logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5470 - Korektor, płytka B3, jeden kanał gra ciszej. Co sprawdzić?

Zmuda997 01 Gru 2014 16:00 3141 28
REKLAMA
  • #1 14182037
    Zmuda997
    Poziom 8  
    Cześć

To mój kolejny problem z "nowym" sprzętem, tym razem z korektorem. Przeczytałem chyba wszystkie tematy z nim związane na forum, ale niestety żaden nie rozwiązuje mojego problemu.

Po poprzełączaniu, pomierzeniu napięć wiem tyle, że jest to wina płytki B3 korektora - po zmianie ich miejscami to ten 2gi kanał nie gra, czyli nie jest to wina przekaźnika jak mniemam. Nie mam pojęcia jaka może być przyczyna. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14182076
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 14182096
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1954
    Zmuda997 napisał:
    Po poprzełączaniu, pomierzeniu napięć wiem tyle, że jest to wina płytki B3 korektora

Co jest na tej płytce? Mam schemat 5470 na którym nie są one oznaczone w ten sposób.
  • REKLAMA
  • #4 14182122
    Zmuda997
    Poziom 8  
    To jest ta płytka.

Możesz mi powiedzieć jak sprawdzić te kondensatory na płytce?
    Załączniki:
    • Radmor 5470 - Korektor, płytka B3, jeden kanał gra ciszej. Co sprawdzić? Rad.jpg (444.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 14182140
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Aby sprawdzić kondensatory trzeba je najpierw wylutować, ale ich sprawdzenie może być trudne z uwagi na to że jest możliwe że np. przebicia dostają dopiero pod jakimś napięciem.
    Prościej będzie jak pomierzysz napięcia na wszystkich wyprowadzeniach tranzystorów na tej płytce i wpiszesz w schemat. Na tej podstawie będzie można podjąć jakieś dalsze działania
  • REKLAMA
  • #6 14182190
    Zmuda997
    Poziom 8  
    Kanał lewy - działa
    Kanał prawy - nie

Napięcia poza tymi dwoma są symetryczne i zgodne ze schematem (różnice 0,01 - 0,03v)
    Załączniki:
    • Radmor 5470 - Korektor, płytka B3, jeden kanał gra ciszej. Co sprawdzić? Korektor.png (842.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 14182232
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    W prawym kanale na T301 jest +0,35V na bazie i -0,8 na emiterze?
  • #8 14182259
    Zmuda997
    Poziom 8  
    Źle naniosłem na schemat, wstawiam poprawiony:

Z tego co widzę, uszkodzony tranzystor t 301, czy tak?
    Załączniki:
    • Radmor 5470 - Korektor, płytka B3, jeden kanał gra ciszej. Co sprawdzić? Korektor2.png (848.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 14182295
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Coś z tymi pomiarami nie jest w porządku w obu kanałach i w związku z tym nie jest możliwe określenie co dalej. Np. w kanale lewym podałeś na kolektorze T301 napięcie 0,11V a w prawym 0,34V podczas gdy kolektory tych tranzystorów są połączone z szyną zasilania +15V. Tak więc jeśli to zasilanie istnieje (+15V) to na kolektorach T301 nie może być inne napięcie, jeśli zaś to zasilanie byłoby uszkodzone to nie mógłby działać żaden kanał
  • #10 14182374
    Zmuda997
    Poziom 8  
    Przepraszam, nie wiem jak to zmierzyłem. (Pomiary Tranzystor - Masa, czy coś inaczej?)

Kolejna poprawka:

T301 kanał lewy, po kolejnym pomiarze jest znów 1,8 na bazie... Nie wiem o co mu chodzi, albo multimetr coś szwankuje.
    Załączniki:
    • Radmor 5470 - Korektor, płytka B3, jeden kanał gra ciszej. Co sprawdzić? Korektor2.png (851.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 14182435
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Zmuda997 napisał:
    Przepraszam, nie wiem jak to zmierzyłem. (Pomiary Tranzystor - Masa, czy coś inaczej?)

Pomiary powinny być robione względem masy. Czarna sonda miernika powinna być na masie a czerwoną powinny być robione pomiary w poszczególnych punktach.

Ponieważ kolektory T301 są połączone z dodatnim zasilaniem to na tych kolektorach musi być +15V i jeśli tak nie jest to trzeba ustalić dlaczego. Bez wyjaśnienia tego robienie czegokolwiek ma niewielki sens
  • #12 14182457
    Zmuda997
    Poziom 8  
    SlawekKedra napisał:
    Zmuda997 napisał:

Pomiary powinny być robione względem masy. Czarna sonda miernika powinna być na masie a czerwoną powinny być robione pomiary w poszczególnych punktach.

Ponieważ kolektory T301 są połączone z dodatnim zasilaniem to na tych kolektorach musi być +15V i jeśli tak nie jest to trzeba ustalić dlaczego. Bez wyjaśnienia tego robienie czegokolwiek ma niewielki sens

Jest już 15V + to co na schemacie naniesione
  • #13 14182497
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ok, w takim razie oba T301 wyglądają na sprawne i jeśli reszta napięć się zgadza to znaczy że wszystkie stopnie pracują poprawnie w stanie spoczynkowym. Sam sygnał jednak gdzieś ginie. Można spróbować to odnaleźć za pomocą jakiegoś zewnętrznego niewielkiego wzmacniacza przyłączając jego wejście do kolejnych punktów na drodze sygnału począwszy od wejścia.

Dodano po 2 [minuty]:

Albo nawet niekoniecznie od samego wejścia. Wystarczy tylko na płytce B3
  • #14 14182567
    krzysio61
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Witam. Proponuję wymienić kondensatory elektrolityczne C 322, C 323, 325.
  • #15 14182618
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    krzysio61 napisał:
    Witam. Proponuję wymienić kondensatory elektrolityczne C 322, C 323, 325.

Można tak zrobić, proponowałbym jednak autorowi starać się wykryć wadliwy element zamiast wymieniać cokolwiek na pałę, ponieważ wymieniając na pałę nie można się niczego przy tym nauczyć a nauczyć się warto ponieważ wymiana na pałę rzadko daje oczekiwany efekt i nie można na tej metodzie za bardzo polegać. Czasem się to oczywiście udaje ale częściej nie.
  • #16 14182838
    Zmuda997
    Poziom 8  
    Skoro tranzystory są sprawne, to skąd taka różnica napięć?
  • #17 14182873
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Z rozbieżności parametrów elementów tego stopnia. Ale to nie jest tak naprawdę duża różnica. W niektórych miejscach 0,3V to duża różnica, a w niektórych nie.
  • #18 14182924
    Zmuda997
    Poziom 8  
    Zaznaczę jeszcze, że problem występuje tylko po podaniu napięcia na wejście W4 - do T307 (układ zaznaczony na czerwono)

Czyli po faktycznym włączeniu korektora. Gdy się go wyłączy przyciskiem "korektor".

Może to coś zmieni?
  • #19 14182965
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Zmuda997 napisał:
    Zaznaczę jeszcze, że problem występuje tylko po podaniu napięcia na wejście W4 - do T307 (układ zaznaczony na czerwono)

Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym zdaniu. Jest ono niezrozumiałe ze względu na fakt że punkt W4 jest wyjściem układu zaznaczonego na czerwono a nie wejściem. Ponadto nie jest to wyjście sygnałowe. Ten układ załącza tylko diodę Clip.
    Zmuda997 napisał:
    Czyli po faktycznym włączeniu korektora. Gdy się go wyłączy przyciskiem "korektor".

W tych dwóch zdaniach też nie wiadomo o co chodzi ponieważ pierwsze zdanie mówi o włączeniu a drugie o wyłączeniu korektora ale nie bardzo wiadomo z czym to powiązać
  • #20 14183033
    Zmuda997
    Poziom 8  
    Dla mnie ze schematu wynika, że W4 to wejście, aczkolwiek dopiero zaczynam swoją przygodę, więc mogę się mylić.

Oczywiście chodziło o włączenie korektora

Zaznaczyłem na fioletowo tą scieżkę.

Jeszcze gdyby mogł ktoś powiedzieć co oznacza ta strzałka przy diodzie, bo nie wiem :oops:
    Załączniki:
    • Radmor 5470 - Korektor, płytka B3, jeden kanał gra ciszej. Co sprawdzić? Korektor2.png (858 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #21 14183074
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Zmuda997 napisał:
    Dla mnie ze schematu wynika, że W4 to wejście

W jaki sposób wynika ze schematu że W4 to jest wejście?
    Zmuda997 napisał:
    Jeszcze gdyby mogł ktoś powiedzieć co oznacza ta strzałka przy diodzie, bo nie wiem

To nie jest strzałka tylko suwak potencjometru montażowego R356
  • #22 14183338
    Zmuda997
    Poziom 8  
    SlawekKedra napisał:
    Zmuda997 napisał:
    Dla mnie ze schematu wynika, że W4 to wejście

W jaki sposób wynika ze schematu że W4 to jest wejście?
    Zmuda997 napisał:
    Jeszcze gdyby mogł ktoś powiedzieć co oznacza ta strzałka przy diodzie, bo nie wiem

To nie jest strzałka tylko suwak potencjometru montażowego R356

Ponieważ mamy podane napięcie +15V idące do wyłącznika (P1a korektor), dalej przez diodę led (przesterowanie w bloku tłumików), oraz w moim mniemaniu jest to napięcie bez którego korektor nie działa, tzn nie wpływa na muzykę.
  • #23 14183420
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1844
    Kolego, najpierw nauka czytania symboli i zasady działania elementów elektronicznych, potem czytania schematów i na koniec naprawa.
    Czy ty wiesz co zaznaczyłeś czerwonym jajkiem na schemacie? W4 nie jest żadnych wejściem, lecz wyjściem. A czego? Przeanalizuj.

Na płytce z 10 układami scalonymi prześledź od których "W" co idzie na bazę a od których "W" na emitery.
    Teraz powiedz - gdzie (w b.dużym uproszczeniu) tranzystor ma wejście gdzie wyjście?
  • #24 14183671
    Zmuda997
    Poziom 8  
    Przynajmniej umiem rozśmieszyć:], szkoda, że swoją niewiedzą.

Nie będę ukrywał, że schemat ten bardzo mnie przerasta, dlatego proszę o pomoc. Gdybym wszystko wiedział, sam bym to naprawił.

W takim razie, nie mam pojęcia i nie umiem ze schematu wyczytać w jaki sposób włącznik "korektor" (ten z diodą D3) włącza funkcje korektora.
  • #25 14183756
    krakarak
    Poziom 42  
    Czy jesteś pewien, że poprzez przekładanie modułów korektora z 10 układami scalonymi właściwie wytypowałeś ten, który nie działa? Jesteś pewien, że to jego wina, bo drugi wstawiony w jego miejsce działa prawidłowo?
  • Pomocny post
    #26 14183841
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Zmuda997 napisał:
    W takim razie, nie mam pojęcia i nie umiem ze schematu wyczytać w jaki sposób włącznik "korektor" (ten z diodą D3) włącza funkcje korektora.

Ta sekcja przełącznika która współpracuje z diodą D3 nie ma nic wspólnego z samym załączaniem korektora ponieważ zadaniem diody jest jedynie wskazać w jakim stanie znajduje się korektor i gdyby tej diody tam nie było oraz tej sekcji przełącznika z którą ta dioda współpracuje to nic by to nie zmieniło w działaniu korektora. Obwody sygnałowe przełączają całkiem inne sekcje.
    Zmuda997 napisał:
    Ponieważ mamy podane napięcie +15V idące do wyłącznika (P1a korektor), dalej przez diodę led (przesterowanie w bloku tłumików), oraz w moim mniemaniu jest to napięcie bez którego korektor nie działa, tzn nie wpływa na muzykę.

To napięcie jest napięciem zasilającym diodę LED wskazującą przesterowanie korektora. Aby dioda ta wskazała to przesterowanie, musi być ona załączona poprzez tranzystor T307 który pracuje tutaj jako przełącznik. Sygnał do wysterowania tego tranzystora pochodzi z tranzystora T305, który to sygnał po przejściu przez kondensator C325, potencjometr regulacyjny R356 oraz po wyprostowaniu przez diodę i odfiltrowaniu przez C326 steruje tranzystorem T306 a tranzystor T306 steruje tranzystorem T307 a T307 załącza diodę która pokazuje przesterowanie. Cały ten opisany powyżej układ nie ma żadnego wpływu na samo działanie korektora i gdyby tego układu nie było korektor nadal działałby bez zmian tyle tylko że przesterowania nie byłyby sygnalizowane przez diodę.

Dodano po 9 [minuty]:

Inaczej mówiąc zabrałeś się akurat za te układy które nie mają nic wspólnego z działaniem toru fonicznego w tym korektorze
  • #27 14183970
    Zmuda997
    Poziom 8  
    krakarak napisał:
    Czy jesteś pewien, że poprzez przekładanie modułów korektora z 10 układami scalonymi właściwie wytypowałeś ten, który nie działa? Jesteś pewien, że to jego wina, bo drugi wstawiony w jego miejsce działa prawidłowo?

Kilkukrotnie przekładałem płytki, lub podłączałem osobno i problem pojawia się tylko na jednej płytce niezależnie od kanału do którego jest podłączona.
  • #28 14184265
    krakarak
    Poziom 42  
    Czarny przewód miernika do masy (tylko tym razem znajdź ją), czerwonym pomierz napięcia na wszystkich końcówkach układów scalonych. Mają być identyczne na każdym z nich, zwłaszcza na pinach 6.
    Jeśli będą identyczne to po przeczytaniu postu #15 możesz zrobić co radzi kolega w poście #14.
  • #29 14340372
    Zmuda997
    Poziom 8  
    W końcu miałem czas zabrać się za to. Uszkodzone były 2 kondensatory, po wymianie wszystko działa. Temat do zamknięcia, dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z korektorem Radmor 5470, gdzie jeden kanał gra ciszej. Po przeprowadzeniu pomiarów napięć i zamianie miejscami płytek B3, ustalono, że problem nie leży w przekaźniku. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia kondensatorów elektrolitycznych oraz pomiarów napięć na tranzystorach. Po wymianie uszkodzonych kondensatorów, problem został rozwiązany, a korektor zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA