logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak monitorować kręgi zbożowe w Wylatowie? Propozycje układów rejestracji

And! 08 Maj 2005 13:27 7085 42
Najlepsze odpowiedzi

Jak monitorować otoczenie pola w Wylatowie, żeby wykryć moment i sposób powstawania kręgów zbożowych?

Najrozsądniej jest zbudować wielopunktowy, stały system monitoringu całego pola, bo nie wiadomo kiedy i gdzie zjawisko się pojawi, więc trzeba pokryć możliwie duży obszar i rejestrować równolegle wiele typów anomalii [#1473738][#1478347] Dobrym minimum są kamery na podczerwień, najlepiej z jednym stanowiskiem obejmującym 360° przez lustro, oraz bariery fotoelektryczne/laserowe do wykrywania ruchu na polu [#1473752][#1478347] Warto jednocześnie logować szerokopasmowo pole elektryczne, magnetyczne i radiowe, a także akustykę i ultradźwięki, temperaturę, ciśnienie, wilgotność, jonizację i tło promieniowania, bo nie wiadomo jaki ślad zostanie wykrywalny [#1478347][#1484208] Jako dodatkowe proste czujniki można dodać rozwinięty przewód jako czujnik pojemnościowy oraz kilka zsynchronizowanych układów z rezonatorem kwarcowym i licznikiem, żeby porównać odchylenia czasu po zdarzeniu [#1478347][#1478995] Jeśli ma to mieć sens praktyczny, trzeba też zadbać o analizę anomalii na komputerze, np. metodami sieci neuronowych, bo samo pojedyncze pasmo, np. GSM, może być zbyt zaszumione [#1473738][#1477222] Przy cykliczności zjawiska najlepiej postawić sprzęt na miejscu na stałe albo oprzeć się na sieci obserwatorów, bo jednorazowa kamera może po prostu nie trafić w odpowiedni moment [#1473738][#1483767]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 1472421
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Temat może brzmi dość dziwnie ale zapewniam że nie miał być umieszczony w dziale "Na wesoło".

Istnieje ciekawa strona http://www.nautilus.org.pl/ należąca do grupy osób badającej niewyjaśnione zjawiska.

Interesująca jest sprawa która wydarzyła się w Polsce a mianowicie pojawienie się kręgów zbożowych w Wylatowie.
    http://www.nautilus.org.pl/wylatowo.php
    Zjawisko powtarza się na całym świecie:
    http://www.nautilus.org.pl/article.php?articlesid=241
    Co ciekawe w Wylatowie pojawia się cyklicznie.

I teraz pytanie skąd biorą się takie kręgi ?
    Chyba każdy widział zdjęcia tego typu obiektów, jeżeli faktycznie powstają w tak krótkim czasie to niewem jak można wykonać tak skomplikowane wzory.

Dlatego mam propozycję, jakie macie pomysły na monitorowanie otoczenia w miejscu gdzie pojawiają się tego typu obiekty ?
    Wiadomo że np. facet z deską na sznurku nie będzie generował np. zmiennego pola magnetycznego. Więc wykrycie tego typu zakłóceń mogłoby o czymś świadczyć.

Osobiście mam trzy pomysły:
    1. Do karty dźwiękowej można podłączyć dwie anteny ferytowe ustawione pod kątem prostym. W efekcie można rejstrować dość ograniczone widmo elektromagnetyczne, oraz dodatkowo określić oriętacyjnie kierunek, natężenie oraz ew przemieszczenia źródła.
    2. Przy pom ocy karty dźwiękowej można rejstrować również dźwięki (niezbyt odkrywcze :) ) ale do jednego kanału podłączyć:
    Mikrofon zbierający częstotliwoci akustyczne, oraz mikrofon lub przerobiony głośnik zakopany w ziemi rejestrujący drgania,
    a do drugiego kanału:
    przetwornik ultradźwiękowy którego sygnał przepuszczony jest przez przesuwnik częstotliwości (o 20KHz w dół), w wersji uproszczonej możnaby przepuścić wzmocniony sygnał przez dzielnik co dałoby na wyjściu drgania prostokontne (utrata informacji o amplitudzie).
    3. Przy pom ocy magnetowidu z głowicą TV i anteny dookólnej można śledzić zakłócenia w paśmie 48MHz - 800MHz. Należałoby cyklicznie przestrajać głowice.

Link do tematu przesłałem na adres Fundacji NAUTILUS, zachęcam do umieszczenia swoich pomysłów.
    I nie piszcie że kręgi to sprawka okolicznych rolników bo to możnaby właśnie wykryć dzięki waszym pomysłom na budowę urządzeń monitorujących.

• Pomocny post
    #2 1473738
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Mam takie dwie wątpliwości.

Po pierwsze nie bardzo wiadomo gdzie i kiedy zjawią się chłopcy (jak im się znudzi miejsce, w którym kręcą), żeby kręcić te swoje kręgi, więc trzeba by pokryć tymi czujnikami jak największy obszar i to w miarę szczelnie. Takim pokryciem dysponują jedynie wielkie sieci i typu energetyka czy telefonia komórkowa. Oczywiście można by próbować stworzyć sieć woluntariuszy sledzących swoje otoczenie, ale musisz w tym przypadku przekonać odpowiedni dużą liczbę osób o słuszności tej sprawy.

Po drugie tak naprawdę to nie wiemy jakiego typu zakłócenia czy pola będą generować, i czy rzeczywiście dysponujemy odpowiednią wiedzą i technologią, żeby ich wykryć. Przykład - załóżmy, że gdzieś w XIX wiecznej Polsce znalazłeś się z jakimś nadajnikiem radiowym. Jaką szansę wykrycia i odsłuchania Twojego nadawania ma carska ochrana?

Żeby wprowadzić jakiś konstruktywny wątek proponuję wielopunktowe monitorowanie pola EM w paśmie 900/1800MHz (taki swoisty radar dobrze pokrywający powierzchnię ziemi). Dalej wrzucamy to do komputra, uczymy tymi danymi sieci neuronowe, które potem online spinamy z naszym układem monitorowania i już. Każda anomalia pola (również uszkodzenie którejś ze stacji teletransmisji GSM), zostanie zasygnalizowana przez nasz "detektor".

ps. rozumiem, że problem jest szerszy i obejmuje nie tylko anomalie nazywane potocznie ufo, ale również te nazywane potocznie duchami (nadal nie "Na Wesoło" chociaż z lekkim ;-)).
  • Pomocny post
    #3 1473752
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    a ja bym proponowal "proste" glupie i skuteczne kamery na podczerwien + odpowiednie lustro tak aby jedna kamera miala widok na cale 360'

a takie male off topick
    kiedys na elece byl news dot generatorow liczb losowych i teori swiadomosci :) znalazlem ciekawy uklad gneratora takich liczb <szum zlacza pn> mam zamiar go zbodowac ...ciekawe czy wyniki beda zbierzne z tymi z newsa
  • #4 1473962
    And!
    Temat w założeniu dotyczy sposobów dokumentacji i badania wszelakich zjawisk niewytłumaczonych.

Monitorowanie całego globu rodziłoby żeczywiście dość duże problemy :).
    W Wylatowie mamy ten komfort że zjawisko pojawiało się cyklicznie i dodatkowo mamy ograniczony obszar.
    Cykliczność tego zjawiska świdaczy albo o świadomych wykonawcach (lub oszustach), lub zależoności od jakiegość czynnika (pora roku pogoda, położenie geograficzne itp).

Jeśli chodzi o np, zabezpieczenie przed wchodzenie na monitorowane pole możnaby wykorzystać tory (laseorwe) podczerwieni, ew pętle dozorowe (raczej niewykonalne ze względu na obszar)

Co do kamer to faktycznie dość tradycyjny i dobry sposób, lustra zmiejszą rodzielczość , kamera obrotowa będzie robiła luki w czasie.

Może puścić balon na uwięzi z monitoringiem ?

Pamiętam ten temat o generatorach liczb losowych:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic249363-0.html
    Zrobienie takigo generatora to faktycznie nieduży problem.
    W zasadzie trzeba by spełnić jeden warunek napięcie uzyskane ze złącza PN będzie się zawierać w pewnym zakresie. Komparator przyjmujący wartość
    0 - 1 powinien reagować dokładnie w środku tego przedziału.
    Pozostaje też problem analizy danych szczrze mówiąc nie rozumiem do końca obliczania tych różnic z wielu ciągów danych.
  • #5 1474040
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Nowoczesne metody analizy danych pozwalają niezbyt dużym kosztem wykryć nawet niewielki anomalie w dużych pakietach danych. Z uporem maniaka będę się powoływał na sieci neuronowe, choć jest wiele innych metod (wykorzystujące analizę widmową, metody rozpoznawania obrazów, korelacje itp.).

Jest tylko kwestia oczujnikowania i zbierania danych np. o polach elektromagnetycznych, akustycznych, termicznych itp. w śledzonym obszarze. Jest jeszcze pytanie czy istnieje ktoś , kto jest w stanie pokryć koszty oczujnikowania i ew oprogramowania tego systemu śledzącego. Bo jak nie, to Wam sprują zanim się obejrzycie (oczywiście po wyrysowaniu wszystkiego, co mają do narysowania) i zaczną mi rysować w Łodzi.
  • #6 1474080
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    no wlasnie schemat takiego generatorka byl kiiedys w ep :) a co do moitoringu to daawno dawno temu w 96 r w ep byl taki czujnik pola magnetycznego <mam skan jakby co> ktory podobno wykrywal popularne budziki na 1 bateryjke z odleglosi kilku cm gdyby ulepszy taki uklad uzyc odpowiednich cewek tak aby mial on harakterystyke kierunkowa to mozna by urzyc do wykrywania czegos co jest namagnesowane .... przeciez na takim polu nie ma wiele zelastwa ;] a zborze nie generuje <chyba?> zaklucen w polu magnetycznym
  • #7 1474617
    darkfenriz
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    a nie sądzicie, że tych co rysują te wzorki rozśmieszy prymitywny stan naszej elektroniki? Nie róbmy nic, wstyd
  • Pomocny post
    #8 1476874
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    And! najlepszy byłby radar ale nie wiem czy w warunkach amatorskicj jest możliwe zbudowanie tagiego urzadzenia.....kiedyś też na czymś takim myslałem ale ludzie mnie wysmiali.a gdyby naprawde doszło do zarejesttrowania takiego zjawiska to pewnie kopary by im opadły ;)
  • #9 1476925
    And!
    Jak słusznie zauważył marek_Łódź trudno się spodziewać jakie zjawiska towarzyszą tworzeniu piktogramów.

Słabej jakości nagranie video tworzenia tych obiektów już istnieje, ponieważ nie wiemy czego można się spodziewać należałoby rejstrować wszytko co się da. Fale elektromagnetyczne i dźwiękowe same się nasuwają gdyż towarzyszą większości zjawisk i znamy metody ich rejstracji.
    Gorzej jeśli faktycznie technologia tworzących kręgi opiera się zupełnie na innych regułach np. głównie na fotonach a nie na naszych "prymitywnych" technologiach siejących falami radiowymi i wytwarzającym przy okazji różne hałasy.
  • #10 1476961
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    And! napisał:
    Gorzej jeśli faktycznie technologia tworzących kręgi opiera się zupełnie na innych regułach np. głównie na fotonach a nie na naszych "prymitywnych" technologiach siejących falami radiowymi i wytwarzającym przy okazji różne hałasy.

85% (umówmy się, że tyle, gdzieś widziałem taki współczynnik) materii wszechświata jest dla nas przezroczysta. Niewykluczone, że to właśnie ona wytwarza pola kreślące te kręgi. Jakieś neutrina, czy inna swołocz wpada w rezonans w Wylatowie i kreśli swoje krzywe Lissajoux (tak to się pisze???). Może temu towarzyszyć jakaś emisja elektromagnetyczna czy inna, ale nie musi. Po tamtej stronie (ona, czyli natura) nie mają żadnego interesu w wysyłaniu do nas wyraźnych sygnałów.
  • #11 1477111
    Kwazor
    Poziom 33  
    marek_Łódź napisał:

Żeby wprowadzić jakiś konstruktywny wątek proponuję wielopunktowe monitorowanie pola EM w paśmie 900/1800MHz (taki swoisty radar dobrze pokrywający powierzchnię ziemi). Dalej wrzucamy to do komputra, uczymy tymi danymi sieci neuronowe, które potem online spinamy z naszym układem monitorowania i już. Każda anomalia pola (również uszkodzenie którejś ze stacji teletransmisji GSM), zostanie zasygnalizowana przez nasz "detektor".
    .

Taa i jeszcze Gsm miałby na tym zysk bo wiedział by który "przekażnik" jest uszkodzony.
    Po drugie GSM strasznie sieje i z tego pasma to ja bym szybko spadał ze zwględu na duże zakłocenia itp.

Najlepiej zrobić odbiornik na pasmo 404 Mhz w którym robione sa nasłuchy sygnałow pochodzacych z przestrzeni kosmicznej.Tylko że odbiornik jest bardzo wąsko pasmowy... co by utrudniało wykrycie anomalii częstotliwościowej w innych częściach pasma.

Radar byłby najlepszy do poszukiwania obiektów latajacych ale to inna bajka....
  • #12 1477222
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Kwazor napisał:

Taa i jeszcze Gsm miałby na tym zysk bo wiedział by który "przekażnik" jest uszkodzony. Po drugie GSM strasznie sieje i z tego pasma to ja bym szybko spadał ze zwględu na duże zakłocenia itp.

Najlepiej zrobić odbiornik na pasmo 404 Mhz w którym robione sa nasłuchy sygnałow pochodzacych z przestrzeni kosmicznej.Tylko że odbiornik jest bardzo wąsko pasmowy... co by utrudniało wykrycie anomalii częstotliwościowej w innych częściach pasma.

Radar byłby najlepszy do poszukiwania obiektów latajacych ale to inna bajka....

Skąd wiesz, że oni przylatują, a nie "ogniskują się" w soczewce kuli ziemskiej? Piszę o GSM, bo ma dobre pokrycie, a ziarno od plew można oddzielić metodami sztucznej inteligencji.

Można rozmieścić kilka własnych nadajników lub inne źródła dobrze siejące w szerokim paśmie (kuchenki mikrofalowe, aparaty do diatermii, falowniki tyrystorowe itp.) i dalej już normalnie rozpoznawać anomalie tak wytworzonego pola.

Można też poprzestać na badaniu zachowania naturalnego tła EM, w najprostszym przypadku rozwieszając w pobliżu pola rażenia kilkunastumetrowe anteny i zbierając z nich dane w kilku wybranych pasmach częstotliwości (znowu trzeba by wstępnie odfiltrować anomalie związane np. z końcem programu nadajnika TVP1).
  • #13 1477290
    Kwazor
    Poziom 33  
    marek_Łódź napisał:

Skąd wiesz, że oni przylatują, a nie "ogniskują się" w soczewce kuli ziemskiej? Piszę o GSM, bo ma dobre pokrycie, a ziarno od plew można oddzielić metodami sztucznej inteligencji.

Ok pomysł nie jest zły odbiorniki można by zrobić ale ich musiało by być dosyć dużo by miec dobrą rozdzielczość.

Cytat:

Można rozmieścić kilka własnych nadajników lub inne źródła dobrze siejące w szerokim paśmie (kuchenki mikrofalowe, aparaty do diatermii, falowniki tyrystorowe itp.) i dalej już normalnie rozpoznawać anomalie tak wytworzonego pola.

I otwieramy drzwiczki od mikrofali i walimy..... ;) tylko ze wysiadaja wszystkie urzadzenia Wi-fi w pobliżu i nie tylko one.
    Przyjedzie parowóz i po posprzatane bo robimy zakłocenia (mikrofala spawarka itp.)

Sam pomysł urzycia mikrofali nie jest zły bo mamy juz nadajnik dla radaru....

Tylko taka sprawa jesli np. Ja Nadaje z mikrofalówki ;) to nie bede miał możliwości zauwarzenia anomalii (tak sadze) chyba ze bym ja wyłączył i czekał na sygnał odbity od przedmiotu....albo odbiornik znajdował by sie w pewnej odległości i on by odbierał te anomalie sygnału.
    Cytat:

Można też poprzestać na badaniu zachowania naturalnego tła EM, w najprostszym przypadku rozwieszając w pobliżu pola rażenia kilkunastumetrowe anteny i zbierając z nich dane w kilku wybranych pasmach częstotliwości (znowu trzeba by wstępnie odfiltrować anomalie związane np. z końcem programu nadajnika TVP1).

Tak to nie jest złe tylko wyobraź sobie ze dochodza do tego jeszcze zakłocenia przemysłowe... wiem coś o tym bo jak przychodzi ANOMALIA to na 27-29 Mhz mam szum na poziomie 9+20 dB ( kumpel 40 metrów dalej jak nadawał to go nie mogłem zrozumiec)i dalej nie wiem co to powodowało..
  • #16 1478090
    And!
    Ciekawe informacje nie wiedziałem że nasłuchuje się więcej częstotliwości.
    SETI słucha pasma szerokości 2MHz na 1.42GHz:
    http://www.skynet.com.pl/~rzeznia/oseti_seti.htm
  • Pomocny post
    #17 1478347
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Ciekawa sprawa z tymi kręgami. Mogę sobie wyobrazić zrobienie prostych form typu okręgi czy jakieś proste wariacje na ich temat ale niektóre figury są trudne konstrukcyjnie.

Pojawiają tu się problemy realizacyjne:

- wykreślenie figury złożonej wymaga wielu punktów odniesienia (np.figura ze zdjęcia wymaga zaznaczenia i powiązania z kilkoma punktami (środki okręgów)).
    - czas na wykonanie jest krótki
    - trzeba to zrobić w ciemności a to utrudnia konstrukcję figury
    - problem wykonania technicznego przygięcia zboża bez jego łamania (raczej sobie nie wyobrażam tego robienia jakąś deską przeciąganą, bo ta połamie zboże, raczej jakiś walec ręczny jak do wałowania trawy.
    Tu powstaje problem transportu i wprowadzenie na teren bez zostawienia ewidentnych śladów do tego w nocy gdy na terenie nierównym jakim zwykle jest pole człowiek potyka się o własne nogi. Poza tym to nie jest praca na jedną osobę. Przecież takie kreślenie wielometrowych figur wymaga dowiązania do punktu odniesienia (np. sznurkiem a ten jest rozciągliwy a figury nie wykazują zniekształceń wynikających ze zmiennego naciągu sznurka).
    Problemem jest także brak śladów osobników wykonujących kręgi. Ziemia na polu jest zwykle dość sypka, ciągnięcie czegokolwiek do ugniatania zboża wymaga podparcia dla nóg - jakoś technicznie sobie nie wyobrażam wałowanie zboża i zacieranie śladów po ćmoku. Do tego idąc przed lub za ugniataczem raczej nie uda się nie połamać zboża nogami.

I jeszcze jeden czynnik, który wydaje mi się ważny, czynnik ludzki - mimo całej przyjaźni dla i wiary w mieszkańców wsi jakoś nie mogę sobie wyobrazić jakiegoś złośliwego "geniusza" wiejskiego ze znajomością realizacji dość złożonych konstrukcji geometrycznych, do tego w nocy, na cito i to jeszcze niepostrzeżenie.

Bardziej by mi przemawiało stosowanie strumienia mikrofal z nisko zawieszonego satelity (aczkolwiek powstaje problem jednokierunkowego gięcia zbóż co by wskazywało na jednostronne granie) ot takie eksperymenty np. wojskowe.

Ale mozliwe, że wydziwam i to jakiś Jędrek łod Kapliców po pijaku deską z płotu robi te kręgi.

Kiedyś nawiązałem kontakt e-mailowy z Panem Bernatowiczem, opisał jedno dziwne zjawisko przy badaniu (zdaje się kręgów zb. było to dość dawno, że już nie pamiętam). W obrębie kręgu coś im bardzo szybko rozładowywało wszystkie chemiczne źródła prądu od baterii w zegarku po akumulator w kamerze (i odbywało się to dużo szybciej niżby to wynikało z normalnej eksploatacji).

Co do badania zjawisk "dziwnych" to optymalnie było by rejestrować równolegle:

- pole elektryczne szerokopasmowo (z możliwością filtracji pasmowej)
    - pole magnetyczne szerokopasmowo (j.w)
    - fale radiowe do zakresu mikrofal.
    - pole grawitacyjne (akcelerometry w trzech osiach) dla wykrycia ewentualnych zakłóceń - teoretycznie pojawienie się jakichś zakłóceń grawitacyjnych powinny one wykryć (jeżeli takie mają miejsce)
    - zakresy ultradźwięków szerokopasmowo (z możliwością ograniczenia pasma)
    - zakres infradźwięków
    - rejestracja temperatury (szybkich zmian)
    - rejestracja zmian ciśnienia powietrza
    - rejestracja zmian wilgotności
    - rejestracja tła promieniowania (licznik Geigera)
    - detekcja jonizacji powietrza (niekoniecznie w wyniku promieniowania)
    - detekcja elektryczności statycznej.

- obserwacja terenu w podczerwieni bliskiej (nawet zwykłe kamery elektroniczne łapią ten zakres)

- obserwacja terenu kamerą termowizyjną (drogie) lub przynajmniej przy pomocy noktowizorów (względnie noktowizor sprzężony z kamerą i jakimś układem detekcji ruchu, np. wykrycie większych zmian w obrazie w porze nocnej).

Teren można blokować barierami fotoelektrycznymi (laser na podczerwień i układ luster) dla wykrycia ewentualnego ruchu osobników naziemnych.

Można też dać czujniki pojemnościowe w postaci rozwiniętego przewodu w izolacji (po rozłożeniu równoważymy układ).

Tyle mi przyszło do głowy.
  • #18 1478605
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Paweł Es. napisał:

- pole elektryczne szerokopasmowo (z możliwością filtracji pasmowej)
    - pole magnetyczne szerokopasmowo (j.w)
    - fale radiowe do zakresu mikrofal.
    - pole grawitacyjne (akcelerometry w trzech osiach) dla wykrycia ewentualnych zakłóceń - teoretycznie pojawienie się jakichś zakłóceń grawitacyjnych powinny one wykryć (jeżeli takie mają miejsce)
    - zakresy ultradźwięków szerokopasmowo (z możliwością ograniczenia pasma)
    - zakres infradźwięków
    - rejestracja temperatury (szybkich zmian)
    - rejestracja zmian ciśnienia powietrza
    - rejestracja zmian wilgotności
    - rejestracja tła promieniowania (licznik Geigera)
    - detekcja jonizacji powietrza (niekoniecznie w wyniku promieniowania)
    - detekcja elektryczności statycznej.

- obserwacja terenu w podczerwieni bliskiej (nawet zwykłe kamery elektroniczne łapią ten zakres)

- obserwacja terenu kamerą termowizyjną (drogie) lub przynajmniej przy . noktowizorów (względnie noktowizor sprzężony z kamerą i jakimś układem detekcji ruchu, np. wykrycie większych zmian w obrazie w porze nocnej).

Teren można blokować barierami fotoelektrycznymi (laser na podczerwień i układ luster) dla wykrycia ewentualnego ruchu osobników naziemnych.

Można też dać czujniki pojemnościowe w postaci rozwiniętego przewodu w izolacji (po rozłożeniu równoważymy układ).

A różdżka? A Telepatia? Zjawiska METAfizyczne (nie opisane przez fizykę) badacie metodami fizyki. A jeśli to jest zwykłe pole XMM-HMM, którego nie znamy?

Zadziwiająca jest ICH upierdliwość w kreśleniu tych bezsensownych kółek. Nie świadczy to zbyt dobrze o ich intelekcie.
  • #19 1478708
    remiorn
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Najlepiej miec jakąś wtyke w amerykańskim ministerstwie obrony albo czymś podobnym. Nie wierze, ze przy tylu satelitach ktore uzywaja do obserwacji powierzchni Ziemi nie zarejestrowali powstawania żadnego z tych "kręgów".
  • #20 1478994
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Cytat:

A różdżka? A Telepatia? Zjawiska METAfizyczne (nie opisane przez fizykę) badacie metodami fizyki. A jeśli to jest zwykłe pole XMM-HMM, którego nie znamy?

Pozostańmy na razie w zakresie znanych nam wielkości. Zwykle pola są jakoś powiązane, tak że obecność jednego nawet nieznanego może indukować inne znane pole.
    Rożdźkę pomijam, bo nie szukamy wody.
    Telepatia raczej też odpada.

Nie wiadomo czy to są zjawiska metafizyczne, ale sądząc ze skutków mamy do czynienia ze zjawiskiem stricte fizycznym.

Cytat:

Zadziwiająca jest ICH upierdliwość w kreśleniu tych bezsensownych kółek. Nie świadczy to zbyt dobrze o ich intelekcie.

A czy to co nadaje telewizja świadczy o intelekcie, w kółko zabijanie, wybuchy, morderstwa, przekręty, dręczenia a wszystko to w przydługich przerwach pomiędzy jakże inteligentnymi blokami reklamowymi podpasek ze skrzydełkami w panierce nasyconymi środkiem przeciwłupieżowym z promocji najnowszej taryfy telefoni dla jednokomórkowców ?
  • #21 1478995
    And!
    Paweł Es. co do pomiaru przyspieszenia to faktycznie ciekawe spostrzerzenie. Akcelerometry AXDL byłby chyba wystarczające, tyle że są dość drogie i w dodatku wartoby umieścić kilka takich układów.

Przyszedł mi na myśl pomiar czasu. Możnaby rozmieścić kilka(naście) prostych układów złożonyxh z rezonatora kwarcowego i licznika. Początkowo należałoby wszystkie jednocześnie zresetować (również układ wzorcowy).
    Po pojawieniu się kręgu zebrać wszytkie z pola i zaobaczyć czy wszytkie mają zbliżone zawarości liczników do tego wzorcowego.

Co do zbierania urządzeń z pola to poza wcześniejszym ustaleniem ich położenia należałoby użyć jakiegoś wykrywacza. Np umieścić w każdym jakąś blaszkę i szukać wykrywaczem metalu. Albo w każdym umieścić obwód rezonansowy (podobny do zabezpieczania produktów w sklepach i książek w bibliotekach)
  • #22 1479024
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Paweł Es. napisał:

Pozostańmy na razie w zakresie znanych nam wielkości.

Nie mamy wyjścia

Paweł Es. napisał:
    Rożdźkę pomijam, bo nie szukamy wody.

Nie byłbym taki pewien (nie piszę o wodzie, ale o różdżce). Czy ktoś próbował przebadać te obszary różdżką czy jakimiś innymi metodami badania podziemnych pól? Jeśli nie, to o czym w ogóle mówimy. A jeśli TOTO siedzi pod ziemią (np jakieś stare druidzkie kręgi - tak,tak, kultura celtycka sięgała daleko na wschód).

Paweł Es. napisał:
    Nie wiadomo czy to są zjawiska metafizyczne, ale sądząc ze skutków mamy do czynienia ze zjawiskiem stricte fizycznym.

Masz jakiś model fizyczny tego zjawiska? Jeśli nie to usch jest meta-fizyka (istniejące zjawisko nie opisane modelem fizycznym).

Paweł Es. napisał:
    A czy to co nadaje telewizja świadczy o intelekcie

Poziom intelektualny telewizji jest poza konkurencją. Jakby im jeszcze dać jakiego lasera tu by wyrżli (nie poprawiać) jakie kółko w atmosferze.
  • #23 1483076
    Osmo
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    W "enterze" opisywali jak "przerobić" zwykła kam. internetowa na kamerę rejestrującą podczerwień.
    Pisali tam coś o włozeniu między matrycę a soczewke kawałek zaczernionej kliszy fotograficznej.
    Ja bym poradził założyć filtr.

Żeby sprafdzic czy kamera odbiera podczerwień wystarczy "mignać" pilotem w obektyw.

Wspominał juz ktoś o kamerze termowizyjnej?

A tak na jaja mozna by sie pokusić o jakiegos salelite szpiegowskiego.
  • #24 1483376
    Kwazor
    Poziom 33  
    And a mieszkasz w wylatowie by rozmiescić tam jakiekolwiek czujniki ?
    I miejsce w którym pojawiaja sie piktogramy musialo by być "pewne" a tak to nie ma sensu.
  • #25 1483767
    And!
    W Wylatowie zjawisko się powtarzało więc istnieje możliwość ponownego pojawienia się piktogramów. Stałe miejsce ułatwia ew. obserwacje.
    W Wylatowie nie mieszkam, ale ekipa z Nautilusa obserwująca ten temat prowadziła tam obserwacje. Temat dotyczy nie tylko piktogramów i nie tylko Wylatowa.
  • Pomocny post
    #26 1484208
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Kolego „marek_łódź” kręgi były badane wahadełkiem i różdżkami , stwierdzono dziwne i powtarzające się anomalie względem stron świata itp. Z różnych stron świata trafiają się informacje o kilkuminutowych zanikach sieci energetycznej lub „zaprzestaniu pracy” przez urządzenia elektroniczne w „trakcie powstawania kręgów”. Na pytanie czemu to takie prymitywne jest prosta odpowiedź a czy tak dawno temu ludzie cieszyli się dyskiem twardym o rozmiarze 4Mb. Może nasze technologie są śmiesznie prymitywne. To tak na marginesie. Rzeczywiście takie piktogramy mogą być tworzone przez siły zewnętrzne ( wszystko jedno żywe czy martwe ) lub mogą być to efekty testów broni satelitarnej. Jeśli jest to robione „ręką ludzką” to powinno się dać zarejestrować. Podobno w przypadku zjawisk typu „duchy” stwierdzano wahania temperatury „nieruchomego” powietrza nawet o kilka stopni na sekundę , jest to niemierzalne zwykłymi termometrami ze względu na szybkość zmian ( temperatura oscyluje wokół pewnej wartości ). Można by mierzyć nie tylko pojemność między przewodami izolowanymi rozwiniętymi na polu ale również pole elektryczne występujące w danym miejscu. Był kiedyś opis w „RE” detektora zbliżeniowego opartego o pomiar zmian pola elektrycznego „atmosfery” . Można by zamienić pole w gigantyczną kilku zwojową cewkę i mierzyć napięcie pojawiające się na cewce ( Wystarczy drut nawojowy 0,25mm ) .
  • #27 1484318
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    RSP napisał:
    Kolego „marek_łódź” kręgi były badane wahadełkiem i różdżkami

Dzięki za odpowiedź (już myślałem, że się nie dowiem), jesli faktycznie te anomalie są znaczące to w tym momencie można by po mału rezygnować z szukania miejscowych rysujących kółka a skupić się na generalnym poszukiwaniu fizykalnych anomalii.
  • #28 1715615
    Dulan
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    Ja bym zrobił to w ten sposób:

1). Kupił to: http://www.merx.com.pl/sklep/product_info.php...d=219&osCsid=0014c0c1b9d9fd7c236554e44df69446

2). Zaminował bym pole, a później tylko nasłuchiwał jak dupnie żartownisia i odlecą mu kończyny ;) :D

3).Ogrodził całe pole siatką i podłączył pod nią prąd 20kV. :)

4). Rozsypał wąglika(tu trzeba pogadać z Panem od blokad A.L.) a jajcarze sami się zgłoszą :)

5). Rozstawić sidła(wnyki, itp.).

6). Opryskać z samolotu całe zboże sproszkowaną substancją fosforyzującą (pacjent będzie rozpoznawany jako latarnia w nocy). :)

7). Opryskać z samolotu całe zboże sproszkowaną substancją UV.

:D:D:D :)
    ;)
  • #29 1715773
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Dulan napisał:

Odsyła na stronę główną i każe się zalogować. Jesteś przedstawicielem handlowym tego sklepu? Ono nie jest zainteresowane zakupami.

Dulan napisał:
    2). Zaminował bym pole, a później tylko nasłuchiwał jak dupnie żartownisia i odlecą mu kończyny ;) :D

Ono się przemieszcza kilka cm nad ziemią nie wywierając żadnego nacisku. Ono nie zna żartownisia i dupania. Ono nie ma kończyny.

Dulan napisał:
    3).Ogrodził całe pole siatką i podłączył pod nią prąd 20kV. :)

Ono jest dielektryczne, a płoty przeskakuje górą lub dołem

Dulan napisał:
    4). Rozsypał wąglika(tu trzeba pogadać z Panem od blokad A.L.) a jajcarze sami się zgłoszą :)

Ono jest na "aminokwasach" krzemowych (polimery krzemo-organiczne) więc nasze bakterie i wirusy łonemu nie szkodzą. Ono nie wchodzi w układy z hołotą, a tym bardziej polityczną. Ono z jajcarstwem i drobiarstwem jest w sprzeczności dialektycznej

Dulan napisał:
    5). Rozstawić sidła(wnyki, itp.).

Ono ma wykrywacz metali i lajsery do cięcia przeszkód.

Dulan napisał:
    6). Opryskać z samolotu całe zboże sproszkowaną substancją fosforyzującą (pacjent będzie rozpoznawany jako latarnia w nocy). :)

Ono swieci bez spryskania, a jak będzie trzeba to caluśkie zboże rozświeci. Ono nie kontaktuje się z pacjentem

Dulan napisał:
    7). Opryskać z samolotu całe zboże sproszkowaną substancją UV.

Łonemu nijaka światłość nie straśna. Nawet UFał

/niniejsze dementi przekazano przez podprzestrzenny kanał telepatyczny z bazy Łonego na orbicie ziemskiej...odebrał i przekazał marek_Łódź/
    ---------------------------------------------------------

Na szczęście żniwa niedługo i cały problem zniknie prawie na rok.

/marek/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy monitorowania i rejestracji zjawiska powstawania kręgów zbożowych w Wylatowie, które pojawia się cyklicznie i jest trudne do wyjaśnienia. Proponowane metody obejmują wielopunktowe monitorowanie pola elektromagnetycznego w różnych pasmach (np. 900/1800 MHz, 404-408 MHz), zastosowanie kamer na podczerwień z systemem luster zapewniających pełny kąt widzenia, a także wykorzystanie balonów na uwięzi z monitoringiem. Wskazywano na trudności związane z nieznanym charakterem generowanych zakłóceń oraz koniecznością pokrycia dużego obszaru czujnikami. Sugerowano użycie czujników pola magnetycznego o charakterystyce kierunkowej, akcelerometrów (np. AXDL) do pomiaru przyspieszeń, a także detektorów promieniowania jonizującego i elektromagnetycznego z wykorzystaniem klisz fotograficznych i neonówek. Dyskutowano o problemach technicznych takich jak szybki czas powstawania wzorów, brak śladów fizycznych, oraz możliwość działania sił lub technologii spoza znanych standardów. Wspomniano o analizie danych z wykorzystaniem sieci neuronowych i metod sztucznej inteligencji do wykrywania anomalii. Pojawiły się również sugestie dotyczące zabezpieczeń pola (np. lasery, pętle dozorowe) oraz pomysły na zastosowanie radarów amatorskich. Wątpliwości budziły kwestie zakłóceń przemysłowych i ograniczenia technologiczne amatorskich urządzeń. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do historii zjawiska, hipotez o pochodzeniu kręgów (np. zjawiska naturalne, satelitarne, metafizyczne) oraz próby dokumentacji i rejestracji towarzyszących im anomalii (np. zaniki sieci energetycznej, wahania temperatury). Wskazano na istniejące materiały filmowe i badania prowadzone przez grupę Nautilus oraz na potrzebę kompleksowego, wieloczujnikowego systemu rejestracji zjawiska.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA