Witam
zakupiłem taśmę LED jednokolorową-białą o mocy 18W/mb (łącznie 14m)
do tego zasilacz o mocy 350W
tak wygląda schemat jaki zaplanowałem
I tu pojawia się moje pytanie czy zasilanie wlutować bezpośrednio w środek każdej z dwóch taśm? czy istnieje może coś w rodzaju trójzłączki LED. Czy lepiej podzielić całość na 4 odcinki i każdy zasilić osobno?
Chciałbym też mieć możliwość sterowania taśmą ON/OFF z pilota.
urządzenia nazywają się "ściemniacze" niestety są one na ogół do 250W. Znalazłem coś takiego:
Oznacza to, że można nim zarządzać 4 odcinkami taśmy jeśli poszczególne z nich nie przekraczają 108W? czyli tak jakby (432W max)?
Przyznam się, że na elektryce nie znam się zupełnie, tym bardziej na oświetleniu LED. Jeśli ktoś ma porady jak to rozwiązać to chętnie wysłucham opinii doświadczonych użytkowników(tylko łopatologicznie;)
zakupiłem taśmę LED jednokolorową-białą o mocy 18W/mb (łącznie 14m)
do tego zasilacz o mocy 350W
tak wygląda schemat jaki zaplanowałem
I tu pojawia się moje pytanie czy zasilanie wlutować bezpośrednio w środek każdej z dwóch taśm? czy istnieje może coś w rodzaju trójzłączki LED. Czy lepiej podzielić całość na 4 odcinki i każdy zasilić osobno?
Chciałbym też mieć możliwość sterowania taśmą ON/OFF z pilota.
urządzenia nazywają się "ściemniacze" niestety są one na ogół do 250W. Znalazłem coś takiego:
Cytat:Ściemniacz sterowany pilotem PARAMETRY:
Napięcie wejściowe: 12-36V
Prąd wejściowy: 9.8A
Napięcie wyjściowe: 4 x 12-36V
Prąd wyjściowy: 4 x 3A
Moc wyjściowa: 4 x 36-108W
Wymiary: 17.7 x 4.6 x 1.9cm
Środowisko pracy (stopni C): -20 do +50
Waga: 74g
Oznacza to, że można nim zarządzać 4 odcinkami taśmy jeśli poszczególne z nich nie przekraczają 108W? czyli tak jakby (432W max)?
Przyznam się, że na elektryce nie znam się zupełnie, tym bardziej na oświetleniu LED. Jeśli ktoś ma porady jak to rozwiązać to chętnie wysłucham opinii doświadczonych użytkowników(tylko łopatologicznie;)