logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] Jaki multimetr do 100zł polecacie do pomiaru napięcia?

Rilekt 13 Gru 2014 13:15 2370 11
  • #1 14218393
    Rilekt
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Chcę zakupić jakiś dobre narzędzie do pomiaru napięcia, najlepiej drogą internetową w cenie ok. 100zł. Jakie modele polecacie?
  • #3 14236140
    cinek325
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    To i ja się podepnę.
    Budżet to 250- max 300zł.
    Wymagania dodatkowe (nie wiem czy realne...):
    Automat
    Złącze optyczne, najlepiej usb.
    Dobrze żeby można było podpiąć termopare.
    No i ważne, wiem że stare mierniki dość długo kazały czekać na komunikat o zwarciu, nie wiem jak jest dziś, ale chciałbym aby tego problemu nie było.

Zastosowania czysto hobbystyczne w domu jak i przy aucie (mierzenie czujników abs itp).
    Ogólnie im więcej bajerów tym lepiej, nigdy nie widomo co się przyda.
    Co możecie polecić?
    Ja myślałem o dość starej konstrukcji UNI-T ut70B.
    Warto, czy lepiej dorzucić do tych 250-300, bo uda się kupić coś nowszego z podobnymi możliwościami?
    I co w PRAKTYCE oznacza brak TRMS? ( definicję z wikipedii znam)
    A może inaczej, czy gdybym chciał zmierzyć na czym konkretnie polega ładowanie, ładowarki akumulatorów bosch C7, to potrzebny mi true RMS ?
  • #4 14250901
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6557
    Mam UT139C (coś je ostatnio wymiotło) i poza brakiem podłączenia do PC spełnia Twoje wymagania. Szybki tester ciągłości, Auto Range (z opcją przełączenia na manual), pomiar pojemności w bardzo szerokim zakresie, termopara, True RMS.

True RMS - umożliwia poprawny pomiar wartości skutecznej prądu i napięcia przemiennego dla przebiegów innych niż idealnie sinusoidalne.
  • #5 14251113
    cinek325
    Poziom 9  
    Faktycznie coś ich nie widać...
    Dzięki za odpowiedź. Może jakiś inny model-marka? Na voltcrafta chyba nie ma co liczyć z możliwością podpięcia do PC i True RMS?
  • #6 14251492
    tzok
    Z tym podpięciem do PC to najpierw popatrz sobie na co to pozwala, bo nie wiem czy warto sobie tym zawracać głowę. W zasadzie tylko jakaś rejestracja przebiegów wolno zmiennych.

Może UT61B?

Voltcraft to marka własna Conrada, ale obecnie to w dużej mierze drogo sprzedawana tania chińszczyzna, więc jakoś specjalnie bym się na ich produkty nie "napalał".
  • #8 14251523
    cinek325
    Poziom 9  
    UT61B chyba nie ma True RMS, a wolałbym żeby był.
    W zasadzie w podobnych pieniądzach chyba lepiej byłoby kupić ut70B. Ale tak jak pisałem wolalbym mieć True RMS.
    Rozumiem że inne marki raczej nie wchodzą w grę ze względu na budżet?
    A jak wygląda sprawa jakości wykonania i dokładności pomiarów odnośnie uni-t a brymanem?

Może napiszę o co chodzi z TRMS, może on nie jest mi potrzebny, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem definicję True RMS...
    Czy jest mi to potrzebne gdybym chciał zmierzyć proces ładowania i regeneracji aku ładowarką procesorową?
    I czy jest potrzebny do odczytania właściwej wartości ładowania zasilaczy od laptopów/telefonów?
    Bo jeśli nie, to bym wybrał ut70b i dokupił jakieś silikonowe przewody...
    Więc jak z tym jest?
  • #9 14251596
    tzok
    cinek325 napisał:
    Czy jest mi to potrzebne gdybym chciał zmierzyć proces ładowania i regeneracji aku ładowarką procesorową?
    Nie, chyba że chciałbyś mierzyć cokolwiek po stronie sieci 230VAC. TrueRMS działa tylko na zakresach AC, a każdy zasilacz impulsowy ma na wejściu prostownik z filtrem.

Do obserwacji działania inteligentnych ładowarek i tego typu przetwornic niestety potrzebny jest... cyfrowy oscyloskop. Sama przetwornica pracuje ze zbyt wysokimi częstotliwościami dla miernika uniwersalnego, poza tym sterownie PWM jest w zasadzie prądem jednokierunkowym zmiennym, a tego sensownie nie zmierzy się ani na zakresie DC (mniej więcej uśredniona wartość) ani na AC.
  • #10 14251607
    cinek325
    Poziom 9  
    Aha, czyli w moim przypadku True RMS nie będzie potrzebny?
    W przypadku pomiaru napięcia ładowarki od laptopa czy telefonu też nie będzie konieczny? Chodzi mi o sprawdzenie ich sprawności i czy trzymają parametry z etykietki.
    Przy AC nie grzebie w ogóle, a rozumiem że tylko wtedy jest to przydatne?
    Ut70b ma większą dokładność od serii ut61* ?
  • #11 14259074
    Mati_Speed
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam, podłącze się do tematu, ponieważ ostatnio zamówiłem multimetr Volcraft VC-830 za 271zł, na szczęście jeszcze nie przyszedł, ponieważ zauważyłem, że można za te pieniądze dostać lepsze multimetry.

Zastanawiam się nad Brymen BM 252 którego można dostać za 250zł.

Multimetr ma być używany amatorsko, w domu oraz przy samochodzie, do podstawowych pomiarów, oraz przy latarkach sprawdzaniu prądu i napięcia.

Lepiej do około 300zł brać tego brymena ? Volcraft jeszcze nie przyszedł więc mogę zrezygnować z niego.

Pozdrawiam
  • #12 14261336
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Mam VA16 i jestem zadowolony, zastanawiam się nad VA19 ale nie testowałem go jeszcze pod kątem szybkości pomiarów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat zakupu multimetrów do pomiaru napięcia w budżecie do 100zł. Użytkownicy polecają różne modele, w tym MS8221C (około 120zł), UT139C, UT70B oraz Brymen BM811A. Wskazano na znaczenie funkcji True RMS dla pomiarów AC, jednak dla zastosowań amatorskich, takich jak pomiar napięcia ładowarek, nie jest to kluczowe. Użytkownicy zwracają uwagę na jakość wykonania i dokładność pomiarów, porównując różne marki, w tym Voltcraft i Brymen. Pojawiły się również pytania dotyczące możliwości podłączenia do PC oraz zastosowania termopar.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA