logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 2000 1.6sr B+G - szarpanie i gaśnięcie po 20-30 km jazdy

fjucz3r 08 Gru 2014 22:24 3441 6
REKLAMA
  • #1 14204831
    fjucz3r
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Seat ibiza, 2000r. 1.6sr B+G
    Witam. Mam problem ze swoim seatem. Ostatnio zauważyłem że po przejechaniu około 20-30 km samochód zaczyna szarpać podczas przyśpieszania jak i podczas stabilnej jazdy. Dzieje się tak co jakieś 5-6 sek, natomiast podczas przyspieszania co 2-3 sekundy i ciężko mu jest wejść na wysokie obroty (3,5k). Dwa razy zdarzyło mi się że samochód mi zgasł podczas jazdy!!!. Ostatnio jak mi zgasł podczas jazdy słyszałem tylko jak 3 razy pikał. Samochód jest z gazem lecz dzieje się to także na benzynie. W samochodzie ostatnio była robiona adaptacja przepustnicy, wymieniane oleje. Druga sprawa, zauważyłem że zaraz po odpaleniu samochodu podczas zmiany biegów samochód zostaje na wyższych obrotach. Strasznie powoli je zmniejsza. Dzieje się to tak tylko przez chwilę, w okolicach 1km. Poźniej normalna stabilna jazda aż do momentu tego szarpania.
    Miał ktoś może podobne problemy ze swoim autem ? Najbardziej mnie przeraża fakt że on gaśnie podczas jazdy. Te sytuacje gdzie mi zgasł na szczęscie były w nocy lecz boję się faktu że możne mi zgasnąć na mieście.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14206459
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Przed adaptacją przepustnicy wszystko było w porządku, czy występowały te same objawy?
  • REKLAMA
  • #3 14207624
    fjucz3r
    Poziom 8  
    przed adaptacją było wszystko w porządku. Tak samo jak i po. Wydaje mi się że problem zaczął się, gdy wracając zabrakło mi po prostu gazu. Myślałem że to szarpanie jest spowodowane właśnie przez to. Lecz gdy zatankowałem szarpanie nie ustąpiło.
  • REKLAMA
  • #4 14207834
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    W przypadku Seatów z tym silnikiem dość częste są przypadki spartolenia adaptacji, która daje takie efekty.
    No jest jeszcze opcja, że magik który to robił nie zadał sobie trudu z wyczyszczeniem samej przepustnicy...
  • #5 14232437
    fjucz3r
    Poziom 8  
    Czyszczenie przepustnicy nic nie dało. Gdy podpinaliśmy samochód pod komputer pokazało kilka błędów. Coś z przepływomierza i czujnik powietrza zasysanego.
    Ktoś orientuje się jakie będą koszta tej wymiany ?
  • #6 14233364
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ujmę to tak - same błędy nic nie mówią.

Patrząc na całokształt - gaśnięcie auta, wysokie obroty na biegu jałowym, pojawiające się nowe błędy po grzebaniu w okolicach silnika, mogą wskazywać na problem z instalacją elektryczna. Alternatorem, połączeniem masy z blokiem, alternatorem i akumulatorem, etc.

Zacząłbym przegląd auta od sprawdzenia, czy z elektryką jest w porządku.
  • REKLAMA
  • #7 14250981
    fjucz3r
    Poziom 8  
    Wszystko jasne. Przyczyną tego szarpania był czujnik położenia wału korbowego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Seat Ibiza 2000 1.6sr B+G, polegający na szarpaniu i gaśnięciu silnika po przejechaniu 20-30 km. Objawy występują zarówno podczas przyspieszania, jak i stabilnej jazdy, a także po adaptacji przepustnicy. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego wykryto błędy związane z przepływomierzem i czujnikiem powietrza. Ostatecznie zidentyfikowano, że przyczyną szarpania był uszkodzony czujnik położenia wału korbowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA