logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik Omnigena 230 V, 1.5 kW głębinowy - buczy i stoi lub kręci i bierze zbyt duży prąd

michalprzy 01 Kwi 2024 14:49 930 10
REKLAMA
  • #1 21027888
    michalprzy
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Dzień dobry,

Odpaliłem po zimie pompę, głębinową, napompowała instalację, po jakimś czasie ze sterownika (taki "inteligentny" box, podłączasz do wyłącznika ciśnieniowego, on po nauczeniu normalnej pracy mierzy ci poziom, prąd i napięcie i ustala czy jest problem z pompą) alarm "overload". Reset systemu, włączam, zamiast około 10-11 A pobiera 19-20 A, buczy, nie pompuje, za chwilę alarm "oveload".

Wyciągnąłem ze studni, odłączyłem silnik od pompy. Okazało się (nie pamiętałem co wsadzili), że pompa Omnigena 3V-38, 3-calowa, do tego silnik 1.5 kW, 230 V z wbudowanym kondensatorem.

Pompę spokojnie obrócę 2 palcami, silnik też kręci lekko, nie zauważyłem żadnych luzów na ośce silnika, od strony pompy (bo tylko tam wystaje). Włączyłem go do sterownika, zżera około 13-14 A, a zdarza się, że nie ruszy i żre 20 A. Po podłączeniu do pompy nie rusza, jakby nie miał siły. Jak zakręci sam, to też specjalnie nie pędzi, nie wygląda mi to na 2850 obrotów/min.

Czy dobrze strzelam, że to raczej kondensator? Silnik jest zalany olejem, więc trochę karkołomna wymiana, ale mogę spróbować, pojemność to 45 µF. Miernika pojemności u mnie brak, więc raczej nie sprawdzę czy działa.

Z góry dziękuję, za wsparcie.
  • REKLAMA
  • #2 21027909
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Objawy wskazują na uszkodzenie silnika. Gdyby kondensator był niesprawny to po rozruchu ( bez obciążenia ) prąd powinien być w okolicach prądu nominalnego.
  • REKLAMA
  • #3 21028843
    michalprzy
    Poziom 11  
    No to ciekawe, jak to wyjdzie. Z duszą na ramieniu rozebrałem kawałek silnika (okazało się to bardzo proste, na dole dekiel z dociskiem, guma, pod gumą kondensator 45 µF.).

Kondensator eksplodował. Teraz pytanie, czy eksplodował bo się zużył czy eksplodował bo silnik się zepsuł. Nic to, kupię nowy, wlutuję i zobaczymy.

I teraz pytanie, dość ważne - kondensator był SubStar CBB60, problematyczne wymiary, bo ma jakieś 5 średnicy a 7cm długości, a typowe kondensatory na rynku mają 10cm długości, no i pływa w oleju (obudowa plastikowa, zalewana tworzywem).

Jeśli kupię np. coś takiego https://allegro.pl/oferta/kondensator-45uf-ro...Xq0F89qpAmC8C2vJHYXQsquEe-5bF9DyHZq_M46ei_MeA, czy jakikolwiek inny - wytrzyma to zanurzenie w oleju mineralnym pompy? Czy muszą być jakieś specjalne hermetyczne? Czy CBB60 oznacza właśnie obudowę hermetyczną?
  • REKLAMA
  • #4 21049546
    michalprzy
    Poziom 11  
    Szanowni,

Podbijam temat:

Silnik pompy głębinowej, wypelniony olejem mineralnym, z komorą na kondensator. Oryginalnie był taki "hermetyczny", przewody łączone na koszulki z klejem i dodatkowo w płynnej izolacji.

Nie udało mi się kupić takiego samego kondensatora, więc założyłem taki ze stykami na wierzchu, zakładając że olej nie przewodzi. Ale wywala różnicówkę.

Zatem pytanie - czy olej mineralny nie przewodzi, czy też winne są np. drobinki metalu pochodzące naturalnie ze zużywającego się silnika i zawieszone w oleju, że wywala różnicówkę?
    Pozdrawiam!
    z góry dziękuję
  • #5 21049802
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 835
    Moim zdaniem winne jest spalone uzwojenie silnika i jego przebicie do obudowy.
    Uruchom pompę bez różnicówki i się przekonasz.
  • #6 21050001
    michalprzy
    Poziom 11  
    A po podłączeniu nowego kondensatora uruchomiłem go (bez PE) tylko na dwóch przewodach, na suchej podłodze i kręcił bardzo ładnie. Po podłączeniu całości i włożeniu do wody - poszła różnicówka. Bardzo możliwe, że przebija do wody...
  • #7 21050935
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1550
    michalprzy napisał:
    Bardzo możliwe, że przebija do wody...

Zmierzyć uzwojenie omomierzem.
  • REKLAMA
  • #8 21051589
    michalprzy
    Poziom 11  
    Krzysztof Reszka napisał:

około 4 omów główne, około 9.5 omów rozruchowe (ale jesteśmy w zakresie 200 omów, wiec błąd jakiś jest..)

Zmierzyłem też rozruchowe-obudowa - nie ma przejścia
    Zmierzyłem główne-PE - nie ma przejścia.

I zastanawiam się jeszcze, czy może nie puściło fabryczne przedłużenie kabla. Nic, będę obczajał po kolei...
  • #9 21051600
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    michalprzy napisał:

...
    Zmierzyłem też rozruchowe-obudowa - nie ma przejścia
    Zmierzyłem główne-PE - nie ma przejścia. ...

"przejścia nie ma" ale dla wyłącznika różnicowo-prądowego - kilkanaście kiloomów wystarczy do wyzwolenia.
  • #10 21051656
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Krzysztof Reszka napisał:
    Dla napięcia 230 V i przy zastosowaniu zabezpieczenia różnicowo-prądowego taki pomiar nie jest miarodajny. Należy mierzyć rezystancję izolacji przyrządem o napięciu 500 V , tzw. induktorem.
  • #11 21064320
    michalprzy
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za wsparcie. Istotnie, bez odpowiednich urządzeń, zbadanie jest niemożliwe.

Okazało się jednak, że olej przewodzi prąd. Zaizolowanie połączeń kondensatora (termokurcze + izolacja w płynie) oraz na wszelki wypadek samego kondensatora (nie miałem zaufania do tej obudowy) izolacją w płynie pomogło rozwiązać problem. Pompa hula, prądy takie jak przedtem. Kondensator 25 PLN, izolacja w płynie 50 PLN.

Nowy silnik kosztowałby 750 PLN.
    Pozdrawiam,
    Michał

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z silnikiem głębinowej pompy Omnigena 230 V, 1.5 kW, który po zimie wykazuje objawy przegrzania i nadmiernego poboru prądu (19-20 A zamiast 10-11 A). Użytkownik zdiagnozował uszkodzenie kondensatora, który eksplodował, co mogło być spowodowane zarówno jego zużyciem, jak i awarią silnika. Po wymianie kondensatora na nowy, użytkownik napotkał problemy z różnicówką, co sugerowało przebicie do obudowy. Ostatecznie, po zaizolowaniu połączeń kondensatora, problem został rozwiązany, a pompa wróciła do normalnej pracy. Ustalono, że olej mineralny, w którym zanurzony był kondensator, przewodzi prąd, co wymagało dodatkowej izolacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA