logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić zasilanie i sterowanie taśmą LED WS2805 RGB+CW+WW 55m, 18W/m, 24V?

patryk-84a 27 Sie 2025 17:58 228 2
REKLAMA
  • #1 21646223
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Witam.
    Muszę sobie rozplanować taśmę LED dookoła domu. Taśma LED będzie w profilu w podbitce na obwodzie całego domu. Taśmy będzie ok. 55 m, 60 LED-ów na metr. Wychodzi ok. 18 W na metr dla pełnego oświetlenia RGB i 6 W na metr dla każdego białego. Raczej nie będę mieszał kolorów z białym, więc można przyjąć maksymalnie 18 W na metr. Chcę zastosować taśmę cyfrową RGB+CW+WW na chipach WS2805 zasilaną z 24V. Do zasilania tego mam dwa lub ewentualnie trzy obwody 230 V. Jak to najlepiej podzielić, ile zasilaczy, ile sterowników itd. Poniżej widać szkic, mamy 6 taśm po około 8-9 m każda. Podzieliłem to na dwa obwody 230 V. Na kazdy obwod musiał by być zasilacz ok 500W. Tasmy zasilał bym z obu stron. Czy to dobre rozwiazanie stosować zasilacz 500W czy moze lepiej np 2 x 300W?

A moze jeszcze inaczej podzielic te obwody? Moze wykorzystać tylko jeden obwod 230V, ze 3 zasilacze po 400W i zasilic z nich po dwie tasmy led. Ile sterownikow potrzebowalbym do sterowania tymi 6cioma taśmami? Myślałem o czymś w rodzaju WLED na esp32.

Szkic domu z podziałem taśm LED na dwa obwody po trzy odcinki każda
  • REKLAMA
  • #2 21646525
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21646671
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Chcę dać zasilanie na każdy koniec taśmy lub wstrzyknąć co np. 10 m, jeśli taśma miałaby być w 1 odcinku. Zasilacze można ogarnąć. Najmniej dla mnie jasna kwestia to ilość sterowników i synchronizacja. Taśma ma 6 LED na pixel, więc na całość wyszłoby 550 px. Myślę, że jeden sterownik by to obsłużył. Nie wiem tylko, jak długość taśmy ma się do sterowania. Czy na linii sterowania występują spadki napięcia? Czy może drivery WS2805 zapobiegają temu i dzięki wstrzykiwaniu zasilania również podnosimy napięcie sterujące?

A co do sterownika, to chcę coś, co będzie można zintegrować z Home Assistant. Chcę również móc tworzyć własne animacje i scenariusze. Chcę móc zapalać poszczególne odcinki taśmy na dowolny kolor z Home Assistant. Sterownik musiałby mieć WiFi. Nie musi mieć własnego pilota itp.
REKLAMA