Płyta główna: Gigabyte g31m-es2l
procesor: Intel e5200 2x2,5
ram: 2x2GB kingston 800 6N obustronne ddr2
Grafika : MSI GTX750 2GB
zasilacz: chieftec
Witam.
Mam problem z pamiecią ram w wyżej wymienionym zestawie. System wykrywa tylko 2gb ram z zainstalowanych 4( 4GB dostępne 2GB).Bios również wykrywa połowe Z tego co już wyczytałem chipset Intela g31 obsługuje 2 kości ramu obustrone( czyli takie jak te) albo 4 jednostrone do 4GB.
Problem w tym że tych kości w ogóle.nie chcę obsłużyć całkowicie. Przy włożeniu 1 kości system wykrywa 2gb(dostępne 1gb), bios również 1 gb.
Zrobiłem update do aktualnej wersji biosu za pomocą @bios.
Moje pytanie jest takie czy da się coś z tym zrobić, czy w grę wchodzi tylko wymiana ramow na jednostronne.
Proszę o radę bo już nie mam pomysłu... ;/
PS. Próbowałem również z msconfig w opcji rozruchu.
procesor: Intel e5200 2x2,5
ram: 2x2GB kingston 800 6N obustronne ddr2
Grafika : MSI GTX750 2GB
zasilacz: chieftec
Witam.
Mam problem z pamiecią ram w wyżej wymienionym zestawie. System wykrywa tylko 2gb ram z zainstalowanych 4( 4GB dostępne 2GB).Bios również wykrywa połowe Z tego co już wyczytałem chipset Intela g31 obsługuje 2 kości ramu obustrone( czyli takie jak te) albo 4 jednostrone do 4GB.
Problem w tym że tych kości w ogóle.nie chcę obsłużyć całkowicie. Przy włożeniu 1 kości system wykrywa 2gb(dostępne 1gb), bios również 1 gb.
Zrobiłem update do aktualnej wersji biosu za pomocą @bios.
Moje pytanie jest takie czy da się coś z tym zrobić, czy w grę wchodzi tylko wymiana ramow na jednostronne.
Proszę o radę bo już nie mam pomysłu... ;/
PS. Próbowałem również z msconfig w opcji rozruchu.