logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omnigena mh1300 - Pompa Omnigena pracowała na sucho

betonowy_puchacz 09 Gru 2014 12:16 6687 7
REKLAMA
  • #1 14205820
    betonowy_puchacz
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Mam problem, a mianowicie skończyła się woda w studni i przez pewien czas pompa pracowała na sucho. Trochę śmierdzi spalenizną ( tak jakby uszczelki się przypaliły ), jest bardzo ciepła. Po włączeniu do prądu tylko buczy. Czy jak ostygnie jest szansa, że wróci do życia ?
  • REKLAMA
  • #2 14205840
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    betonowy_puchacz napisał:
    Czy jak ostygnie jest szansa, że wróci do życia ?

Marne szanse.
    Trzeba rozebrać i sprawdzić, czy jest to mechaniczne zatarcie pompy, czy może uszkodzony silnik (spalone uzwojenie)
  • REKLAMA
  • #3 14205853
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Raczej tak , o ile zabezpieczenie termiczne zadziałało w porę .
  • #4 14205863
    kokapetyl
    Poziom 43  
    jerry1960 napisał:
    Raczej tak , o ile zabezpieczenie termiczne zadziałało w porę .

Chyba nie zadziałało, skoro
    Po włączeniu do prądu tylko buczy.
  • #5 14206130
    betonowy_puchacz
    Poziom 10  
    Rozebrałem i okazało się, że wewnątrz stopiły się elementy pompy ( okrągłe wiatraczki ), które zapiekły wał wychodzący z silnika. Usunąłem stopiony plastik i silnik ruszył, pytanie tylko czy pompa będzie pompować.
  • REKLAMA
  • #6 14206151
    kokapetyl
    Poziom 43  
    okazało się, że wewnątrz stopiły się elementy pompy ( okrągłe wiatraczki )

Skoro piszesz, że były to elementy pompy, to jak pompa może działać bez tych elementów.
  • REKLAMA
  • #7 14206562
    betonowy_puchacz
    Poziom 10  
    Myślałem, że doraźnie da się ją uruchomić. Lecz pompa nie ma siły, nabija wodę do 1 bara i dalej nie daje rady. Według schematu Padł mi element nr 5 czyli wirnik i element nr 4 coś od podciśnienia. Całe szczęście części dostępne w serwisie od ręki. Jutro podjadę i zakupie potrzebne elementy.
  • #8 14208794
    betonowy_puchacz
    Poziom 10  
    Wymieniłem uszkodzone elementy, lecz pompa nabija 1,5 bara i dalej nie może. Co może być nie tak ?

Edit:
    Jednak pompa ruszyła, wszystko działa jak należy. Musiałem słabo odpowietrzać :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pompą Omnigena mh1300, która pracowała na sucho po wyczerpaniu wody w studni. Po tym incydencie pompa wydawała nieprzyjemny zapach spalenizny, była gorąca i po włączeniu do prądu tylko buczała. Użytkownik rozebrał pompę i odkrył stopione elementy wewnętrzne, co spowodowało zatarcie wału silnika. Po usunięciu stopionego plastiku silnik ruszył, jednak pompa nie miała wystarczającej mocy. Wymiana uszkodzonych elementów, takich jak wirnik, poprawiła działanie pompy, która ostatecznie zaczęła funkcjonować prawidłowo po odpowiednim odpowietrzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA