logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat 2000 1.6 - Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Najczęstsze usterki?

gracus7 09 Maj 2005 19:25 2864 10
REKLAMA
  • #1 1476973
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 200
    witam!
    w najblizszych dniach wybieram sie do niemiec po auto volkswagen passat 1,6 z 2000roku autko ma przejechane 70tys i z tego co wiem ma lekki uraz przegłuba co czasem słychać przy skręcaniu. Poza tym jest bez wypadkowy ale moje pytanie dotyczy rzeczy na jakie musze zwrócić uwagę w tym roczniku jakie sa najczęstsze usterki i jak to wypatrzeć aby miec pewnośc ze auto jest wporządku!
    nie chciałbym złomu wciągac na lawetę

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1477083
    jazz96
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Przedewszystkim zobacz czy sie nie poci pod głowicą, oraz czy węże od chłodnicy nie są twarde podczas pracy. Po powrocie koniecznie wymień pasek rozrządu!!! A tak to autko tanie w eksploatacji i nie do zajeżdżenia. Pozdrawiam
  • #3 1477551
    gracus7
    Poziom 26  
    dzięki za zainteresowanie tematem!
    pod maską w tym aucie jest tak sucho i czysto ze mozna ''jeść'' z silnika byłem w cieżkim szoku jak to zobaczyłem! jedynymi włascicielami tego auta było starsze małżeństwo!
    ale zastanawia mnie czy silnik 1,6 nie będzie za słaby do tak dużego auta wkońcu to 100 PS mam taką samą moc z 1,6 w BMW E36 i nie ukrywam jest to muł.
    wedle książki serwisowej pasek był wymieniany 5tys km temu i następny przegląd zaplanowany na 85tys czy pomimo tego też go wymienić czy zaufac niemieckiemu serwisowi?
  • REKLAMA
  • #4 1477707
    jazz96
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Wymiana paska to 8 dyszek a autko troszke droższe, naprawa głowicy też sporo kosztuje.Ja nie ufam co jest w papierach teraz każdy kombinuje. Wymień. Ja mam w passacie 1.6 td i nie jet mułowaty a ma mniej koników. Jak rozsądna cena to bierz, od kiedy zacząłem jeździć autami vw to nie chce innego. Pozdro
  • #5 1478350
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    gracus7 napisał:
    witam!
    w najblizszych dniach wybieram się do niemiec po auto volkswagen passat 1,6 z 2000roku autko ma przejechane 70tys i z tego co wiem ma lekki uraz przegłuba co czasem słychać przy skręcaniu. Poza tym jest bez wypadkowy ale moje pytanie dotyczy rzeczy na jakie musze zwrócić uwagę w tym roczniku jakie sa najczęstsze usterki i jak to wypatrzeć aby miec pewnośc ze auto jest wporządku!
    nie chciałbym złomu wciągac na lawetę

pozdrawiam

Witam
    Jest to auto na gaźniku bardzo trudnym w obsłudze i ponadto bez auto diagnostyki. Wg mnie z B3 najlepiej kupić model z silnikiem 2E 85kW wyprodukowany po sierpniu 1992 r., powinien już mieć sterownik 45pin z autodiagnostyką oraz lepiej zabezpieczoną blachę.
    Zużycie paliwa tego modelu wg instrukcji fabrycznej to :
    90 km/h - 6,0
    120 km/h - 7,6
    miasto - 10,9
    przy pieciobiegowej skrzyni
    Ubezpieczenie płacisz raz w roku, a tankujesz "codziennie".
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1478361
    bobbik
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    a oświeć mnie na jakim gaźniku jest to Audi z 2000 roku?
  • #7 1478603
    enauto
    Poziom 29  
    bobbik napisał:
    a oświeć mnie na jakim gaźniku jest to Audi z 2000 roku?

Witam
    Czytaj dokładnie posty.
    gracus7 pytał o Passata z 2000r z silnikem 1600.
    Były dwa takie silniki:
    EZ - 55 kW i RF 53 kW obydwa zsilane gaźniliem 2E3
    Pozdrawiam
  • #8 1478630
    gracus7
    Poziom 26  
    przepraszam ale czegos nie rozumiem?
    to jest VW passat z roku 2000 i w nowej budzie u nas taki stoi na giełdzie 30-40tys a wy piszecie ze to gaźnik? myślałem ze pełny wtrysk i ze gaźników juz sie nie produkuje
    pozatym 100 koni na gaźniku to sie nieda z 1,6
  • #9 1478883
    enauto
    Poziom 29  
    Witam
    Przepraszam, pomyliłem się o 10 lat.
    Pozdrawiam

Od VII.1999r silnik 1600 ma oznaczenie ANA, moc 74 kW, sterownik Simos 3.4
  • REKLAMA
  • #10 1479332
    mikom337
    Poziom 11  
    Witam!

Miałem takiego Passata w kombi z 98r miał przejechane 300.000km kupiłem to auto z firmy od mojej Matki.Był on bezwybadkowy i cały czas serwisowany i odziwo przy takim przebiegu chodził super jedyne co było do wymiany to sprzęgło.

Pozdrawiam.
  • #11 1480515
    gracus7
    Poziom 26  
    własnie a propos sprzęgła! czy ono ma fabrycznie w tym modelu brac tak wysoko czy to objaw zapowietrzenia układu jesli jest hydrauliczny?
    słyszałem że moze tak byc oryginalnie ze względu na mniejsze zuzycie jak ktoś jeździ z noga na pedale ale nie wiem ile w tym prawdy

Podsumowanie tematu

✨ Przy zakupie Volkswagena Passata z 2000 roku z silnikiem 1.6 (ANA, 74 kW, sterownik Simos 3.4) należy zwrócić uwagę na stan techniczny, szczególnie na ewentualne wycieki pod głowicą oraz elastyczność węży chłodnicy podczas pracy silnika. Zaleca się wymianę paska rozrządu nawet jeśli według dokumentacji serwisowej był niedawno wymieniany, ze względu na ryzyko fałszywych wpisów w papierach. Silnik 1.6 o mocy około 100 KM jest uważany za słabszy do dużego nadwozia Passata, co może skutkować słabą dynamiką pojazdu. Wersje z gaźnikiem 2E3 występowały w starszych modelach, natomiast w Passacie z 2000 roku stosowany jest wtrysk paliwa. Sprzęgło w tym modelu może mieć wysokie położenie pedału, co może być fabryczną cechą lub wynikiem zapowietrzenia układu hydraulicznego. Passat jest generalnie tani w eksploatacji i trwały, jednak naprawy głowicy i wymiana paska rozrządu mogą być kosztowne. Warto również zwrócić uwagę na historię serwisową i unikać aut z ukrytymi uszkodzeniami, zwłaszcza jeśli słychać odgłosy z przegubu podczas skręcania.
REKLAMA