logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon AVR-1312 - Brak dźwięku, prawdopodobnie mikorprocesor

dan911 13 Gru 2014 22:46 3954 8
REKLAMA
  • #1 14220319
    dan911
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,

amplituner załącza się normalnie, z tego co słyszę to wszystkie przekaźniki się załączają - niestety brak dźwięku z jakiegokolwiek wejścia a także brak obrazu przez HDMI. Nawet po ustawieniu radia brak jakiegokolwiek szumu, tak jakby głośniki nie były w ogóle podłączone - sprawdzę jutro czy ich przekaźniki się załączają.
    Stawiam na mikroprocesor, prawdopodobnie jeden z 4ech na "daughter" płytce gdzie z tego co widzę jest sterowanie przekaźnikami wyjść głośnikowych. Nie mam schematu - prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o pomoc w zidentyfikowaniu uszkodzonego elementu.

Mikroprocesor został oczywiście zresetowany.
  • REKLAMA
  • #2 14223775
    dan911
    Poziom 12  
    Zajmuję się zawodowo naprawą laptopów, z amplitunerami nie miałem do czynienia - prosiłbym o wskazówki jakie napięcia trzeba na ten moment pomierzyć
  • REKLAMA
  • #3 14228905
    dan911
    Poziom 12  
    Witam ponownie, udało mi się zdobyć schemat od AVR-1311 i wydaje się że pasuje.

Ustaliłem że bardzo mocno grzeje się (parzy w palec) układ Audio DSP CS497024-CVZ a także troszeczkę mniej grzejący się ale też parzący układ analogowego sygnału R2A15218FP.

I tutaj moje pytanie, które linie najlepiej sprawdzić, czy zakładając że układ R2A15 jest przepalony i przeciąża układ DSP - to czy wylutowywując układ R2A15 będę mógł uruchomić amplituner nie powodując jakichkolwiek uszkodzeń i oczywiście czy uruchomienie i pełna sprawność poza wejściami analogowymi będzie możliwa.

Dodaję schemat pasujący do AVR-1312
    Załączniki:
    • denon_avr-1311_avr-391_ver-3.pdf (25.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 14229402
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Przemierz ten selektor !
    Czy sprzęt nie był po konflikcie mas ? Obmierz rezystory wejściowe szczególnie w miejscach gdzie był wpięty sygnał z TV,SAT itp .
  • #5 14233448
    dan911
    Poziom 12  
    Witam, dziękuję za zainteresowanie.
    Pomierzyłem rezystory wejściowe i wszystkie się zgadzają ze schematem.
    Nie zdążyłem przemierzyć selektora - wylutowałem go aby sprawdzić czy nie przeciążał DSP - niestety i bez niego układ DSP się mocno grzeje, źródła HDMI nie są wykrywane.

Wstępnie myślę, że układ DSP do wymiany, przemierzyłem kondensatory wokół selektora i DSP - żadnych podejrzanych rezystencji.

Konflikt mas - mam przez to rozumieć użycie "własnej masy" na płycie głównej amplituner - m.in. tej, która jest w obwodzie tranzystora sterującego przekaźnikami a masą główna która jest dla m.in. płytki cyfrowej i jest podłączona do obudowy.
    Kupiłem tego Denona na eBay.de i nie widać śladów otwierania i jakiejkolwiek ingerencji.
  • REKLAMA
  • #6 14235122
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Konflikt mas pomiędzy dwoma urządzeniami. Np, amplituner i TV/PC/Tuner SAT itp. Dzieje się tak gdy ze względu iż jedno urządzenie jest zerowane a drugie nie , pomiędzy masami występuje różnica potencjałów i to rodzi podobne efekty. Dla doświadczenia włącz PC i dotknij jednocześnie jego obudowy i kaloryfera (ostrożnie tylko ;) ) Podobnież gdy zasila się z osobnych gniazd (mających odrębną fazę) , także wystąpi podobny konflikt.Czasami pomoże przełożenie wtyczki o 180 stopni :) .
    Naprawiałem dziesiątki amplitunerów uszkodzonych właśnie w ten sposób - tor wejściowy,selektor były spalone .
  • #7 14235262
    dan911
    Poziom 12  
    Ok, o "te" masy chodzi - dlatego właśnie powinno podłączać tego typu urządzenia gdy są one wyłączone.

Też oczywiście stawiałbym na selektor, jedynie martwi mnie sprawa parzącego już po paru sekundach układu DSP, gdzie selektor jest wylutowany i na linii nie ma już przeciążenia w postaci przepalonego selektora - czy może się mylę?
  • #8 14237915
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Zasilanie DSP zgodne ze specyfikacją ?
  • #9 14239273
    dan911
    Poziom 12  
    Sprawdzę to jak tylko przyjadę ze świąt - odpowiem za tydzień, Wesołych świąt.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Denon AVR-1312, który włącza się, ale nie wydaje dźwięku ani nie przesyła obrazu przez HDMI. Podejrzewa uszkodzenie mikroprocesora lub układów DSP, ponieważ jeden z układów Audio DSP CS497024-CVZ oraz układ analogowego sygnału R2A15218FP mocno się nagrzewają. Użytkownik sprawdził rezystory wejściowe, które są zgodne ze schematem, oraz wylutował selektor, ale problem z nagrzewaniem DSP nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie konfliktu mas oraz zasilania DSP, a także podają wskazówki dotyczące pomiarów napięć i rezystancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA