logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki transformator dzwonkowy kupić? Napięcie wyjściowe - zdjęcia

soundexplorer 18 Lut 2024 00:16 951 10
  • #1 20966339
    soundexplorer
    Poziom 8  
    Ocena: 1

Witam!
    W moim mieszkaniu/bloku nie działa dzwonek. Po zmierzeniu transformatora na zasilaniu jest 231V, natomiast na wyjściu 0V. Chciałbym zakupić nowy transformator, jednak nie wiem, o jakim napięciu jest wymagany. Domyślam się, że 8V, jednak jest to tylko mój domysł. Czy ktoś byłby w stanie stwierdzić na podstawie zdjęć, jaki transformator potrzebuję kupić? Bardzo dziękuję za porady.

U góry posiada 2 zaciski na zasilanie 220V.
    Z dołu posiada 3x wyjścia zasilania do instalacji. Wpięty jest (od lewej) pierwszy oraz trzeci zacisk. Środkowy jest pusty.
    Zużyty transformator dzwonkowy z pęknięciami Zdjęcie transformatora instalacyjnego z widocznymi oznaczeniami elektrycznymi.
  • #2 20966346
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 259
    8V
    Kup taki sam.
  • #3 20966349
    soundexplorer
    Poziom 8  

Zwierzak_PAH napisał:
    8V
    Kup taki sam.

Dziękuję za odpowiedź. Kupię 8V. Jednak "takiego" to podejrzewam, że od 10-15 lat już nie ma :D

Jeszcze zapytam, czy nie ma znaczenia kolejność podłączenia przewodów wyjścia? Ważne tylko, żeby podłączyć pod zaciski odpowiadające za 8V?

Do administratora:
    Proszę nie zamykać tematu, będę tu pisać tutaj jak mi poszło i czy rozwiązało to problem.

• #4 20966354
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    soundexplorer napisał:
    Dziękuje za odpowiedź . Kupię 8V . Jednak "takiego" to podejrzewam że od 10-15 lat już nie ma

Stary transformator dzwonkowy bez obciążenia dawał napięcie o amplitudzie około 15V (skuteczne około 11V), przy nominalnym obciążeniu (0,5A) - 8V (szeregowo połączone uzwojenia dające 3V i 5V, środkowy zacisk to ich połączenie). Na Allegro są takie (TD-230), ale cena dość wygórowana (>90zł) - chyba za to, że to zabytek. Jakkolwiek Ceneo.pl znajduje nie taniej... Zamel (producent) sprzedaje w cenie 150zł.

Ale: na Allegro jest akurat oferta starego sprawnego za 22zł (+11zł wysyłka), i są ~18zł (ale wysyłka 39zł z Chin) BT8-8 dające napięcia 8, 12 i 24V (i są Navaris ze 23,4zł, z wysyłką za 9zł z Polski) - można wykorzystać to 8V.
  • #5 20966367
    soundexplorer
    Poziom 8  

Czyli jeżeli kupię zwykły transformator dzwonkowy za 40 zł to nie będzie działać? Musi koniecznie być lepszy albo taki sam zabytek jak jest?

@Edit

Dobrze, teraz doczytałem edit. Właśnie taki miałem plan. Kupię -> podłączę pod 8V i napiszę co i jak tutaj
  • #6 20966368
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 259
    Kup dowolny dzwonkowy który ma 8V.
    Przykład:
    Jaki transformator dzwonkowy kupić? Napięcie wyjściowe - zdjęcia

Jeden kabelek pod zacisk 0 a drugi pod zacisk 8, kolejność dowolna.
  • #7 20966370
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Zależy, jakie napięcie będzie dawał - było wykorzystywane 8V, więc jest potrzebny z takim napięciem, ale niekoniecznie taki sam.

Można by jeszcze sprawdzić, co jest uszkodzone - te stare transformatory dzwonkowe łatwo się rozbiera, może tylko jakiś drucik się odczepił? Sprawdzałeś miernikiem uzwojenie pierwotne, ma przerwę? Jeśli nie, to jest do naprawienia, o ile pamiętam, on ma rozkładany rdzeń, i wtórne można łatwo przewinąć, ja dowijałem więcej zwojów, żeby mieć 2x 5V.

Hm... teraz się dopatrzyłem, że on ma połamaną obudowę - to pewnie i w środku jakieś połączenie się urwało - pytanie, czy jest dostęp do końców uzwojeń, i czy obudowa da się skleić.

Na Allegro znalazłem transformator o zbliżonych parametrach: PE3515-I-3.5VA-230V/9V za 18zł (27zł z wysyłką), ale on jest do wlutowania w płytkę drukowaną, i trzeba by do niego dorobić obudowę, żeby nie mieć napięcia sieci na wierzchu.

Jest jeszcze kwestia, czy ten dzwonek potrzebuje napięcia przemiennego - może działałby równie dobrze przy zasilaniu stałym 5V? Bo takie zasilacze wtyczkowe są dużo tańsze...
  • #8 20966375
    soundexplorer
    Poziom 8  

_jta_ napisał:
    Zależy, jakie napięcie będzie dawał - było wykorzystywane 8V, więc jest potrzebny z takim napięciem, ale niekoniecznie taki sam.

Można by jeszcze sprawdzić, co jest uszkodzone - te stare transformatory dzwonkowe łatwo się rozbiera, może tylko jakiś drucik się odczepił? Sprawdzałeś miernikiem uzwojenie pierwotne, ma przerwę? Jeśli nie, to jest do naprawienia, o ile pamiętam, on ma rozkładany rdzeń, i wtórne można łatwo przewinąć, ja dowijałem więcej zwojów, żeby mieć 2x 5V.

Przepraszam ale naprawa urządzeń elektrycznych znacząco przekracza moje umiejętności. Wolę go wymienić tym bardziej że koszt nie duży.

Sprzęt zakupiony. Troszkę inny niż na tamtym zdjęciu gdyż tamten nie posiada żadnej dziurki montażowej a w naszej prastarej rozdzielnicy PRL nie ma szyny DIN.

Jak przyjdzie i zamontuje to napiszę jak mi poszło i czy rozwiązano problem.

Transformator dzwonkowy OBT B-24 z zaciskami.
  • #9 20966376
    _jta_
    Specjalista elektronik
    soundexplorer napisał:
    tamten nie posiada żadnej dziurki montażowej a w naszej prastarej rozdzielnicy PRL nie ma szyny DIN.

To pewnie wypadnie jeszcze skombinować kawałek takiej szyny, albo poszukać czegoś zastępczego... on pewnie ma zatrzask, który może złapać za taśmę o szerokości 35mm i grubości około 1mm (czy nawet mniej - w pracy mam taką szynę, ale będę tam dopiero w poniedziałek) - zobacz https://en.wikipedia.org/wiki/DIN_rail
  • #10 20975208
    soundexplorer
    Poziom 8  
    Elo Mireczki . Koniec końców kupiłem transformator i przyjechał elektryk z mieszkaniówki który go założył . Montowany był na blachowkręta bez szyny DIN :D .Wszystko działa pięknie powiedziano mi żebym zgłosił się do mieszkaniówki z fakturą to mi oddadzą pieniądze . Dziękuje wszystkim za pomoc . Dzwonek działa .

Transformator zamontowany na blachowkręta.
  • #11 20975211
    soundexplorer
    Poziom 8  
    Wymiana Transformatora Dzwonkowego 8V

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dzwonkiem w mieszkaniu, gdzie transformator dzwonkowy nie działał, a na wyjściu nie było napięcia. Po pomiarach stwierdzono, że transformator wymaga wymiany, a sugerowane napięcie wyjściowe to 8V. Uczestnicy dyskusji potwierdzili, że nowy transformator powinien mieć napięcie 8V, a także podali różne opcje zakupu, w tym modele dostępne na Allegro i Ceneo. Użytkownik zdecydował się na zakup nowego transformatora, który został zamontowany przez elektryka, co rozwiązało problem z dzwonkiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA