logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie taśmy led - nietypowe - parowanie pilota - jeden pilot na 3 sterown.

betonuki 02 Kwi 2017 23:47 14358 5
REKLAMA
  • #1 16388759
    betonuki
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam,
    Chciałbym uzyskać poradę dotyczącą podłączenia taśmy LED RGB.

Dane moich urządzeń:

Taśma RGB 5050 14,4 W na metr, posiadam 16 metrów taśmy (3 odcinki - 6 metrów , 6 metrów i 4 metry - podłączone pod jeden kontroler i zasilacz)

Pierwsza konfiguracja jaka była na taśmę to:

230 V --> zasilacz 12 V 8 a (czyli 100W - taki to mi sprzedał sprzedawca) --> kontroler RGB (Chińczyk) 3 x 4a
    Podłączenie taśmy led - nietypowe - parowanie pilota - jeden pilot na 3 sterown. Podłączenie taśmy led - nietypowe - parowanie pilota - jeden pilot na 3 sterown.

Po mniej więcej roku spalił się zasilacz zakupiłem zasilacz modułowy 12 V 20 a = 250 W
    Podłączenie taśmy led - nietypowe - parowanie pilota - jeden pilot na 3 sterown.

Zestaw działał około 2-3 miesiące ponieważ spalił się kontroler LED postanowiłem kupić kontroler 24 a!

I już wszystko fajnie i pięknie dostałem lekcję doboru urządzeń. Skoro mam taśmę która pobiera 230,4 W mocy no to muszę mieć zasilacz i kontroler ponad 230W.

Posiadam jeszcze jeden kontroler 3x4a do innej taśmy w której nie zmieniam kolorów (pilot jest mi zbędny):

PYTANIA:
    1. Czy mogę sparować pilot 3 x 4a (czarny dotykowy - ten który nie używam) do kontrolera 3 x 8a ?

|
    |
    \/

Jeśli Twoja odpowiedź jest twierdząca proszę o instrukcję jak to wykonać (będziemy sprawdzać czy działa)

2. Czy mogę podłączyć 3 kontrolery (chińczyki) do każdego odcinka i sparować do nich jeden chiński pilot aby kontrolował te z sterowniki na raz ?

Jeśli Twoja odpowiedź jest twierdząca, to czy jesteś tego w 102% pewien? bo tu już nie ma na czym testować, muszę dokonać zakupu a szkoda tegoż robić w ciemno. Oczywiście też proszę o jakąś instrukcję parowania (programowania pilota do kontrolerów).

Dziękuję i pozdrawiam

PS. Mam nadzieję iż mój opis jest dość czytelny i łatwy do rozszyfrowania :)
  • REKLAMA
  • #2 16389652
    matej1410
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    betonuki napisał:

1. Czy mogę sparować pilot 3 x 4a (czarny dotykowy - ten który nie używam) do kontrolera 3 x 8a ?

Najlepiej po prostu sprawdzić to, próbując sparować. Jak się nie uda no to wtedy już wszystko jasne.

betonuki napisał:

2. Czy mogę podłączyć 3 kontrolery (chińczyki) do każdego odcinka i sparować do nich jeden chiński pilot aby kontrolował te z sterowniki na raz ?

Z punktu widzenia pilota to możesz sobie sterować nim kilka odbiorników, jeżeli sygnał z niego jest dla wszystkich zrozumiały. Innymi słowy jeżeli kupisz sobie 10 identycznych zestawów (10 odbiorników i 10 nadajników) to będziesz mógł jednym nadajnikiem sterować 10 odbiornikami.
  • REKLAMA
  • #3 16390692
    betonuki
    Poziom 9  
    matej1410 napisał:

betonuki napisał:

Najlepiej po prostu sprawdzić to, próbując sparować. Jak się nie uda no to wtedy już wszystko jasne.

Ok fajnie a jak to wykonać dla tego typu pilotów?
  • REKLAMA
  • #4 16391429
    matej1410
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    A instrukcję obsługi kolega posiada? Przeważnie, ale nie zawsze programuje się w ten sposób, że na odbiorniku powinien być przycisk, który należy przytrzymać przez chwilę i o ile odbiornik wyposażony jest w diodę to powinna się ona zaświecić na stałe do momentu w którym wyślemy z pilota określony sygnał (i tu trzeba próbować wciskać przyciski na pilocie po kolei metoda prób i błędów skoro nie ma instrukcji). Jeśli odbiornik odbierze sygnał z pilota zamruga diodą na odbiorniku albo po prostu ją wyłączy. Jeśli chcemy przypisać kilka odbiorników do jednego pilota to musimy na tych odbiornikach nacisnąć przycisk programujący innymi słowami wprowadzić je w tryb nasłuchiwania i wysłać z pilota sygnał jak już wspomniałam wcześniej.
  • REKLAMA
  • #5 16392112
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 744
    matej1410 napisał:
    matej1410 napisał:
    muszę dokonać zakupu a szkoda tegoż robić w ciemno.
    Kiepska porada.

matej1410 napisał:
    Z punktu widzenia pilota to możesz sobie sterować nim kilka odbiorników, jeżeli sygnał z niego jest dla wszystkich zrozumiały.
    Tu masz rację.

matej1410 napisał:
    jeżeli kupisz sobie 10 identycznych zestawów (10 odbiorników i 10 nadajników) to będziesz mógł jednym nadajnikiem sterować 10 odbiornikami.
    Nie zawsze. Nadajniki mogą być przypisane do do odbiorników.

betonuki napisał:
    Przeważnie, ale nie zawsze programuje się w ten sposób, że na odbiorniku powinien być przycisk, który należy przytrzymać przez chwilę
    A jak tego przycisku nie ma to co? Widzisz go tam?

matej1410 napisał:
    o ile odbiornik wyposażony jest w diodę to powinna się ona zaświecić na stałe do momentu w którym wyślemy z pilota określony sygnał (i tu trzeba próbować wciskać przyciski na pilocie po kolei metoda prób i błędów skoro nie ma instrukcji).
    Widzisz tam jakąś diodę za to odpowiadającą?

To jest instrukcja do dopasowania uniwersalnego pilota do TV a nie do Chińskiego sterownika do led. Tam każdy pilot może pasować do każdego odbiornika i nie koniecznie.
  • #6 16392900
    betonuki
    Poziom 9  
    Właśnie nie ma żadnego przycisku na sterowniku. Jedynie z instrukcji na pilocie że trzeba przytrzymać określony przycisk przed włączeniem zasilania na sterownik. Niestety nie działa ta opcja :(
REKLAMA