logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 530 - Dźwięk przycina się na Windows XP SP3 po czyszczeniu laptopa

KissEK 09 Gru 2014 15:26 1431 21
REKLAMA
  • #1 14206295
    KissEK
    Poziom 9  
    Cześć. Dostałem od cioci laptop do przeczyszczenia bo się wyłączał jej ciągle. Po poczyszczeniu i wewnątrz i programami typu ccleaner i antywirusem wszystko śmiga w miarę ok. Tylko jest jeszcze jeden problem z którym się nie potrafię uporać.
    Otóż ciocia również skarżyła się na to że dźwięk się jakby przycinał.
    Po zbadaniu sprawy mogę wyciągnąć wnioski że dźwięk się tnie każdy: systemowy, na jutubie, mp3 i filmy z płyty jak i na CD/pendrive.
    Czasem gdy laptop ma chwilkę i pochodzi sobie na przykład na stronie bez tworzenia żadnej akcji to piosenki polecą normalnie.
    Na laptopie jest teraz zainstalowany system XP z SP3. Oryginalnie sądząc po wlepce od spodu była vista. Więc ktoś robił downgrade.
    Czy ktoś już miał coś podobnego, bądź się uporał z czymś takim? Może jakieś podpowiedzi?
  • REKLAMA
  • #2 14211178
    zerbatin
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Odinstalowywałeś i instalowałeś ponownie sterowniki? Może są stare/nie do końca kompatybilne.
  • #3 14213080
    KissEK
    Poziom 9  
    Tak, kilkakrotnie to robiłem. Usuwałem stare. Reset i nowe instalowałem. Problem w dalszym ciągu występuje. :(
  • REKLAMA
  • #4 14213106
    zerbatin
    Poziom 23  
    Sprawdź czy na dowolnej boot-owalnej wersji Linux-a problem również występuje.
  • #5 14213385
    KissEK
    Poziom 9  
    To mnie teraz zagiąłeś.
    Czy chodzi, aby na wirtualnej maszynie postawić linuxa jakiegoś i sprawdzić wtedy?
    Możesz jakieś instrukcje podać? :)
    Poprawiłem. swiercm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14213410
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Jak masz wolnego pendive to ściągnij np. UNetbootin, zaznacz ubuntu i reszta zrobi się prawie samo, potem przygotowanego pen. wkładasz do laptopa i z niego odpalasz te Ubuntu.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #7 14213463
    zerbatin
    Poziom 23  
    Chodziło mi bardziej żeby "zassać" jakąś edycję Linux-a, wypalić na płytkę i odpalić bez instalowania. Propozycja @ul1002-a również jest dobra. Twój wybór :).
  • Pomocny post
    #8 14213781
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Z pendriva też jest bez instalacji czyli tak zwany live, ale lepszy bo szybko się ładuje;]
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #9 14239739
    KissEK
    Poziom 9  
    Przepraszam za zwłokę ale nie było dostępu do komputera żeby to ogarnąć.
    Po odpaleniu ubuntu z pendriva problemu nie ma zupełnie ;o wszystko śmiga elegancko. Nie chciałbym formatować dysku nie potrzebnie, jeśli ktoś ma pomysł, aby z tym sobie poradzić.
    Edit:
    Wyczytałem też, że może być przez złą kolejności instalowania sterowników? Czy jest jakaś różnica które i kiedy instalować?
    I czy sama dezinstalacja wystarczy, czy musi być to przy pomocy jakiegoś programu zrobione?
    Moderowany przez swiercm:

Posty scaliłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień".

• REKLAMA
  • #10 14283779
    zerbatin
    Poziom 23  
    Zasada z instalacją sterowników jest taka, że najpierw instalujesz sterowniki Chipsetu, portów USB jeżeli takie sterowniki są dostępne i "na zewnątrz", czyli dalej od płyty głównej (grafika, dźwięk, kamera).

Odinstalować sterowniki Chipsetu będzie Ci ciężko, ale reszta powinna się udać. Jeżeli jednak już odinstalowywałeś sterowniki karty dźwiękowej i to nie pomogło to może należy rozejrzeć się za innymi - nowszymi, bądź starszymi.

Ściągnij ProcessExplorer ze strony:
    http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx

Sprawdź czy nie masz jakiegoś procesu który pożera Ci zasoby systemowe.
  • #11 14321496
    KissEK
    Poziom 9  
    Więc tak, podaję screeny o które prosiliście.

HP 530 - Dźwięk przycina się na Windows XP SP3 po czyszczeniu laptopa HP 530 - Dźwięk przycina się na Windows XP SP3 po czyszczeniu laptopa HP 530 - Dźwięk przycina się na Windows XP SP3 po czyszczeniu laptopa [/img]

Czy coś można z tego wywnioskować ? Dysk uszkodzony? Czy to byłoby przyczyną problemów z dźwiękiem?
  • #12 14330930
    zerbatin
    Poziom 23  
    Kolego @KissEK, gdzie jest jakikolwiek antywirus? Przeskanuj jakimś AVG albo podobnym.
  • #13 14342338
    KissEK
    Poziom 9  
    Przeskanowany antywirusem AVG. 10 zagrożeń znaleziono. Jeszcze spróbuje taką kombinację, którą znalazłem w internecie.
    "||||||||| HP 5xx ||||||||||

1. Odinstalować wszystkie stery dźwięku.
    2. SP32555.exe (Intel Chipset Installation Utility for ICH7)
    3. SP36089.exe (HDAUDIO Soft Data Fax Modem with SmartCP)
    4. Microsoft UAA Bus Driver for HD Audio
    5. SP36090.exe (Conexant High Definition Audio)

Kolejność jest znacząca.

Wszystkie stery do ściągnięcia z oficjalnej strony HP (www.hp.pl) lub
    przez google;]

Powodzenia."

Bo mi już pomysłów brakuje.
  • Pomocny post
    #15 14343137
    zerbatin
    Poziom 23  
    Można się pokusić o zerowanie.
  • #16 14350886
    KissEK
    Poziom 9  
    Czyli po prostu się z tym nie uporam już ;/ no szkoda bardzo. Oddam ciotce takiego jaki jest.
    A mógłbyś wytłumaczyć jeszcze o co chodzi z tym zerowaniem? Czym się wtedy ryzykuję?

Tutaj jeszcze dorzucę Wam link do youtube z filmikiem jak to wygląda.

• Pomocny post
    #17 14351602
    zerbatin
    Poziom 23  
    Widzę, że bardzo nie chcesz stawiać nowego Systemu :). Nie możesz podmienić dysku i wgrać Windows-a od nowa? Sprawdziłbyś czy sterowniki wcale nie współpracują, czy też ta konkretna instalacja ma problem.
    Zerowanie to podobnie jak formatowanie dysku, z tym, że wartość każdego sektora ustawiana jest na "0". Ryzykuje, jak dla mnie niczym poza utratą danych :).
  • #18 14351874
    KissEK
    Poziom 9  
    Wiesz, ciocia się upiera że ma dużo zdjęć i w ogóle. Ale widzę że pozostaje mi na nowo system postawić. I teraz powiedz czy polecisz mi zwykłe formatowanie czy może zerowanie systemu? Co będzie lepsze w mojej sytuacji?
  • Pomocny post
    #20 14351926
    zerbatin
    Poziom 23  
    Dzięki @swiercm , zatem dysk do wymiany. Chociaż wiem, że z kilkunastoma bad sector-ami da się żyć :). Sam mam dysk z 14-stoma i działa już od kilku lat bez problemu.

@KissEK zrób backup danych i po kłopocie (zdjęcia i dane na których zależy Twojej cioci). Potem format i na nowo system. Możesz również zrobić pełen obraz dysku i zapisać go na innym pojemniejszym (tę opcję polecam najbardziej) - wtedy jeżeli format i postawienie nowego systemu nic nie da masz możliwość przywrócenia stanu dysku sprzed formatu.
  • #21 14418839
    KissEK
    Poziom 9  
    Wracam Panowie żeby wszystkim podziękować za pomoc. Każdy jeden trop się przydał ;)
    Wszystko śmiga jak ta lala.
    Zrobiłem format dysku, potem zainstalowałem sterowniki według kolejności podanej powyżej i tadam! działa :D heh
    teraz jeszcze zdjęcia poprzerzucam i będzie wszystko.
    Jeszcze raz wielkie dzięki za każdą jedną próbę pomocy, byliście na prawdę bardzo pomocni. I pytanie ostatnie czy jest jakaś szansa aby dowiedzieć się jakoś co mogło być przyczyną tych problemów?
    pozdrawiam ;*
  • #22 14420190
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    KissEK napisał:
    I pytanie ostatnie czy jest jakaś szansa aby dowiedzieć się jakoś co mogło być przyczyną tych problemów?

Prawdopodobnie uszkodzenie spowodowane wstrząsem (parametr BF), ale przyczyn takiego stanu rzeczy jest mnóstwo.
    Warto prześledzić podobne tematy na forum, a odpowiedź znajdziesz.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem HP 530, który po czyszczeniu miał przycinający się dźwięk w systemie Windows XP SP3. Po przeprowadzeniu diagnostyki, użytkownik zauważył, że problem występuje w różnych źródłach dźwięku, a uruchomienie systemu Linux z pendrive'a nie wykazało żadnych problemów. Użytkownicy forum zasugerowali odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników dźwięku oraz chipsetu w odpowiedniej kolejności. Po skanowaniu antywirusowym i wykryciu zagrożeń, użytkownik zdecydował się na formatowanie dysku i ponowną instalację systemu oraz sterowników, co ostatecznie rozwiązało problem. Wskazano również na możliwość uszkodzenia dysku twardego, co mogło być przyczyną problemów z dźwiękiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA