logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki transformator 12V do dzwonka przy instalacji 230V? Toroidalny czy inny?

jacdom 15 Gru 2014 22:04 5280 13
REKLAMA
  • #1 14226557
    jacdom
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam dzwonek do drzwi 12v. Instalacja w domu 230v, naturlich. Jaki mam kupić transformator, znaczy jakiej mocy ? Toroidalny ? No, kurcze, zupełnie zielony jestem.
    JacDom.
  • REKLAMA
  • #2 14226593
    MastrPlastr
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    No moc taka jak dzwonka +drobny zapas mocy (powiedzmy 20%), aczkolwiek dzwonki z reguł mają minimalny pobór prądu więc sądzę że 10-20W wystarczy... Akurat transformatory o tej mocy są tanie, więc jak kupisz za duży to nic się nie stanie :D Nie musi być toroidalny ;D
  • #3 14226630
    jacdom
    Poziom 9  
    Nie mam zielonego pojęcia jaką ma moc. Na stronie internetowej sklepu jest tylko, że 12V.
    Dzieki za odpowiedź.
  • #4 14226666
    MastrPlastr
    Poziom 11  
    to o ile masz multimetr, zmierz jaki pobiera prąd, później pomnóż przez napięcie zasilania i będziesz znał moc ;)
  • REKLAMA
  • #5 14226686
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    MastrPlastr napisał:
    No moc taka jak dzwonka +drobny zapas mocy (powiedzmy 20%), aczkolwiek dzwonki z reguł mają minimalny pobór prądu więc sądzę że 10-20W wystarczy... Akurat transformatory o tej mocy są tanie, więc jak kupisz za duży to nic się nie stanie :D Nie musi być toroidalny ;D

Ojojoj po co tak dużo stare trafa dzwonkowe miały 6VA i też był zapas :-)
  • REKLAMA
  • #6 14226718
    MastrPlastr
    Poziom 11  
    karolark napisał:
    Ojojoj po co tak dużo stare trafa dzwonkowe miały 6VA i też był zapas :-)

Bo nie wiem co za dzwonek autor wymyślił sobie ;D Owszem były 6VA, gdzieś nawet w domu mam radzieckiej myśli technicznej dzwonek z trafem właśnie takiej mocy ;)
  • #7 14227126
    jacdom
    Poziom 9  

Dodano po 19 [minuty]:

I nawet transformator mają w ofercie ale kosztuje 200 zł :)))
  • REKLAMA
  • #8 14227171
    MastrPlastr
    Poziom 11  
    aaaaaa to taka kruszyna jest... No to na allegro poszukałbym transformatora choćby używanego za 10PLN, z mocą mniej więcej 10W, tak na wszelki wypadek ;D
  • #9 14281378
    kubsztyk
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam,
    Jako że wszelkie tematy dotyczące transformatorów dzwonkowych zostały zamknięte, zatem piszę tutaj.
    Chciałem wymienić babci dzwonek na głośniejszy. Najpierw kupiłem na 230V, nie działał, okazało się, że w sieci prawdopodobnie jest o wiele mniejsze napięcie. Wymieniłem dzwonek na czaszowy na 8V i... niespecjalnie rwie się do dzwonienia. Przy obrocie mimośrodowo zamocowanej czaszy w najdalsze położenie jako tako udaje mu się coś wybrzęczeć.
    Jednak tym razem wkroczyłem z multimetrem i po wciśnięciu przycisku pokazał mi dwukrotnie 4,9V (mierzyłem ustawiając multimetr na prąd przemienny ~200V - chyba ok?). Na dole klatki jest skrzynka, w której znajduje się transformator 220V/3-5-8V 0,5A, bardzo podobny do tego:
    Po stronie wtórnej przewody podłączone są do zaczepów 3V i 8V. Dodam, że w tamtym transformatorze zaczepy idą w kolejności: 3-5-8V.
    Co zrobić, żeby dzwonek działał poprawnie? W jaki sposób podłączyć przewody w transformatorze, żeby uzyskać 8V? Problem w tym, że nie wiadomo czy ktoś w klatce nie ma jeszcze antycznego dzwonka na 5V. Dodam, że babcia mieszka na drugim - ostatnim piętrze, a skrzynka z transformatorem jest na dole. Jeszcze jedna uwaga: od transformatora do babci mieszkania idzie jakiś stary kabel o małym przekroju żył, a ja kupiłem kabel dwużyłowy o przekroju 2,5 mm2 długość chyba 2,5m i złączyłem go kostką z tym starym kablem wychodzącym ze ściany w celu montażu dzwonka w środku przedpokoju, bo wcześniej stary był schowany w pawlaczu.
    Dodam, że nie jestem elektrykiem, więc proszę ostrożnie z terminologią elektryczną.
    Pozdrawiam!
  • #10 14304528
    MastrPlastr
    Poziom 11  
    kubsztyk napisał:
    W jaki sposób podłączyć przewody w transformatorze, żeby uzyskać 8V?

Znaleźć multimetrem te 8V na wyjściu i tam się wpiąć...
  • #11 14306934
    Dacomos
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    MastrPlastr napisał:
    kubsztyk napisał:

A co tam mierzyć :-) zewnętrzne styki 8V co zresztą widać
  • #12 14311020
    MastrPlastr
    Poziom 11  
    Dacomos napisał:
    MastrPlastr napisał:
    kubsztyk napisał:

A co tam mierzyć :-) zewnętrzne styki 8V co zresztą widać

Autor pytania napisał, że trafo jest podobne, a nie takie samo.
  • #13 14568203
    jacdom
    Poziom 9  
    Jeszcze jedno. Czy mogę zainstalować przełącznik dzwonka na obwodzie 230V zamiast na obwodzie 12V (jak chcą producenci) ?
  • #14 14569383
    zyzy52
    Poziom 28  
    Ocena: 366
    Będzie lepiej. Tylko niech przycisk dzwonkowy będzie przystosowany do napięcia 250V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje transformatora 12V do dzwonka przy instalacji 230V, nie mając pewności co do mocy. Odpowiedzi sugerują, że moc transformatora powinna być co najmniej równa mocy dzwonka plus zapas (około 10-20W). Wskazano, że transformator nie musi być toroidalny, a starsze modele dzwonków miały moc 6VA. Użytkownik został również zachęcony do zmierzenia poboru prądu dzwonka za pomocą multimetru. W dyskusji poruszono również kwestię podłączenia przełącznika dzwonka na obwodzie 230V, co jest możliwe, pod warunkiem użycia przycisku przystosowanego do napięcia 250V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA