logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ostrzeżenia i powiadomienia z programu HD tune- objaśnienie min spin retry count

Jarod97 30 Lis 2014 18:39 1563 8
REKLAMA
  • #1 14179732
    Jarod97
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam,
    Wyjaśni mi ktoś te ostrzeżenia i powiadomienia z programu HD tune ?
    Sprzęt:
    Zasilacz Aercol 450W
    Karta HD 6700
    Procesor Quad q8300
    Ze sprzętu coś jeszcze was interesuje ?
    Załączniki:
    • Ostrzeżenia i powiadomienia z programu HD tune- objaśnienie min spin retry count Przechwytywanie5.JPG (70.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ostrzeżenia i powiadomienia z programu HD tune- objaśnienie min spin retry count Przechwytywanie4.JPG (69.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ostrzeżenia i powiadomienia z programu HD tune- objaśnienie min spin retry count Przechwytywanie2.JPG (70.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ostrzeżenia i powiadomienia z programu HD tune- objaśnienie min spin retry count Przechwytywanie1.JPG (72.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 14179851
    Jarod97
    Poziom 14  
    Teraz jest tego troszke wiecej.
    Chyba problem z zasilaniem.
    Ma to jakiś ogromny negatywny wpływ na dysk ?

Troszkę mnie to dziwi bo dysk ma mały pobór prądu.
    Co robić?
    Załączniki:
    • Ostrzeżenia i powiadomienia z programu HD tune- objaśnienie min spin retry count Przechwytywanie1.JPG (68.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14180138
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Jarod97 napisał:
    Wyjaśni mi ktoś te ostrzeżenia i powiadomienia z programu HD tune ?

Dla dysku Seagate są bezzasadne jest OK.
    Samsung nadaje się do wymiany - 05, 01 i B8 [ Ten atrybut jest częścią technologii HP w wersji S.M.A.R.T. IV generacji i informuje ,że na drodze pomiędzy pamięcią podręczna buforem a dyskiem nastąpiły błędy.]
  • Pomocny post
    #5 14180147
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    HDTune czasem niepotrzebnie podkreśla niektóre atrybuty. Dałeś SMART nie tego dysku co trzeba, bo on jest najprawdopodobniej sprawny. Poza tym oba SMARTy są niekompletne, wstaw całość atrybutów. Dysk 500GB do wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 14180644
    Jarod97
    Poziom 14  
    Dysk 500GB robi za magazyn i chciałem sie dowiedzieć tylko to co mi powiedzial Dar98 "na drodze pomiędzy pamięcią podręczna buforem a dyskiem nastąpiły błędy"- dysk jest uszkodzony dlatego kupiłem 1TB
    Zapytałem 2 znajomych co maja te same dyski i powiedzieli mi ze tez maja te 2 komunikaty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14180753
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Jeśli chodzi o dysk 1TB to nic nie mówią te podkreślenia, HDTune niepotrzebnie to podkreśla.
  • Pomocny post
    #8 14181270
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    "Nagorliwość" HD Tune wynika z jego algorytmów. Jeden z nich polega na porównywaniu wartości przeliczonej (kolumna Current) z wartością progową (Treshold) - jest to wartość ustalona przez producenta, której przekroczenie oznacza że coś niedobrego dzieje się z dyskiem.

U Ciebie podkreślone wartości mają w przeliczonych po 100 (fabryczne, nawet nie ruszone) ale producent ustalił wartość progową na 97. Program uznał, że wartość przeliczona niebezpiecznie zbliża się do progowej i podkreślił parametr.
  • #9 14201929
    Jarod97
    Poziom 14  
    Dobra dzięki za pomoc.
    /zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o ostrzeżenia i powiadomienia z programu HD Tune, szczególnie dotyczące atrybutu "spin retry count". Odpowiedzi wskazują, że HD Tune jest przestarzałym narzędziem, a dla dokładniejszej analizy zaleca się użycie Hard Disk Sentinel. Wskazano, że problemy z dyskiem mogą być związane z zasilaniem, a niektóre atrybuty SMART mogą być mylące. Użytkownik zauważa, że jego dysk 500GB wykazuje błędy, co sugeruje jego uszkodzenie, podczas gdy dysk 1TB nie wykazuje problemów. Podkreślono, że HD Tune może niepotrzebnie podkreślać niektóre wartości, a ich interpretacja powinna być ostrożna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA