logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie uniwersalnego modułu miękkiego startu do Bosch GWS 125 C – opis przewodów

roberto7727 09 Gru 2014 15:48 19605 12
REKLAMA
  • #1 14206371
    roberto7727
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Mam problem z miękkim startem w szlifierce bosch gws 125 c .Urwały się przewody od układu miękkiego startu .Kupiłem nowy uniwersalny układ na znanym portalu i nie wiem jak podłączyć .Obydwa układy oryginał i nowy mają po 3 przewody .Za nic nie pojmuję gdzie podłączyć aby szlifierka zaczeła pracować.Prosił bym aby łopatologicznie wyjaśnić . Który przewód gdzie podłączyć są ;czerwony ,niebieski ,czarny .
  • REKLAMA
  • #2 14206389
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 559
    Wrzuć zdjęcia modułów. Są tam jakieś oznaczenia?
    Tak powinien być podłączony jednak co do kolorów nie będę sztrzelał, pokaż zdjęcia lub poszukaj jakichś oznaczeń.

Podłączenie uniwersalnego modułu miękkiego startu do Bosch GWS 125 C – opis przewodów
  • REKLAMA
  • #3 14206464
    roberto7727
    Poziom 22  
    Ze zdjeciami mam problem . Ok piszesz do silnika ale właśnie w tym rzecz do którego końca cewki lub której szczotki .Teoretycznie jak oba mają po trzy przewody nie ma chyba potrzeby zmieniać podłączeń kabli .Myślę że powinno być po prostu zamienne .Oznaczenie nowego modułu XS 16 D3

Dodano po 8 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic761050.html tu jest niby w ostatnim poście ale czy tak będzie ok ?
  • REKLAMA
  • #4 14206535
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Czy na obudowie nie ma schematu połączenia jak tu:
    Pozdrawiam
  • #5 14206567
    roberto7727
    Poziom 22  
    Dokładnie tak jest .Problem tylko gdzie który przewód podłączyć .

Dodano po 2 [minuty]:

Z elektryki jestem noga . No może proste połącznienia +, - potrafię .
  • #6 14206582
    kaka0204
    Poziom 28  
    Ocena: 153
    Do A i B podłączasz napięcie z sieci, a do A i C silnik szlifierki.
  • #7 14206584
    mariann
    Poziom 39  
    Witam ponownie
    Myślałem, że ten schemat wystarczy.
    Dam jeszcze jeden z opisem.
    A,B,C, to kolejne wyprowadzenia z tej elektroniki, patrząc od góry.
    Pozdrawiam
  • #8 14206620
    roberto7727
    Poziom 22  
    W orginale pod ten miękki start podłączone od strony silnika był szczotkotrzymacz i cewka stojana .Trzeci przewód podłączony pod wyłącznik . Skąd podłączyć zasilanie ? Z przed wyłącznika czy za wyłącznikiem ? Podłaczenie silnika będzie bez różnicy pod którą szczotkę dam i pod którą cewkę ? Mało tego czy po jednej stronie czy na przemian ? Gdzie prądowy ,gdzie neutralny .Bo taki schemat to mam do tego co piszecie doszedłem .Chodzi o to aby czegoś nie spalić .

Dodano po 2 [minuty]:

Może inaczej .Teraz mam czarny podpiety pod cewke stojana , niebieski pod szczotkotrzymacz ,czerwony pod wyłącznik i jest na nim prąd .Co zmienić ?

Dodano po 9 [minuty]:

Silnik szlifierki czyli co ? Szczotkę i cewkę ?

Dodano po 20 [minuty]:

Podłączyć zasilanie od wyłącznika nie problem .Chodzi o to gdzie podłączyć dwa przewody idące do silnika szlifierki . Do czego konkretnie i który gdzie np zero do szczotki ,prąd do końca cewki .
  • #9 14211189
    mariann
    Poziom 39  
    Witam
    Jeśli Twój start wygląda jak na fotce wyżej, to na wyjście wyłącznika podłączasz "niebieski" i "czerwony".
    roberto7727 napisał:
    W orginale pod ten miękki start podłączone od strony silnika był szczotkotrzymacz i cewka stojana

Te przewody łączysz z "niebieskim" i czarnym". Nie ma znaczenia który kolor gdzie dasz, czy na szczotkotrzymacz czy na stojan.

Skoro taki schemat Ci nie wystarczył, to może daj to komuś "kumatemu" w temacie. Będzie pewniej i bezpieczniej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 14211424
    roberto7727
    Poziom 22  
    No i tak zrobię bo z trójfazowym silnikiem nigdy nie miałem problemu ale komutatorowe to całkiem nie rozumie zasad działania .
  • #11 14214460
    roberto7727
    Poziom 22  
    Sprawa się rozwiązała podłączenie dość proste .Problemem były szczotki ,jedna z upalonym/przetartym przewodem ,druga pęknięta i podwieszona . Okaże się jak wymienię szczotki bo tak to iskrzy na komutatorze.
  • #12 15523677
    marcinnika
    Poziom 10  
    Witam
    Logicznie podobny temat.
    Co tu jest nie tak podłączone?
    Niebieski do N, do czerwonego wchodzi L, na czarnym wychodzi prąd do transformatora.
    Po włączeniu zasilania pojawia się dźwięk drgający (brzęczący) i po około 4 sekundach zawsze wywala bezpiecznik 16A przed włącznikiem. Gdy nie było podłączonego soft startu XS-16/D3, to ten sam bezpiecznik wyskakiwał natychmiast (ale nie zawsze) 4 na 10 razy.

• #13 17931704
    janekmaj
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Prawdopodobnie masz zamienione wyprowadzenia z transformatora?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem układu miękkiego startu w szlifierce Bosch GWS 125 C, po tym jak uszkodzone zostały przewody. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące podłączenia trzech przewodów (czerwony, niebieski, czarny) do silnika i wyłącznika. Uczestnicy sugerują, aby podłączyć przewody do odpowiednich wyjść, jednak niektórzy mają wątpliwości co do ich kolorów i miejsc podłączenia. Wskazówki obejmują podłączenie zasilania do wyłącznika oraz silnika, a także zwrócenie uwagi na stan szczotek, które mogą być przyczyną problemów. Ostatecznie, użytkownik stwierdza, że problem leży w uszkodzonych szczotkach, co powoduje iskrzenie na komutatorze.
REKLAMA