi troche "podskoczylo":

Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.52 V
    +2.5 V 2.46 V
    +3.3 V 3.30 V
    +5 V 5.00 V
    +12 V 12.54 V
    +3.3 V podczas wstrzymania pracy 3.39 V
    +5 V podczas wstrzymania pracy 5.08 V
    VBAT baterii CMOS 2.03 V

12.54 miesci sie jeszcze w norme, co? ;-)

Bo wiem ze nie mam za rewelacyjnego zasilacza...ale narazie nie bede go wymienial.
  • #10 1486205
    Agentlos
    Poziom 25  
    Mierzyłeś to miernikiem czy to kopia z programu?
  • #11 1486229
    xray007
    Poziom 14  
    Kopia z programu :-(

Miernik moze uda mi sie zalatwic jutro, jesli kolega go znajdzie w garazu :P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod sprawdzania stabilności zasilacza ColorsIT 350 W. Zalecane jest monitorowanie napięć za pomocą programów takich jak Aida32, Everest, SiSoftware Sandra, MotherBoardMonitor, jednak pomiary programowe są niedokładne i mogą zawierać przekłamania. Najbardziej wiarygodne są pomiary multimetrem pod obciążeniem, np. z użyciem żarówek samochodowych, aby ocenić stabilność napięć +3.3 V, +5 V i +12 V. Napięcia powinny mieścić się w normach (np. +12 V w zakresie 11.5–12.5 V). Przykładowe odczyty napięć z programu Aida32 wskazują wartości mieszczące się w normie, choć zasilacz nie jest wysokiej klasy. Wskazano, że testowanie zasilacza wyłącznie programowo nie daje pełnej oceny jego stanu. Wątek porusza także problem nadpalenia czerwonych kabli w wtyczce ATX, które odpowiadają za linię +5 V, co może wynikać z przeciążenia, słabych styków lub zbyt cienkich przewodów. Zaleca się sprawdzenie schematów wtyczek w instrukcji płyty głównej lub zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA