logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 5L - Po próbach z przejściówką USB-LPT jest kłopot

benbog 01 Gru 2014 20:52 1485 2
REKLAMA
  • #1 14183185
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Mam Win XP Prof. Od bardzo dawna używam drukarki HP LJ 5L, podłączonej do LPT. Dla syna kupiłem przejściówkę USB-LPT i zachciało mi się jej wypróbować u mnie. Usunąłem drukarkę i zainstalowałem na przejściówce. Po sprawdzeniu, usunąłem ją we folderze Drukarki i faksy. Po restarcie, drukarka sama zainstalowała się i drukowała. Jednak po każdym wyłączeniu i włączeniu, komputer nie nawiązuje z nią połączenia, zadanie drukowania "wisi" w nieskończoność i pomaga jedynie ponowne usunięcie drukarki i jej zainstalowanie.

Usunąłem sterowniki z systemu za pomocą programu do usuwania sterowników i to nie pomogło. W końcu wyszukałem pliki sterownika i usunąłem je ręcznie, ale to też nie pomogło.

U syna jest identycznie, też ma Win XP Prof i nie można przywrócić sprawnego połączenia drukarki z komputerem. Z tego wniosek, że problem nie dotyczy konkretnego komputera.
  • REKLAMA
  • #2 14183267
    andrzej6543210
    Poziom 10  
    Witaj. Jeśli jest to koncentrator to postaraj się sprawdzić czy nie jest on w jakiś sposób programowany poprzez interfejs. Może jest to przyczyną.
    Jeśli nie to sprawdź kompatybilność na stronie producenta z twoją drukarką i daj znać czy któraś z tych porad była trafna. POZDRAWIAM AA.
  • #3 14183490
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Kolego andrzej6543210, pisałem:
    1. Przejściówka USB-LPT, nie koncentrator.
    2. Drukarka instaluje się sama na sterownikach z XP, więc są kompatybilne.
    W związku z oczekiwaniem odpowiedzi, informuję: porady nietrafne.

Dodaję po próbach:
    Usuwanie drukarki z folderu "Drukarki i faksy" oraz dodatkowo Plik > Właściwości serwera > Sterowniki > Usuń, nie daje pozytywnego rezultatu. Po włączeniu, drukarka instaluje się sama i drukuje, ale tylko do czasu wyłączenia komputera.

Po włączeniu komputera nie usunąłem jej i ręcznie ponownie ją zainstalowałem z zasobów XP. Samoczynnie przyjęła nazwę "HP LaserJet 5L (Kopia 1)". Pod tą nazwą drukuje normalnie, czyli również po wyłączeniu i włączeniu komputera.
    Wobec tego usunąłem drukarkę "HP LaserJet 5L" i zmieniłem nazwę "HP LaserJet 5L (Kopia 1)" na "HP LaserJet 5L". Niestety, drukarka znowu nie drukowała, ale po ponownym zainstalowaniu jako kopii, drukuje pod nową nazwą.
REKLAMA